Palmer zag Verstappen met aanlopende rem gaatje trekken: 'We weten wat de oorzaak was' Opinie
Opinie

Palmer zag Verstappen met aanlopende rem gaatje trekken: 'We weten wat de oorzaak was'

Palmer zag Verstappen met aanlopende rem gaatje trekken: 'We weten wat de oorzaak was'

Jolyon Palmer is in zijn analyse bij F1TV ingegaan op het gevecht om de overwinning in Australië, en welke rol de beide Red Bull Racing-coureurs daar eventueel in hadden kunnen spelen. Max Verstappen viel al snel uit, terwijl Sergio Pérez een gridstraf had en volgens het team met schade rondreed.

Waar Verstappen na een moeizame start in eerste instantie nog orde op zaken wist te stellen in de kwalificatie, ging het voor Pérez minder voorspoedig. 'Het ging al mis in de kwalificatie. Dat was een miscommunicatie tussen het team en de coureur', zegt Palmer over het incident waarvoor Pérez drie plekken gridstraf ontving, vanwege het ophouden van voormalig teamgenoot Nico Hülkenberg. Het incident vond plaats voor de voorlaatste bocht. 'Pérez kijkt wel in de spiegels, maar hij kan Hülkenberg daar niet de bocht om zien komen', zo geeft Palmer aan dat Pérez kansloos was zonder waarschuwing van het team.

Pérez te langzaam

Vervolgens pakt de analist de data van de race erbij voor de Mexicaan. 'Dit heeft de race van Pérez flink beïnvloed, maar zou het genoeg zijn geweest om de race te kunnen winnen? In de data is goed te zien dat hij in de openingsstint veel tijd verliest achter George Russell.' De Brit startte als zevende, achter de Mexicaan, maar haalde Pérez later in de openingsronde in. 'Als Russell een pitstop maakt, kan Pérez echter niet inlopen op de vier auto's voor hem. Sterker nog, Carlos Sainz vliegt ervandoor, en ook Lando Norris is wat sneller.'

Pérez kan eigenlijk geen moment mee met de snelheid van de toppers. 'Op dezelfde banden, in de openingsstint, kan Pérez het tempo van de Ferrari en de McLaren niet matchen. In de tweede stint haalde hij Fernando Alonso in. Daarna verloor hij downforce vanwege een tear-off. Je ziet wel dat de degradatie daarna hoger was, en dat is onkarakteristiek voor Pérez en Red Bull, dus misschien zijn dit verzachtende omstandigheden.'

Sainz heer en meester

Palmer denkt niet dat de gridstraf en de lichte schade Pérez uiteindelijk de das omdeden. 'Als je echter de race voor dat moment bekijkt, betwijfel ik of hij zelfs vanaf de derde plek op het podium had kunnen staan. Dat is bemoedigend voor McLaren en Ferrari. Sainz was uitmuntend. In de eerste stint was hij belachelijk snel, maar ook in de tweede stint ging hij er als een raket vandoor', weet de voormalige Renault-coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

carlos sainz leclerc podium australie ferrari
Sainz drinkt na afloop champagne.

Dat de voorsprong van de Spanjaard aan het einde van kleiner werd, zegt Palmer niet echt veel. 'In de laatste stint gaat hij gewoon, vermoedelijk met wat fysieke pijn, op weg naar de finish. Ferrari had een goede strategie. Ze deden een undercut met Charles Leclerc op Norris, en daardoor pakten ze een één-twee. Een geweldig weekend voor Ferrari dus.' Het Italiaanse team pakte de eerste één-twee sinds Bahrein 2022.

Verstappen met de handrem erop

'We weten wat de oorzaak van het remprobleem bij Verstappen was', zegt Palmer desgevraagd. 'De remklauw rechtsachter liep aan. Effectief liep de rem dus constant aan', deelt de Brit. Dat is opvallend, want halverwege de eerste ronde had de Limburger al een gat van meer dan een seconde naar Sainz getrokken. 'Dit probleem was aanwezig vanaf het moment dat de startlampen uitgingen, dus zijn snelheid werd daar direct door beïnvloed', herhaalt de analist.

Palmer beseft dat het vanwege de Red Bull-problemen lastig is om al te veel conclusies te trekken over de verhoudingen. 'Sainz haalde Verstappen in toen hij een foutje maakte. Het zorgde voor een handrem-effect, waardoor de temperatuur bleef stijgen. Daardoor ging de rem daarna roken, met uiteindelijk een explosie', beschrijft de 33-jarige. 'Dat is de slag die we om de arm moeten houden met de verhoudingen tussen Ferrari en Red Bull. Pérez had geen goede snelheid te pakken, maar Verstappen had al vanaf het begin een probleem. Wat was de ware snelheid van Verstappen? Dat weten we niet', geeft Palmer toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws