Wolff betrokken bij strategische besluitvorming Mercedes: 'Afhankelijk van hoe het gaat' Formule 1
Formule 1

Wolff betrokken bij strategische besluitvorming Mercedes: 'Afhankelijk van hoe het gaat'

Wolff betrokken bij strategische besluitvorming Mercedes: 'Afhankelijk van hoe het gaat'

Toto Wolff is niet alleen teambaas bij Mercedes, wanneer het nodig is laat hij zich ook gelden op strategisch vlak. Bij Mercedes ligt de verantwoordelijkheid hiervoor niet alleen op de schouders van de meesterbreinen op de pitmuur, zo onthult teambaas Toto Wolff, aldus RTL News. Verschillende meningen spelen samen, maar als het erop aankomt, heeft de baas zelf het laatste woord.

Het bekende gezicht achter de Mercedes pit calls is James Vowles, de hoofdstrateeg van de Silver. Het 'Lewis, this is James' is inmiddels een welbekende boordradio geworden binnen de Formule 1. Wanneer Hamilton niet overtuigd is door de oproep van zijn race-engineer Peter 'Bono' Bonnington, is het Vowles die zelf het heft in handen neemt en de zevenvoudig wereldkampioen probeert te overtuigen binnen te komen voor zijn pitstop.

Ondertussen staat de lijn van het strategiekanaal roodgloeiend bij de Vowles. Wolff geeft aan dat er een grote groep in Brackley zit die allerlei tools en wiskundige berekeningen gebruiken om deze strategie door te rekenen. 'En dat wordt besproken via het strategiekanaal tussen Brackley, James, de pitmuur en mij.'

Vowles krijgt advies van Wolff en zijn buren

De hoofdstrateeg van Mercedes staat er niet alleen voor bij het nemen van een strategische beslissing. Wolff vertelt over het overleg tijdens de race en de verschillende strategiemogelijkheden: 'Hier wordt gebrainstormd en - afhankelijk van hoe het gaat - ben ik erg betrokken bij de besluitvorming.'

Wanneer alles volgens plan verloopt, ziet de procedure er iets anders uit: 'James vertelt me ​​dan zijn strategische gedachten en ik geef hem gewoon de feedback die hij nodig heeft voor een groter bereik.' Wolff staat hierin niet alleen, want ook James Allison, technisch directeur, en persvoorlichter Bradley Lord zijn erg ervaren en sparren samen met Vowles om hem feedback te geven.

Echter wanneer het erop aan komt en er een echt belangrijke beslissing moet worden genomen neemt Wolff zelf het heft in handen. 'Ik kijk niet naar de specifieke gegevens, maar ik kan de radioberichten van de andere teams volgen en in welke richting de race zich ontwikkelt', zei Wolff.

Cockpitstrateeg Hamilton

Uiteindelijk is er maar één man die kan beslissen wat er gebeurt, en dat is sir Lewis Hamilton. Hij zit in de cockpit en wanneer hij besluit tegen alle adviezen in toch door te rijden, dan kunnen alle rekenspelletjes de vuilnisbak in. Hamilton weet in de auto het beste hoe de banden aanvoelen. Hij weet het beste wat hij uit de Mercedes kan halen en wanneer het tijd is voor 'Hammertime'. Hamilton zou geen zevenvoudig wereldkampioen zijn als hij niet op zijn gevoel zou vertrouwen in de eindsprint tegen Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws