WK-eindstand: Verstappen zorgt voor twee bizarre unicums, minimale marges tussen Leclerc, Alonso, en Norris Formule 1
Formule 1

WK-eindstand: Verstappen zorgt voor twee bizarre unicums, minimale marges tussen Leclerc, Alonso, en Norris

WK-eindstand: Verstappen zorgt voor twee bizarre unicums, minimale marges tussen Leclerc, Alonso, en Norris

Max Verstappen eindigde in Abu Dhabi waar hij Bahrein aan het seizoen begon: op P1. De Nederlander zorgde voor twee nieuwe, bijzondere mijlpalen, waarbij hij ook profiteerde van de straf voor teamgenoot Sergio Pérez. Vooral tussen voor de tweede plek bij de constructeurs en de vierde plek bij de coureurs was de ontknoping ongehoord spannend.

Verstappen pakte 26 punten dankzij zijn overwinning en snelste ronde, en eindigt zo op 575 punten, een absoluut record. Daarmee heeft de Limburger meer dan 26 punten gemiddeld gepakt per weekend. Teamgenoot Pérez werd na een vijfsecondenstraf gedegradeerd tot de vierde plek. De 33-jarige eindigde daardoor op 285 punten, waardoor Verstappen de eerste coureur in de historie van de sport is die het seizoen afsluit met meer dan twee keer zoveel punten als de nummer twee. Daarnaast leidde Verstappen 52 van de 58 ronden, waardoor zijn seizoenstotaal op 1.003 ronden uitkwam.

Mercedes dankbaar voor Pérez-straf

De straf van Pérez, die de Mexicaan opliep na een botsing met McLaren-coureur Lando Norris, kwam Mercedes goed uit. Zonder de straf voor Pérez had Leclerc met een tweede plek Ferrari een plekje winst kunnen bezorgen, met de zege van Carlos Sainz als doorslaggevende factor, maar Russell pakte drie cruciale punten extra dankzij de straf van de Red Bull Racing-coureur, waardoor Mercedes uiteindelijk een voorsprong van slechts drie punten hield op Ferrari.

Tussen AlphaTauri en Williams werd het net zo spannend. Yuki Tsunoda reed een ijzersterke race en pakte vier punten voor AlphaTauri, terwijl Daniel Ricciardo na een vroege pitstop uiteindelijk een halve seconde tekort kwam om een punt te pakken. Williams kende een kleurloze race, maar zag dat AlphaTauri op drie punten achterstand bleef steken.

Vierstrijd voor P4

In het coureurskampioenschap waren er nog vier coureurs met kans op de vierde plek in het kampioenschap: Carlos Sainz en Fernando Alonso gingen het weekend met 200 punten in, terwijl Lando Norris met 195 punten volgde, en Charles Leclerc op 188 punten. De Monegask greep nog bijna de vierde plek in het kampioenschap door als tweede geklasseerd te worden. Leclerc eindigde op 206 punten, net als Alonso, die als zevende eindigde. Beide coureurs eindigden even vaak als tweede, maar Alonso werd vaker derde, en dus eindigt de Spanjaard knap als vierde.

Norris eindigde in de race als vijfde, en bracht zijn totaal daardoor op 205 punten. De Brit was vaker als tweede geëindigd dan Leclerc of Alonso, en kwam dus één puntje tekort om twee plekken hoger te eindigen. Sainz eindigde niet in de punten, en bleef dus op 200 punten staan, waardoor hij in de slotrace nog twee plekken verloor, onder andere aan zijn teamgenoot.

Bekijk hier de volledige WK-stand!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws