GP Rusland

De Grand Prix van Rusland zou werd in 2021 voor het laatst verreden in Sochi, gelegen aan de Zwarte Zee. De Grand Prix had op 25 september gehouden moeten worden, maar door de oorlog in Oekraïne, begonnen door Rusland, gaat het evenement niet door. Het is één van de vele sportevenementen die niet doorgingen door de oorlog, die in februari 2022 begon na een invasie in Oost-Oekraïne door het Russische leger.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Sochi Autodrom 

De Grand Prix van Rusland is met 5,848 km één van de langste circuits van de Formule 1-kalender. De baan telt in totaal achttien bochten, waarvan er slechts twee minibochten genoemd kunnen worden. Maar liefst negen van deze bochten zijn in een hoek van negentig graden. Doordat de baan een aantal grote rechte stukken kent, geeft dit de mogelijkheid om snelheid op te bouwen om in de bochten in te halen. Een optie hiervoor is bocht twee, die negentig graden is. Als het hier niet lukt, doet zich gelijk een nieuwe kans voor: in bocht vier kunnen de rijders direct vol gas om daar, of in bocht vijf, in te halen. Het circuit telt twee DRS-zones, op het lange rechte stuk richting de tweede bocht en op het rechte stuk naar de twaalfde bocht. Dat zijn eveneens goede opties voor inhalen.

Layout Sochi Autodrom

GP Rusland

Verstappen in Sochi

Charles Leclerc ving de race in 2019 aan vanaf P1, maar werd voorbijgereden door Sebastian Vettel. De Duitser moest vervolgens van Ferrari, zijn team, de positie teruggeven aan zijn teamgenoot, maar deed dit niet. Pas bij de eerste serie pitstops passeerde de Monegask Vettel, die kort na zijn stop met technische problemen stil kwam te staan. Hier profiteerden Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas van, omdat zij nog niet naar binnen waren gegaan. Dit deden ze tijdens de Virtual Safety Car-fase na Vettels opgave. Het resultaat na 53 ronden racen: Hamilton op P1, Bottas daarachter en Leclerc op drie. Max Verstappen finishte als vierde nadat hij vanaf P9 de race aanving.

In 2020 startte Verstappen de race vanaf P2 en eindigde de race op dezelfde positie. Hij wist daarmee wel de twee Mercedessen te splitten. Valtteri Bottas is doorgaans erg sterk op het Russische circuit en won de race, terwijl zijn teamgenoot bij Mercedes, Lewis Hamilton, het met een derde plek moest doen. Een jaar later moest de Nederlander helemaal achteraan starten vanwege een gridstraf. De Nederlander kwam na de pitstops niet verder dan de achtste plek, maar toen begon het te regenen. Nadat enkele coureurs te lang doorgingen op slicks, wist Verstappen zichzelf naar de tweede plek te rijden.

Laatste vijf winnaars Grand Prix van Rusland

Jaar Winnaar Team
2021 Lewis Hamilton Mercedes
2020 Valtteri Bottas Mercedes
2019 Lewis Hamilton Mercedes
2018 Lewis Hamilton Mercedes
2017 Valtteri Bottas Mercedes

GP Rusland Nieuws