Villeneuve: 'Verstappen had nooit gestraft moeten worden' Opinie
Opinie

Villeneuve: 'Verstappen had nooit gestraft moeten worden'

Villeneuve: 'Verstappen had nooit gestraft moeten worden'

Jacques Villeneuve kan zich totaal niet vinden in de straf die Max Verstappen uit moet zitten in Sochi. Na zijn aanvaring met Lewis Hamilton in Italië deelde de wedstrijdleiding een gridstraf van drie plekken uit aan de Nederlander. Vol verbazing keek Villeneuve naar hoe het verhaal zich na afloop van de wedstrijd voortzette. Alleen omdat het incident zeer gevaarlijk was voor Hamilton kreeg Verstappen naar kennis van de Canadees een tik op de vingers.

'Verstappen had nooit gestraft moeten worden', stelt de enkelvoudig wereldkampioen kritisch ten overstaan van Corriere della Sera. 'In Monza waren er twee coureurs schuldig. Verstappen was agressief en had de chicane af kunnen snijden, maar dan had hij de positie sowieso verloren.' Toegeven was voor de Limburger dus geen optie, maar voor concurrent Hamilton ook niet: 'Hamilton had hem tien centimeter meer kunnen geven, maar wilde hem voor blijven. Dat leek een bewuste keuze.'

Door in een incident met twee schuldige coureurs duidelijk naar een van de twee te wijzen, overtreedt de wedstrijdleiding een regel die ze zelf opgesteld hebben, vervolgt Villeneuve: 'Die straf is alleen maar gegeven omdat het wiel van de Red Bull op het hoofd van Hamilton terecht kwam. Ze zeggen dat ze niet handelen op de gevolgen van een actie, maar dat hebben ze in dit geval wel degelijk gedaan.' Ook na het incident in Silverstone tussen Verstappen en Hamilton benadrukten de stewards niet te kijken naar de gevolgen van het incident.

Villeneuve: 'Hamilton maakt nooit fouten, alleen in gevecht met Verstappen'

Villeneuve's perspectief op de aanvaring tussen de twee kemphanen in Groot-Brittannië is exact hetzelfde; het betrof een race-incident. 'Ook dat was een onbewuste actie', meent de voormalig Williams-rijder. 'Er worden fouten gemaakt en ik baal ervan dat die afgestraft worden. Deze twee coureurs kunnen niet op deze manier door blijven gaan. Hamilton maakt nooit fouten, alleen in gevecht met Verstappen.'

Daarnaast maakt de rivaliteit tussen Verstappen en Hamilton iets los bij de Red Bull-ster. 'Verstappen is altijd agressief, maar tegen Hamilton doet hij daar nog een schepje bovenop', ziet Villeneuve. Als je de coureurs samen door één bocht stuurt, overdrijven ze allebei in hun agressiviteit naar de ander, maar het is gedrag dat volgens de oud coureur thuishoort in de sport.

De wereldtitel van 2021

Na het ongeval in Italië ligt Verstappen nog steeds aan kop in de WK-strijd. Als het aan Villeneuve ligt, doet hij dit aan het einde van het seizoen ook: 'Verstappen is superieur en maakt geen échte fouten. Hij gaat altijd in de aanval, terwijl Hamilton juist zwakte vertoont. Mercedes doet dat dit jaar ook meer dan dat Red Bull dat doet.' Verstappen én zijn team hebben zich meer dan kranig geweerd tegen het dominante Mercedes en dat voorspelt een einde aan de hegemonie van Mercedes en Hamilton.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws