Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit is de traditionele afsluiter van het Formule 1-seizoen. De opening van het circuit betekende de eerste Formule 1-race tijdens zonsondergang. Max Verstappen heeft de race vier keer weten te winnen, in 2020, 2021, 2022, én 2023.

De tekst gaat verder onder het nieuws.

De race in Abu Dhabi werd voor het eerst op de kalender gezet in het Formule 1 seizoen van 2009, en was destijds de enige Formule 1-race die overdag begon en in het donker eindigde. Na de race op het circuit van Bahrein, werd de wedstrijd op het Yas Marina Circuit de tweede Grand Prix die wordt gehouden in het Midden-Oosten. Om de race naar Abu Dhabi te halen werden kosten noch moeite gespaard. In mei 2007 werd de bouw begonnen, en meer dan twee jaar en 1,2 miljard euro later, werd de baan opgeleverd; sindsdien het duurste racecircuit ter wereld. Het parcours is ontworpen door de Duitser Hermann Tilke, designer van onder meer de circuits in Austin, Singapore en Bahrein.

Yas Marina wordt gekenmerkt door de combinatie van uitdagende bochten, die voornamelijk in het begin van het rondje zijn verwerkt. Dit is dan ook een kritiekpunt van een aantal rijders. Na de eerste wedstrijd in 2009 zei Kimi Räikkönen: ‘De eerste paar bochten zijn best goed, maar de rest van het circuit is shit.' In totaal telt Yas Marina zestien bochten, is het 5.281 meter lang en kent de baan twee lange rechte stukken, waar de DRS ingezet kan worden. Uniek voor dit circuit is dat de uitrit van de pits, onder de baan doorgaat. 

Layout circuit Yas Marina

yas marina circuit

Yas Marina Circuit Nieuws