Update III | Wolff hekelt hypocriete Verstappen: 'Nu heeft hij hetzelfde gedaan' Formule 1
Formule 1

Update III | Wolff hekelt hypocriete Verstappen: 'Nu heeft hij hetzelfde gedaan'

Update III | Wolff hekelt hypocriete Verstappen: 'Nu heeft hij hetzelfde gedaan'

Helmut Marko kan het toneelspel van Lewis Hamilton en Mercedes na het incident in Monza niet waarderen. De zevenvoudig wereldkampioen kreeg de RB16B van Max Verstappen op zijn helm in Italië en gaf daarna aan last van zijn nek te hebben. De Red Bull Racing-adviseur denkt dat Mercedes het ongeval opgeblazen heeft en dat er niet zo heel erg veel aan de hand was. Dat was aan Hamiltons reactie op het moment zelf maar al te duidelijk.

Österreich interviewt de tevens Oostenrijkse Formule 1-kenner na afloop van de F1-wedstrijd nabij Milaan. In het gesprek komt de irritatie van Marko in de eerste zin al naar boven, maar de korte antwoorden die de man uit Graz geeft, geven ook al wat weg. 'Wat mij het meest irriteerde, was dat de pitstop mislukte', zo opent hij. 'Dat was dan ook de enige reden dat Verstappen en Hamilton ook maar enigszins bij elkaar in de buurt zaten.'

Verstappen lag op de tweede plek, achter Daniel Ricciardo. Enkele seconden daar achter was het Lando Norris die Hamilton ophield. Na een extreem trage pitstop van Red Bull, die elf seconden duurde, belandde Hamilton en Verstappen naast elkaar op het circuit. In de eerste bocht ging het mis: Verstappen wilde inhalen, Hamilton gaf niet mee en het duo eindigde in de grindbak. Marko schildert het af als een race-incident.

Een tweede ergernis voor de Red Bull-man zit hem in het feit dat Mercedes het ongeluk zo heeft opgeblazen. 'Alle verhalen eromheen zijn door Mercedes gefabriceerd. Verstappen was al uitgestapt toe Hamilton nog probeerde terug het circuit op te komen', vervolgt Marko, die daarmee uithaalt naar de Duitse concurrenten. 'De medische auto zag dat en reed verder. Vervolgens wordt er een show opgevoerd dat die arme Hamilton plotseling geblesseerd was.' Nergens voor nodig, stelt Marko.

Boze Verstappen

Zodra Verstappen weer terug in de pitstraat was, werd hij gefilmd terwijl hij driftig aan het discussiëren was met Red Bull-teamgenoten in de pitstraat. Wat zat hem op dat moment precies dwars? Marko verklapt het: 'Dat Hamilton hem geen ruimte gaf. Daarnaast wilde hij weten wat er misging bij de pitstop.' De pitstop-fout bleek uiteindelijk veroorzaakt door het feit dat een seintje van een van de heren met een pitstoppistool niet goed doorkwam.

Update 08.50u (22/09) | Red Bull sprak met Verstappen na Monza: 'Proberen hem te beïnvloeden'

Helmut Marko blijft van mening dat Lewis Hamilton zijn blessure na het incident in Monza overdreven heeft. De band van de Red Bull Racing-bolide van Max Verstappen landde in Italië weliswaar op de helm van de zevenvoudig wereldkampioen, maar uit het feit dat Hamilton een dag later op het Met Gala in Amerika stond, maakt Marko op dat het allemaal wel meeviel.

'Dat was geen levensgevaarlijk incident', stelt de Oostenrijker overtuigd als het Duitse RTL hem vraagt naar zijn perspectief op de reactie van Hamilton. 'Als hij echt zoveel nekproblemen had ervaren, had hij niet in zijn New York gestaan in zijn grappige pakje', voegt hij daaraan toe. Hamilton verplaatste zich naar een gala vol modeontwerpers en trok daar een bijzondere outfit aan.

Het gala interesseert de Red Bull-adviseur niet zozeer, maar het feit dat Hamilton er een flinke vlucht op had zitten na het incident wel. 'Dat is een vlucht van zeven uur. Met een stijve nek na zo'n incident kan het dan nooit over een serieuze blessure gaan', beargumenteert hij. Voldoende reden om dus aan te nemen dat Hamilton overdreven geschokt reageerde op het incident om de stewards zo aan zijn kant te krijgen.

Red Bull praat met Verstappen

Ook geeft Marko aan dat Red Bull Verstappen probeert te bedaren in zijn aanpak van de huidige titelstrijd. De Limburger en zijn concurrent zijn al meerdere keren in aanraking gekomen in 2021. Voor vervolgincidenten wil het Oostenrijkse team een stokje steken: 'Wij proberen Verstappen te beïnvloeden zodat het wederzijdse respect tussen de coureurs blijft bestaan, en aanvaringen in de toekomst voorkomen kunnen worden.'

'Het blijven echter wel coureurs. Als het vizier naar beneden gaat, vergeten ze al die tips weer', concludeert Marko, die daarmee in twijfel trekt of de woorden die hem toegesproken worden voorafgaand aan de evenementen ook daadwerkelijk blijven hangen. Red Bull is in ieder geval wel bezig achter de schermen met het zorgen voor een kalme en geconcentreerde coureur. In zeven resterende races moet hij zijn WK-leiding van vijf punten naar Hamilton blijven beschermen.

Update II 13.00u (23/09) | Hamilton geconfronteerd met woorden Marko: 'Ik heb niet gezegd dat ik doodging, hè'

De kritiek van Red Bull Racing op Lewis Hamilton na de Grand Prix van Italië was niet mals. Helmut Marko gaf aan dat hij de reactie van de Brit na het incident overdreven vond. Waar hij op zondag klaagde over zijn nek, stond hij op maandag alweer op een gala. Hamilton reageert nu op de kritiek die hij kreeg van de Red Bull-adviseur.

Eerder gaf de zevenvoudig wereldkampioen al aan weer fit te zijn. Dit deed hij middels massages, yoga en krachttraining met Angela Cullen, zijn persoonlijke trainer. Zo heeft hij zich weer optimaal voorbereid op de aankomende wedstrijd, maar herstellen deed hij dus naar eigen zeggen wel. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de woorden van Marko, over dat hij zich aangesteld heeft, reageert hij als volgt: 'Ik heb niet gezegd dat ik doodging, hè.'

'Ik was alleen dankbaar dat ik uit de auto stapte zonder ernstige verwondingen. Ik denk dat we hier sterker door worden en hier van zullen leren', concludeert Hamilton, die naar kennis van De Telegraaf verwacht dat de gemoederen tussen hemzelf en zijn Nederlandse titelconcurrent zullen bedaren. Aan de opmerkingen van de Red Bull-adviseur maakt hij verder geen woord meer vuil.

Update III 10.15u (24/09) | Wolff mengt zich in gekibbel Hamilton en Marko

Ook Toto Wolff heeft zich bemoeid met het gekibbel tussen Lewis Hamilton en Helmut Marko. De Red Bull Racing-adviseur gaf recentelijk aan dat hij Hamiltons reactie na het ongeluk in Monza overdreven vond. Hamilton is daar gedurende het persmoment op de donderdag in Sochi op in gegaan. Nu schaart Mercedes-teambaas Wolff zich achter zijn coureur en benadrukt hij dat Hamilton destijds al geen dramatische uitspraken gedaan heeft.

'Hij heeft nooit gezegd dat hij zwaargewond was', zo reageert de Oostenrijker op de kritiek die zijn coureur te verduren kreeg na het Italiaanse race-evenement. 'Hij had alleen een stijve nek', voegt Wolff daaraan toe in gesprek met Österreich. Ook de teambaas vindt de media-ophef overdreven die ontstaan is nadat Hamilton aangaf pijn te hebben toen het wiel van Max Verstappen zijn helm raakte.

Wolff biedt vervolgens ook meer inzicht in hoe het precies gaat met de zevenvoudig wereldkampioen: 'Hij is oké, zijn nek is ook wat stijf. Dat is ook geen wonder, de auto van Verstappen heeft immers een korte tijd op zijn hoofd gestaan. Hamilton zal er voor de aankomende Russische Grand Prix in ieder geval geen last van hebben', bevestigt hij.

Verontwaardiging over reactie Verstappen

Na het incident in Monza liep Verstappen weg van de gestrande bolides zonder te checken of het goed ging met zijn titelrivaal. Eerder was Hamilton daar al verontwaardigd over, maar nu blijkt dat hij met zijn actie ook bij de Mercedes-teambaas een gevoelige snaar geraakt heeft: 'Op Silverstone klaagde Verstappen dat Hamilton na het ongeluk niet naar zijn toestand zou hebben gevraagd, nu heeft hij hetzelfde gedaan.'Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws