Lammers zag Norris mazzelen: 'Dat was wel een redelijk grote fout' Opinie
Opinie

Lammers zag Norris mazzelen: 'Dat was wel een redelijk grote fout'

Lammers zag Norris mazzelen: 'Dat was wel een redelijk grote fout'

Lando Norris mocht afgelopen zondag in Miami eindelijk op de hoogste trede van het F1-podium plaatsnemen. De McLaren-coureur wist zijn allereerste zege in de koningsklasse van de autosport te boeken, maar daar had hij wel wat geluk voor nodig. NOS-analisten Jan Lammers en Jeroen Bleekemolen denken dat de 24-jarige Brit niet had gewonnen zonder de fout van de wedstrijdleiding.

Dat McLaren snel was op het Miami International Autodrome bewees Norris op vrijdag tijdens de sprintkwalificatie wel, al hielden fouten en wat pech de Brit het hele weekend van een klinkend resultaat. Op zondag zat het de 24-jarige coureur uit Bristol dan eindelijk eens mee. Na in de openingsfase van de hoofdrace klem te hebben gezeten achter Red Bull Racing-coureur Sergio Pérez, kreeg Norris na diens pitstop de mogelijkheid om het gat naar zijn teamgenoot Oscar Piastri en de Ferrari-coureurs te dichten. Norris scherpte de snelste raceronde meermaals aan, maar een tweede plaats leek het hoogst haalbare resultaat, totdat de wedstrijdleiding een grote fout maakte.

Na de crash van Kevin Magnussen en thuisheld Logan Sargeant werd de safetycar de baan opgestuurd, maar in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, pakte deze niet Norris, die door de pitstops van de concurrentie aan de leiding was gekomen, op maar Verstappen, die op dat moment op P2 reed. 'Het was eigenlijk heel ongebruikelijk. Ze pakten gewoon niet de leider op', blikt Lammers in de analyse van de NOS terug op het bewuste moment. 'Dat was vanuit de wedstrijdleiding toch wel een redelijk grote fout. Het is eigenlijk wel typisch zoiets van: als het jouw dag is, dan is het ook jouw dag. Dus het zat Norris wel mee.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Lammers zag Norris mazzelen: 'Dat was wel een redelijk grote fout'
Norris profiteerde in Miami van een grote fout van de wedstrijdleiding en pakte na 110 races eindelijk zijn eerste F1-zege. (Foto: McLaren F1 Media)

Had Norris ook zonder hulp van de safetycar gewonnen?

Door de fout van de wedstrijdleiding won Norris veel tijd en kon hij zonder problemen zijn eerste en enige pitstop maken en daarbij de eerste plek vasthouden. De komst van de safetycar heeft Norris zeker geholpen, maar het moet ook gezegd worden dat de 24-jarige ook daarvoor al bijzonder snel was op de oude band. Op de vraag of de McLaren-coureur ook gewonnen had zonder de hulp van de safetycar, is Bleekemolen vrij duidelijk. 'Nee, dat denk ik niet. Het was echt een fout van de organisatie, van de wedstrijdleiding, en daardoor pakte hij (Norris, red.) in één keer de leiding vanaf plek vijf of zes, dus hij heeft er veel mee gewonnen', stelt de analist.

'Hij was wel ver gekomen', vervolgt Bleekemolen. 'Hij had al de snelste ronde toen hij naar binnen reed en dat betekent dus dat hij op oude banden al de snelste raceronde reed. Dus de snelheid was er zeker', constateert de autocoureur, die zag dat Norris geen goed begin van de race had. 'Hij zat net niet lekker in de eerste bocht. Hij verloor een plekje en zat een beetje klem (achter Pérez) en dan zit je vaak op een plek dat je niet naar voren komt, maar door dit gelukje reed hij er en dan was hij ook onverslaanbaar', aldus Bleekemolen.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

mclaren gp miami 2024 norris
Zonder de hulp van de safetycar had Norris waarschijnlijk niet gewonnen, denkt Bleekemolen. (Foto: McLaren F1 Media)

Tot de eerste pitstops reed Max Verstappen aan de leiding van de wedstrijd, die hij ondanks een gebrek aan grip leek te controleren. De Nederlander maakte echter enkele ronden voor de crash van Magnussen en Sargeant zijn pitstop, terwijl Norris nog even doorging op het medium rubber en die keuze pakte goed uit. De safetycar kwam voor Verstappen dus op het verkeerde moment, maar Lammers denkt dat de Nederlander sowieso een hele kluif aan Norris had gehad. 'Ik weet niet of hij de race had gewonnen, dat is moeilijk te zeggen natuurlijk', zegt de voormalig F1-coureur. 'Maar ik denk dat Max er heel hard voor had moeten werken.

'Je weet ook niet precies hoeveel hij nog overhad', gaat Lammers verder. 'Als je op kop rijdt, dan kan je altijd controleren als je er maar voor zorgt dat ze uit de DRS blijven, dan wil je ook niet harder rijden dan nodig is. We hebben het al een paar races gezien dat McLaren heel sterk bezig is en je hoorde ook het vertrouwen dat ze voor de race al uitspraken. McLaren is heel duidelijk bezig...', maar Lammers zijn zin niet af. 'En wat ik typerend vond was dat Max na de race ook zei dat dit niet de laatste overwinning van Lando zal zijn', wijst de oud-coureur tot slot nog even op het compliment dat Verstappen uitdeelde aan zijn concurrent.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws