Zo ziet de provisorische Formule 1-kalender van 2022 eruit Formule 1
Formule 1

Zo ziet de provisorische Formule 1-kalender van 2022 eruit

Zo ziet de provisorische Formule 1-kalender van 2022 eruit

Bij La Gazzetta dello Sport is de voorlopige kalender van het Formule 1-seizoen 2022 vrijgegeven. Een definitieve bevestiging van de F1 zelf moet nog komen, maar het lijkt erop dat het schema voor volgend jaar flink omgegooid zal worden. Zo vinden we bijvoorbeeld Saoedi-Arabië terug aan het begin van het jaar, terwijl de Grand Prix van Emilia Romagna wederom een tweede Italiaanse race vormt in 2022.

Het Formule 1-seizoen lijkt afgetrapt te worden op 20 maart, waarna men nog even in het Midden-Oosten blijft, om vervolgens naar Australië af te reizen. Daarna wordt het een beetje een mengelmoes van Europese en intercontinentale races, waar de F1 in het afgelopen jaar juist poogde zo min mogelijk heen en weer te reizen vanwege restricties in diverse landen. Die aanpak lijkt volgend jaar niet van toepassing te zijn.

Provisorische Formule 1-kalender 2022

Voorseizoen
Februari
21/02 tot en met 25/02 - Wintertests Barcelona
10/03 tot en met 12/03 - Wintertests Bahrein
Seizoen
Maart
1. 20/03 - Grand Prix van Bahrein (Sakhir)
2. 27/03 - Grand Prix van Saoedi-Arabië (Jeddah)
April
3. 10/04 - Grand Prix van Australië (Melbourne)
4. 24/04 - Grand Prix van Emilia Romagna (Imola)
Mei
5. 08/05 - Grand Prix van Miami (Verenigde Staten)
6. 22/05 - Grand Prix van Spanje (Barcelona)
7. 29/05 - Grand Prix van Monaco (Monaco)
Juni
8. 12/06 - Grand Prix van Azerbeidzjan (Baku)
9. 19/06 - Grand Prix van Canada (Montreal)
Juli
10. 03/07 - Grand Prix van Groot-Brittannië (Silverstone)
11. 10/07 - Grand Prix van Oostenrijk (Spielberg)
12. 24/07 - Grand Prix van Frankrijk (Le Castellet)
13. 31/07 - Grand Prix van Hongarije (Boedapest)
Zomerstop
Augustus
14. 28/08 - Grand Prix van België (Spa-Francorchamps)
September
15. 04/09 - Grand Prix van Nederland (Zandvoort)
16. 11/09 - Grand Prix van Italië (Monza)
17. 25/09 - Grand Prix van Rusland (Sochi)
Oktober
18. 02/10 - Grand Prix van Turkije* (Istanboel)
19. 09/10 - Grand Prix van Japan (Suzuka)
20. 23/10 - Grand Prix van de Verenigde Staten (Austin)
21. 30/10 - Grand Prix van Mexico (Mexico-Stad)
November
22. 13/11 - Grand Prix van Brazilië (Interlagos)
23. 20/11 - Grand Prix van Abu Dhabi (Yas Marina)

Bijzonderheden 2022-kalender F1

De Formule 1-kalender van 2022 kent enkele bijzonderheden, welke we allen kort aan zullen stippen. Allereerst is het testschema ietwat gewijzigd, al helemaal ten opzichte van 2021. De hoeveelheid testdagen is weer opgevoerd naar acht. Dit is niet verrassend, gezien men een nieuw aerodynamisch tijdperk ingaat. Vijf van deze dagen vinden plaats in Barcelona, eind februari. Daarna wordt nog drie dagen getest in Bahrein voorafgaand aan de eerste Grand Prix.

In maart zijn de eerste wijzigingen in de rest van de F1-kalender vervolgens al te zien. In 2021 vertrok de koningsklasse na de seizoenopener meteen naar Imola, daar zitten nu eerst nog Saoedi-Arabië en Australië tussen. Australië staat ook voor volgend jaar op de kalender, hoewel de Grand Prix door de Australische overheid al twee jaar op rij afgezegd is.

In mei intensiveert de kalender wat en staan er voor het eerst drie Grands Prix in één maand op de agenda. De lentemaand wordt afgetrapt met een nieuwkomer, namelijk de Grand Prix van Miami, gevolgd door een Europese double-header, met Spanje en Monaco, geografisch gezien redelijk dichtbij elkaar gelegen. Een logische stap dus om die twee Grands Prix bij elkaar te houden, wat dus ook gedaan is.

Intensieve julimaand

In juni verplaatst de paddock zich nog een maand buiten Europa, om vervolgens een intensieve julimaand in te gaan. Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk en Hongarije worden in die maand allen aangedaan. Wel had de volgorde logischer kunnen zijn: de Red Bull Ring en de Hungaroring liggen relatief dichtbij elkaar, maar tussendoor wordt nog afgereisd naar Frankrijk. Deze vier Grands Prix vormen twee double-headers voordat de F1 de zomerstop ingaat.

Na de zomerstop wordt er meteen weer afgetrapt op dezelfde wijze als in 2021. Eerst staat de Grand Prix van België op het programma, gevolgd door Zandvoort en Monza. Dezelfde triple-header als in 2021 dus. De septembermaand wordt afgesloten met de Russische race, die voor het laatst in Sochi plaats zal vinden, om in 2023 verplaatst te worden naar Sint Petersburg.

Vraagtekens rondom GP Turkije

Of de Grand Prix van Turkije op de kalender blijft staan, is tot op heden onduidelijk. Bij het Italiaanse autosportmedium dat de data heeft vrijgegeven wordt melding gemaakt van een stemmingsronde die moet bepalen of de Turkse Grand Prix geprefereerd wordt of de Grand Prix van Singapore. De afgelopen jaren kon de wedstrijd op het Singaporese straatcircuit tweemaal niet plaatsvinden vanwege COVID. Het is de vraag of dat probleem in 2022 niet ook voor zal komen.

Daarna staat de Grand Prix van Japan op ons te wachten, hoewel ook deze race in 2020 en 2021 afgelast werd. Na het experiment met het houden van de Olympische Spelen achtte de Japanse overheid het niet veilig genoeg om een race-evenement te organiseren tijdens een pandemie. Ook van deze Grand Prix is het nog maar de vraag of de politieke draagkracht er in 2022 is om een definitieve doorgang te verzekeren.

Het jaar wordt op klassieke wijze afgesloten, met enkele overzeese Grands Prix. Wel moet benadrukt worden dat de F1 er naar streeft om het seizoen vroeger in haar slot te laten vallen dan in het verleden. De Grand Prix van Abu Dhabi is een aantal weken vroeger ingepland dan dat deze in 2021 op de agenda staat. Wel kan het zo zijn dat de F1 enige ruimte probeert te creëren voor het geval er nog gewisseld of geschoven moet worden op deze provisorische kalender.

Odd Verstappen nóg groter na Turkije voor wereldtitel 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws