Button leeft mee met oud-teamgenoot: 'Dit kan niet eindeloos zo doorgaan' Opinie
Opinie

Button leeft mee met oud-teamgenoot: 'Dit kan niet eindeloos zo doorgaan'

Button leeft mee met oud-teamgenoot: 'Dit kan niet eindeloos zo doorgaan'

Jenson Button heeft medelijden met zijn voormalige teamgenoot, Sergio Pérez, maar denkt wel dat de Mexicaan momenteel weinig recht heeft op een Formule 1-stoeltje. Ook potentiële vervanger, Liam Lawson, lijkt zich voor te bereiden op een terugkeer in de Formule 1, nadat hij afgelopen jaar ook al debuteerde in de Grand Prix van Nederland.

Pérez heeft zes zeer moeizame weekenden achter de rug, waarin hij zowel op zaterdag als op zondag niet meer in de top zes eindigde in de kwalificaties of races. Groot-Brittannië was een nieuw dieptepunt, met een Q1-uitschakeling op zaterdag, en een zeventiende plek in de Grand Prix op zondag, met twee ronden achterstand op teamgenoot Max Verstappen.

Het is dus onvermijdelijk dat het weer veelvuldig over de 34-jarige coureur gaat, wiens toekomst op het spel staat, nadat Christian Horner al voor aanvang van het weekend aangaf dat hij beter zal moeten presteren. Button reed in 2013 aan de zijde van Pérez, met verschillende conflicten tot gevolg, en beseft: 'Dit is echt een enorm probleem.'

Button rekent op snelle actie

'Dit was een verschrikkelijk weekend', gaat de wereldkampioen van 2009 verder bij Sky Sports F1. 'Hij had op bepaalde manieren ook pech. Dat zal niet elk weekend gebeuren, maar dat McLaren zoveel punten goedmaakt, is een groot probleem', vertelt Button. McLaren staat slechts derde bij de constructeurs, maar loopt al maandenlang in op Red Bull, nadat het bij de seizoensopening het vierde team in de pikorde was.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

136478_5b63a1348d37910050cf610c46b258b3
Jenson Button reed zelf jarenlang voor McLaren.

Juist die druk in het constructeurskampioenschap zorgt ervoor dat de duimschroeven bij Pérez nu wel verder worden aangedraaid. 'Hij zal minimaal wat punten moeten scoren, zelfs als hij niet direct achter Max rijdt. Dit kunnen ze niet eeuwig zo door laten gaan', weet de Brit. 'Ik denk dat als hij in de volgende race geen punten scoort, dat ze hem spoedig moeten vervangen en iemand anders in de auto moeten zetten. Ik weet het, dat is hard, en het is geen fijn gevoel voor een coureur. Het is vreselijk, maar voor het team is het kampioenschap belangrijk.'

Lawson in de wachtkamer

Reserverijder Liam Lawson komt deze week op donderdag in actie tijdens een filmdag op Silverstone, waarbij hij de RB20 van Pérez en Max Verstappen de sporen zal geven. De Nieuw-Zeelander wordt dan ook in verband gebracht met een terugkeer in de Formule 1. Dat kan ofwel als vervanger van Pérez zijn, ofwel als coureur van Visa Cash App RB, als Daniel Ricciardo of Yuki Tsunoda doorgeschoven wordt. 'Ik weet hoe ik ervoor sta, als het op mijn contract aankomt', gaf Lawson bij onder meer PlanetF1 aan. 'Ik mag dit geen afleiding laten vormen.'

Lawson, die in 2023 vijf races inviel voor de toen geblesseerde Ricciardo, heeft in zijn contract staan dat hij bij Red Bull mag vertrekken als hij in 2025 geen vast stoeltje krijgt bij een van beide teams, zo heeft onder meer Helmut Marko bevestigd. Het lijkt er echter op dat ook Lawson vooral richting de zomerstop toeleeft. 'Ik moet me focussen op de komende twee weekenden, die nu prioriteit hebben, en als team moeten we zorgen dat we uit deze lastige periode komen.' Als Lawson na de zomerstop een stoeltje heeft, mag hij net als in 2023 weer zijn seizoen in Nederland openen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws