Power Rankings: Verstappen ontvangt één van zijn lagere cijfers na 'ongewone' fout Formule 1
Formule 1

Power Rankings: Verstappen ontvangt één van zijn lagere cijfers na 'ongewone' fout

Power Rankings: Verstappen ontvangt één van zijn lagere cijfers na 'ongewone' fout

Max Verstappen werd in Miami voor het eerst sinds de Grand Prix van Singapore in 2023 op het circuit verslagen. Daarnaast maakte de Red Bull Racing-coureur een zeldzaam foutje in de hoofdrace en dat leverde hem één van zijn lagere scores in de Power Rankings in ruim een jaar tijd op. In het algemeen klassement gaat de drievoudig wereldkampioen wel nog altijd ruim aan kop, maar de Nederlander heeft in de persoon van Lando Norris, die zijn eerste zege boekte, een nieuwe uitdager gekregen.

Om de Power Rankings te bepalen, geven vijf analisten van Formula1.com na ieder Grand Prix-weekend een cijfer aan de coureurs. Verstappen kan gezien zijn dominantie en vele overwinningen doorgaans op hoge noteringen rekenen, maar ditmaal moest de Red Bull-coureur genoegen met een voor zijn doen laag cijfer en kwam hij niet verder dan een vierde plaats in het weekendklassement.

'Ongebruikelijke' fout wordt Verstappen aangerekend

In de afgelopen jaren is Verstappen haast niet te kloppen. Als de Nederlander het einde van de race haalt, dan wint hij eigenlijk altijd wel. In Miami was dit echter voor het eerst sinds de Grand Prix van Singapore in 2023 eens niet het geval. Verstappen reed weliswaar een groot deel van de wedstrijd aan de leiding, maar door de komst van de safetycar moest hij deze afstaan aan Norris. In het vervolg kon hij zijn Britse opponent tot veler verbazing niet meer onder druk zetten en moest hij zijn meerdere erkennen in zijn jongere tegenstander.

Dat Verstappen de aanval niet meer kon openen had mogelijk te maken met de opgelopen schade eerder in de race, toen hij een paaltje schepte. Hoe dan ook, het panel strafte het zeldzame foutje van de Nederlander af en beoordeelde het optreden van de 26-jarige met een 8,0, waarmee hij drie coureurs voor zich moest dulden. 'Verstappen leek klaar voor een nieuwe overwinning nadat hij de poleposition had veroverd en bij de start wegreed van het veld', begint de jury de toelichting op het cijfer van de Nederlander. 'De safetycar gooide echter roet in het eten en liet Norris door. De Nederlander maakte een ongebruikelijke fout bij de chicane van bocht vijftien, waardoor hij schade opliep. En na de herstart had hij geen antwoord op het tempo van McLaren.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappenredbullracing miami 2024
Verstappen maakte in Miami een zeldzaam foutje en dat werd de Red Bull-coureur aangerekend.

Dubbelzege McLaren, Tsunoda ook voor Verstappen

In de race lukte het McLaren niet, maar in de Power Rankings van het weekend in Miami maakten Norris en Oscar Piastri er een dubbelzege van voor de renstal uit Woking. De hoogste score was vanzelfsprekend voor de Brit. 'Norris pakte na 110 races eindelijk die zo vurig gewenste overwinning. Hoewel hij halverwege wat geluk had met de safetycar, maar de manier waarop hij zich verdedigde ten opzichte van Verstappen bij de herstart en hoe hij vervolgens wegreed, leverde veel lof op', zo ook van de jury, die Norris met een 9,4 beloonde. Daarmee stak de enkelvoudig Grand Prix-winnaar ver boven de rest van het veld uit.

Teamgenoot Piastri was aanvankelijk ook aan een sterke race bezig, maar bij een actie van Ferrari-coureur Carlos Sainz liep de Australiër een beschadigde voorvleugel op en daardoor was hij genoodzaakt om een extra pitstop te maken. Piastri viel ver terug, maar wist zich nog terug te vechten naar P13. 'Aan het begin van de race leek Piastri de McLaren-coureur te zijn die voor een verrassing zou kunnen zorgen. De safetycar kwam voor hem echter op een verkeerd moment en zorgde ervoor dat hij in een gevecht verzeild raakte met Ferrari-rivaal Sainz en daardoor na een touché een extra pitstop moest maken', schrijft het panel, dat Piastri een 8,4 geeft.

Datzelfde cijfer ontving ook Yuki Tsunoda, die zowel in de sprint- als in de hoofdrace punten scoorde voor Visa Cash App RB. 'Hij begon zijn weekend met een achterstand op teamgenoot Ricciardo, die zich als vierde kwalificeerde voor de sprintrace. Maar na de sprintrace waren de rollen omgedraaid. Tsunoda vocht zich een weg naar Q3 en pakte vervolgens een mooie zevende plaats in de hoofdrace.'

Verstappen nog altijd met ruime voorsprong, Norris komt naast Sainz

Ondanks één van zijn mindere noteringen gaat Verstappen nog altijd ruim aan de leiding in het algemeen klassement. Na zes raceweekenden is zijn gemiddelde een 8,9 en dat is meer dan een half punt hoger dan Norris, die door een minder weekend van Sainz (7,0) nu over de Spanjaard heen is gewipt. Beide coureurs hebben weliswaar een gemiddelde van 8,3, maar Norris, die meer tweede plaatsen heeft gescoord in de wedstrijden, wordt boven zijn voormalige teamgenoot geplaatst.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws