Dekker plaatst vraagtekens achter Verstappens schade: 'Heel curieus dat Horner dat zei' Opinie
Opinie

Dekker plaatst vraagtekens achter Verstappens schade: 'Heel curieus dat Horner dat zei'

Dekker plaatst vraagtekens achter Verstappens schade: 'Heel curieus dat Horner dat zei'

Louis Dekker, Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen vonden het vreemd hoe de situatie met de safetycar verliep en zetten ook wat vraagtekens bij de communicatie van Red Bull Racing over de schade aan de auto van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Miami. Naar het idee van Dekker zorgde de start voor hartkloppingen achter de pitmuur van de Oostenrijkse renstal, en ging er na de race iets niet helemaal goed met de interne communicatie van het team.

Het Grand Prix-weekend van Miami stond in het teken van de eerste zege van Lando Norris. De jonge Brit moest zeker vijf seizoenen wachten op zijn eerste overwinning, en in Florida gebeurde het dan eindelijk. Verstappen liep schade op aan de vloer en werd benadeeld door de timing van de safetycar. De Nederlander was na afloop niet gefrustreerd, hij was blij voor goede vriend Norris, met wie hij tot in de late uren een feestje heeft gevierd in de Sunshine State. Volgens Dekker zitten er echter nog wel een paar haken en ogen aan de race in Miami. 'Ik denk dat de Formule 1 heel veel geluk heeft gehad dat het verhaal kantelde naar de eerste zege van Norris. Laten we niet vergeten, en ze hebben het zelf nog niet toegegeven, maar ik had het idee dat er niets niet helemaal lekker liep met de safetycar', zegt de journalist in de NOS Formule 1-podcast.

De safetycar kwam ongeveer halverwege de race op de baan vanwege de crash van Logan Sargeant en Kevin Magnussen. Norris kon op die manier profiteren van een 'gratis' stop, maar hij kwam na zijn pitstop voor de safetycar terecht, die wel voor Verstappen zat. Het zag er raar uit, en Dekker denkt dat het een grote fout was van de wedstrijdleiding. 'Er zaten zoveel mensen op de tribune die de sport nog moeten leren kennen, die geen idee hadden wat er gebeurde', vervolgt de journalist. 'Ze zagen dat Norris opeens, in de plaats van tien seconden, wel dertig of veertig seconden voorsprong had. Ik verwacht nog wel een persbericht. Ik vond het een heel knullige fout en het zag er niet goed uit', is Dekker van mening. Hij denkt echter wel dat Norris ook heel sterk was geweest zonder de safetycar, gezien zijn pace op de harde band.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mclaren gp miami 2024 norris
Norris pakte zijn eerste zege in Miami. (Foto: McLaren F1 Media).

Om te zeggen dat hij won door de safetycar, vindt Lammers niet helemaal correct. 'Dat is wel kort door te bocht', zegt de oud-coureur. 'Natuurlijk heeft het hem geholpen, maar laten we niet vergeten dat hij niet de ideale kwalificatie had. Hij had al laten zien dat hij snel was, en het meest indrukwekkende was zijn snelheid op de harde band, waar veel mensen problemen mee hadden, waaronder Max', gaat Lammers verder. 'Hij had al eerder kunnen winnen, in Sochi in 2021 met die regen, in Monza, maar hij heeft het nu echt waargemaakt', zegt Bleekemolen. 'Het is een groot talent. Sinds zijn eerste jaar in de Formule 1 is hij enorm volwassen geworden en enorm gegroeid. Hij is misschien zelfs een toekomstig wereldkampioen', zegt de coureur.

Dekker vond communicatie van Red Bull 'curieus'

Dat Verstappen na de safetycar de pace niet had om Norris bij te benen, kwam naar verluidt ook door de beschadigingen aan de vloer. Hij reed over een kerb en nam een paaltje mee, waardoor de vloer toegetakeld was, zo gaf teambaas Christian Horner aan. Verstappen zei tijdens de persconferentie echter dat hij niet wist dat er schade was. 'Het is curieus dat een teambaas tegen twintig journalisten zegt: hij had flinke schade en dat heeft zijn rondetijden beïnvloedt. En Verstappen zegt: ik weet van niks', zegt Dekker. 'Daarna wordt het nog curieuzer, want dan komt er een persbericht waarin Verstappen zei dat er wel schade was, alsof die woorden hem in de mond worden gelegd. Bij Red Bull gaat van alles goed, maar de interne communicatie... Dat Horner dat zegt terwijl Verstappen zegt van niet, dat vind ik toch wel apart.'

Naar het idee van Lammers hoeft het allemaal niet zo dramatisch te zijn. 'Dat kan ook gewoon komen omdat ze elkaar nog niet gesproken hebben', zegt de 67-jarige. 'Je verzamelt data en dan heeft de een iets gezien en bespreekt het met Horner, terwijl Max met andere dingen bezig is. De vragen werden aan hem gesteld op een moment waarop hij nog niet iedereen had gesproken', stelt Lammers. 'En Verstappen wilde misschien niets afdoen aan de zege van Norris. Hij gaf aan dat hij hem oprecht had verslagen, dat hij de betere auto had', stelt Bleekemolen. Verstappen leek dan ook tevreden te zijn met zijn resultaat, ditmaal niet een P1, maar P2. Hij won overigens wel de sprintrace en pakte ook 'gewoon' twee keer de poleposition, zowel voor de sprintrace als voor de hoofdrace.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappenredbullracing miami 2024
Drie keer een P1 en een keer een P2 in een 'minder' weekend klinkt zo slecht nog niet. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Hartkloppingen aan de pitmuur van Red Bull

Dekker zag even de race van Verstappen helemaal in rook opgaan toen teamgenoot Sergio Pérez hem bijna van de baan kegelde in de eerste bocht tijdens de start. De voorvleugel van Pérez veroorzaakte een kras op Verstappens diffuser, voor de rest ging alles goed. 'Pérez kwam er als een soort torpedo door', zegt Dekker. 'Hij had de mazzel dat iedereen gefocust was op Verstappen en Norris na de race, want iedereen wilde weten wat er gebeurde. Horner beschreef het zo dat Pérez iets te optimistisch was in de eerste bocht. Ze hebben het wel even in de broek gedaan bij Red Bull', stelt de journalist. 'Die slechte start van Leclerc zorgde voor een snelheidsverschil en leidde toen tot een inschattingsfout van Pérez', zegt Lammers. 'Het was een lastige situatie, vooral omdat Red Bull verklaarde dat er schade was. Er zit nog een vraagteken achter dat resultaat.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws