Wordt het tijd voor Alonso om af te zwaaien? 'Met leeftijd verlies je gewoon snelheid' Formule 1
Formule 1

Wordt het tijd voor Alonso om af te zwaaien? 'Met leeftijd verlies je gewoon snelheid'

Wordt het tijd voor Alonso om af te zwaaien? 'Met leeftijd verlies je gewoon snelheid'

Voormalig Formule 1-coureur Marc Surer is van mening dat Fernando Alonso niet meer tot de absolute Formule 1-elite behoort en dat hij op 42-jarige leeftijd echt snelheid begint te verliezen. Alonso is bijna net zo oud als Michael Schumacher toen hij een punt achter zijn carrière zette, en het is volgens Surer duidelijk dat Alonso zijn beste jaren achter zich heeft.

Alonso is momenteel op 42-jarige leeftijd de oudste coureur van de grid. De Spanjaard nam na een paar moeilijke seizoenen met McLaren een sebattical van twee jaar en maakte in 2021 een comeback bij Alpine waarmee hij imponeerde, en heeft nog meer kunnen imponeren bij Aston Martin. Surer denkt dat de tweevoudig wereldkampioen nog steeds tot de beste coureurs ter wereld behoort, maar dat de leeftijd van 42 jaar onvermijdelijk sporen achterlaat. 'Met de leeftijd verlies je gewoonweg snelheid. Dat kan men niet ontkennen', zegt de Zwitser in gesprek met Motorsport-Total. 'Hij heeft een beetje snelheid verloren, gewoon door de leeftijd. Daar kan men niets aan doen.'

In vergelijking met Louis Chiron, die 55 jaar oud was toen hij in 1955 zesde werd in de Grand Prix van Monaco, is Alonso een jonge knaap. Maar dat was een ander tijdperk. Michael Schumacher was immers bijna 44 toen hij eind 2012 met pensioen ging. En er waren destijds mensen die van mening waren dat 'Schumi' zijn beste jaren achter zich had. Het verliezen van snelheid heeft volgens Surer vooral invloed op Alonso's kwalificaties. 'Ik denk dat men dat in de toekomst meer en meer zal merken. Daarom behoort hij niet meer tot de absolute topcoureurs. In de race rijdt hij gewoon verdomd sterk, hij is een vechter, hij gebruikt de banden optimaal', looft de voormalig F1-coureur.

'Hij heeft geen ingenieur nodig'

Alpine bood Alonso in de zomer van 2022 geen meerjarig contract meer aan dat verder ging dan 2023, omdat het teammanagement bang was dat zijn prestatieniveau op elk moment kon dalen. Dus vertrok Alonso, tekende voor twee jaar bij Aston Martin en beleefde daar in 2023 zijn tweede lente met zes podiumplaatsen in de eerste acht races. Na de eerste seizoenshelft gingen de prestaties van de Britse renstal bergafwaarts, en de start van 2024 was niet zo goed als die van vorig jaar, maar Alonso weet nog steeds het onderste uit de kan te halen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Alonso's leeftijd begint sporen achter te laten: 'Dat kan men niet ontkennen'
Alonso in zijn vechtersmentaliteit met de jaren niet verloren. (Foto: Aston Martin F1 Media)

'Je hoeft hem praktisch geen instructies te geven. Hij weet precies hoe hij de banden moet behandelen', benoemt Surer. 'Hij heeft niet altijd de ingenieur nodig die hem vertelt hoe hij moet rijden. Daar zie je al zijn ervaring, en de motivatie is er nog steeds', gaat de Zwitser verder. Dat Alonso werd verslagen door zijn teamgenoot Lance Stroll in Melbourne, zowel op zaterdag als of zondag, beschouwt de 72-jarige als eenmalig. 'Bij de volgende race ziet het er weer heel anders uit. Ik denk dat Lance gewoon zijn goede dagen had. Maar die heeft hij niet altijd', zegt Surer.

Kansen op een Mercedes-zitje liggen er nog 

Ondanks zijn gevorderde leeftijd is Alonso momenteel een van de belangrijkste spelers op de coureursmarkt. Zijn manager Flavio Briatore biedt hem momenteel aan bij Red Bull en heeft al een ontmoeting gehad met Toto Wolff van Mercedes. En bij Aston Martin hoeft Alonso alleen maar te tekenen als hij zijn carrière daar wil voortzetten. Surer gelooft niet dat Alonso zijn kansen op een Mercedes-stoeltje heeft verspeeld door George Russell 'te brake testen' in Melbourne die door de raceleiding werd bestraft. 'Dat maakt geen verschil. Dat zijn trucs die iedereen kent. Ik denk niet dat dit nu invloed heeft op de keuze', aldus Surer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws