Nike zit Verstappen dwars: 'Wil meeliften op onze naamsbekendheid en successen' Max Verstappen
Max Verstappen

Nike zit Verstappen dwars: 'Wil meeliften op onze naamsbekendheid en successen'

Nike zit Verstappen dwars: 'Wil meeliften op onze naamsbekendheid en successen'

Max Verstappen heeft een commerciële tegenslag te verwerken gekregen, zo meldt De Limburger. Volgens de Limburgse krant wilde Verstappen Max 1 als kledingmerk laten registreren, maar daar was sportkledinggigant Nike niet blij mee. Volgens het Amerikaanse bedrijf lijkt Max 1 te veel op Air Max. Het BOIP, het merkenbureau voor de Benelux, ging daarin mee.

De 25-jarige Limburger wilde Max 1 als kledingmerk lanceren, duidelijk een samenvoeging van zijn voornaam en het startnummer dat sinds zijn eerste wereldtitel op de neus van zijn Red Bull te vinden is. Volgens Nike zou de wereldkampioen echter willen meeliften op de naamsbekendheid van de Air Max-schoen. Het sportmerk sprak volgens de Limburgse krant over commercieel parasitisme.

Verstappen hield er uiteraard een andere lezing op na. Volgens het team rondom de Nederlander is de uitspraak van de Nederlandse naam Max duidelijk anders de uitspraak van Max in Air Max. Daarnaast ligt de focus niet op Max, maar op '1' en 'Air', meende de Nederlander. Volgens de Verstappens zijn er in de Benelux 654 merken geregistreerd in de kledingindustrie waarin de lettercombinatie Max voorkomt.

Verstappen mag Max 1 niet gebruiken

Het BOIP was het niet eens met de uitleg van de Nederlander en vindt dat de nadruk wel degelijk op het woord 'Max' ligt. Volgens het merkenbureau worden zowel Max 1 als Air Max in de Benelux vaker op de Nederlandse wijze uitgesproken. Daarnaast vindt het BOIP juist wel dat de merkennamen op elkaar lijken omdat ze uit twee korte woorden bestaan waarbij de nadruk op het woord 'Max' ligt.

Max mag dan wel een voornaam zijn, maar heeft verder geen specifieke betekenis, volgens het BOIP. Dit zou wel het geval kunnen zijn als de bekendheid van degene die de naam draagt ertoe leidt dat de naam een 'conceptueel symbool' is geworden, waarbij iedereen weet dat met de Max 1 gerefereerd wordt naar Max Verstappen. Volgens het merkenbureau is daar bij Max 1 geen sprake van, omdat het een veelvoorkomende naam betreft. Omdat het beide merken zijn met vergelijkbare soorten kleding, mag Max 1 niet geregistreerd worden, en zullen de Verstappens dus op zoek moeten naar een andere naam voor hun kledingmerk.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws