Hill voorziet hoofdpijndossier met McLaren als afzender: 'Dat zou zorgwekkend zijn voor Red Bull' Opinie
Opinie

Hill voorziet hoofdpijndossier met McLaren als afzender: 'Dat zou zorgwekkend zijn voor Red Bull'

Hill voorziet hoofdpijndossier met McLaren als afzender: 'Dat zou zorgwekkend zijn voor Red Bull'

Voormalig Formule 1-coureur Damon Hill denkt dat Red Bull Racing zich zorgen moet maken om de progressie van McLaren. De Britse renstal heeft vorig jaar al laten zien dat ze in een keer enorme sprongen kan maken, en als dat dit jaar weer gebeurt, dan kan dat nadelig zijn voor de Oostenrijkse renstal. Hill verwacht echter niet dat Lando Norris Max Verstappen aankomend weekend in Imola kan verslaan.

McLaren wist Red Bull in Miami te verslaan en vanzelfsprekend sloegen de voorspellingen op hol. Omdat Red Bull twee keer in zes races is verslagen door twee andere teams, denken sommigen dat Red Bull haar dominantie nu al kwijt is. De teams zijn op dit moment nog realistisch: ze kunnen Red Bull alleen op sommige momenten en onder bepaalde omstandigheden verslaan. Aankomend weekend zet het Formule 1-seizoen zich voort in Imola, en wordt er verwacht dat Red Bull dan gewoon weer terug zal slaan. De old school-baan ligt Verstappen sowieso wel, en het lijkt erop dat het circuit ook goed bij de RB20 past.

'Het is een zeer snel circuit, en de auto's die van nature wat meer slippery zijn zullen zich daar lekkerder voelen', zegt Hill in de F1 Nation-podcast. 'De auto's die snel roteren ook. Die zullen niet de maximale downforce nodig hebben. Red Bull zal daarin sterk zijn', wijst de Brit aan. 'Maar we weten niet wat de upgrades gaan doen. We hebben teams upgrades zien meenemen en uiteindelijk werkten ze totaal niet, zoals het geval was met Mercedes. Dan hebben ze toch niet dat gevonden waar ze naar zochten.' Dat is niet het geval bij McLaren. Het team vond halverwege het 2023-seizoen de stijgende lijn, en alle updates lijken sindsdien aan te slaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mclaren gp miami 2024 norris
McLaren heeft in een korte tijd veel rondetijd weten te vinden. (Foto: McLaren F1 Media).

'Ze hebben het orginele concept in de prullenbak gegooid, en sindsdien gaat alles fenomenaal', zegt de wereldkampioen van 1996. 'Het zou me niet verbazen als zij, betreffende de progressie, degenen zijn die met de steilste curve vooruitgaan. Als dat zo is, dan is dat wel een beetje zorgwekkend voor Red Bull. Al wordt het natuurlijk moeilijker naarmate je bij het punt komt dat je niet verder kunt ontwikkelen', zegt de oud-coureur. 'Maar hoe snel alles is gegaan en de stappen die ze hebben gezet, is ongelooflijk.' McLaren introduceerde in Miami een update, Ferrari en Red Bull nemen upgrades mee naar Imola.

Hill verwacht geen zege van Norris in Imola

De zege van Norris in Miami werkte bemoedigend voor het team, maar het betekent volgens Hill niet direct dat McLaren ook in Imola kan winnen. 'De pure snelheid van de Red Bull is er nog steeds en die verdwijnt niet van de ene dag op de andere. Ik denk dat er nog meer werk aan de winkel is (om Red Bull te verslaan, red.)', kaart Hill aan. 'Laten we eerlijk zijn: het zou fantastisch zijn als ze genoeg vooruitgang hebben geboekt om op gelijke hoogte te komen met Red Bull. Maar ze moeten Verstappen nog steeds verslaan', zegt hij. 'Het was altijd al onvermijdelijk dat ze een keer een race zouden winnen.'

Echter won Norris ook omdat hij geluk had met de safetycar, en de pace van de McLaren wat beter was op de harde band. 'Om extreem veel vertrouwen te krijgen moeten ze Red Bull in de kwalificatie al verslaan en dan de race leiden, een voorsprong opbouwen en de snelste raceronde pakken. Dan zullen we Max meer horen klagen over onderstuur. Hij baalde ervan dat hij niet kon inhalen. We hebben dit jaar ook nog niet gezien dat hij de limiet van de auto echt moest opzoeken. Wat doet de auto en waar ligt de grens? Ik denk dat Miami heeft laten zien dat er ergens een grens is. Ik weet dat er werd gezegd dat de auto schade had, maar dat weerlegde hij.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws