Ira Sidorkova: 'Verstappen één van de belangrijkste podiumkandidaten ondanks gridstraf' Interviews
Interviews

Ira Sidorkova: 'Verstappen één van de belangrijkste podiumkandidaten ondanks gridstraf'

Ira Sidorkova: 'Verstappen één van de belangrijkste podiumkandidaten ondanks gridstraf'

De tweede helft van het Formule 1-seizoen 2021 is in volle gang en de Grand Prix van Rusland staat aankomend weekend op de planning. Het is al jaren Mercedes-terrein, maar zoals het al wel vaker is bewezen dit jaar hoeft dat geen rol meer te spelen wat betreft Max Verstappen en Red Bull Racing. Maakt de kampioenschapsleider kans op de eindzege? En hoe leeft de Formule 1 in Rusland? F1Maximaal bespreekt het allemaal met Russisch racetalent Ira Sidorkova.

De Russin begint over het tempo dat Red Bull kan neerzetten op het Sochi Autodrom. Sinds 2014 heeft Mercedes er alle races weten te winnen en daarom is het ook écht een Mercedes-baan. Die term is echter al vaker gebruikt dit jaar voor circuits als Paul Ricard en Silverstone, waar de Oostenrijkse concurrent nipt de overhand leek te hebben. Hoe zit dat volgens Sidorkova in Rusland? 'Red Bull heeft al bewezen dat ze overal competitief kunnen zijn dit jaar. Ik zou niet weten waarom dat in Sochi anders zou moeten zijn.'

'Verstappen 'gewoon' naar het podium ondanks gridstraf'

Wat wel nadelig is voor Verstappen, is de gridstraf van drie plaatsen die hij heeft opgelopen na de crash met Lewis Hamilton op Monza. Daarnaast gaat het gerucht dat Red Bull eventueel een motorwissel zou willen doen in Rusland, waardoor de Nederlander achteraan moet beginnen. Sidorkova denkt alleen dat dat geen probleem hoeft te zijn voor de kampioenschapsleider.

'Ze zeggen dat Sochi een baan is waar je maar lastig iemand anders kan inhalen. Toch is Red Bull dit jaar niet alleen erg competitief, ze zijn ook erg sterk als het om de strategie gaat', is de 18-jarige van mening. Verstappen zou dan ook 'gewoon' meer moeten kunnen doen om het podium. 'Ik ben er zeker van dat Max één van de belangrijkste podiumkandidaten is, ongeacht zijn startpositie.'

Populariteit F1 neemt toe in Rusland

Russische coureurs lijken met regelmaat in de F1-lijstjes terug te komen. Nikita Mazepin rijdt nu voor Haas, maar heeft ook enkele voorgangers. Denk daarbij aan Daniil Kvyat, Sergey Sirotkin en Vitaly Petrov. Daarnaast is er ook nog genoeg aanstormend talent met Robert Shwartzman en Alexander Smolyar (respectievelijk in de F2 en F3, red.). Sidorkova timmert nu zelf hard aan de weg om de top te kunnen bereiken (in de W series, red.) en ziet dat er door de vele support voor de Russische racetalenten groeiende aandacht is voor de Formule 1.

Eerdergenoemde rijders en spelen daar ook een rol in volgens Sidorkova: 'Die coureurs en ook de Grand Prix van Rusland zelf hebben wel ervoor gezorgd dat de Formule 1 hier populair werd. Daarnaast hebben we ook het SMP Racing-programma (waar Sidorkova deel van uit maakt, red.) dat is opgezet om Russisch racetalent de kans te geven in hun carrière en om te helpen in hun ontwikkeling.'

Door de toenemende aandacht voor de sport is er ook een nieuw circuit gebouwd, vertelt ze. Het gaat om Igora Drive in Sint-Petersburg, de baan die vanaf 2023 de Grand Prix van Rusland zal organiseren in plaats van het Sochi Autodrom. Verder wordt de Formule 1 uitgezonden op Match TV, een tv-kanaal van de staat dat de koningsklasse kosteloos uitzendt. 'Al die factoren spelen een rol in de groeiende populariteit van de Formule 1 in Rusland. De Grand Prix in Sochi was al in de zomer uitverkocht!', aldus de Russin.

Verstappen geniet lichte voorkeur in Rusland

De titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton zal tijdens de Grand Prix van Rusland onverminderd verdergaan. Bij de vorige race kwamen de twee kemphanen elkaar opnieuw tegen op de baan en vielen ze zelfs uit. In het Oost-Europese land valt het Sidorkova op dat Verstappen wellicht de voorkeur geniet boven Hamilton als grootste titelkandidaat: 'Ik weet dat ze allebei fans hebben in Rusland. Waarschijnlijk zijn de mensen hier meer voor degene die fungeert als 'nieuwe uitdager', gezien de jarenlange dominantie van Hamilton, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.' Desondanks mag Verstappen ook in Sochi rekenen op steun van het publiek, besluit de W Series-coureur.

Door: Terrence Riepma

F1: odd Verstappen keldert na gridstraf voor Grand Prix van RuslandPlaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws