F2 en F3 in Oostenrijk | Verschoor wint F2-hoofdrace in Oostenrijk na gunstige safetycar F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Oostenrijk | Verschoor wint F2-hoofdrace in Oostenrijk na gunstige safetycar

F2 en F3 in Oostenrijk | Verschoor wint F2-hoofdrace in Oostenrijk na gunstige safetycar

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Oostenrijk ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het respectievelijk zevende en vijfde raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op de Red Bull Ring.

F2: Verschoor wint hoofdrace in Oostenrijk na gunstige safetycar

Richard Verschoor heeft de Formule 2-hoofdrace op de Red Bull Ring gewonnen, en zo het eerste Nederlandse succes gepakt op de zondag in Oostenrijk. Vorig jaar kwam de Nederlander ook al als eerste over de eindstreep, maar verloor hij zijn zege vanwege een tekort aan brandstof. Vandaag pakt hij dus alsnog de volle buit in Oostenrijk. De coureur van het Nederlandse Van Amersfoort Racing begon als elfde aan de race, maar profiteerde van een gunstige safetycarperiode in de slotfase van de race.

Verschoor was een van de coureurs met de alternatieve strategie, en kon zo met acht ronden te gaan vanaf een vijfde plek met verse banden aan een inhaalslag beginnen. Enzo Fittipaldi reed nog voor Verschoor op de alternatieve strategie, maar de Braziliaan was net voorbij de ingang van de pitstraat op het moment dat de safetycar het circuit opzocht, waarna hij eerst een ronde achter de safetycar moest rijden. Verschoor kreeg halverwege de race nog een straf van vijf seconden voor het overschrijden van de track limits, maar deze straf werd later weer ingetrokken.

Red Bull-talent Ayumu Iwasa eindigde vlak achter Verschoor als tweede. De Japanner hanteerde dezelfde strategie, nadat hij na een teleurstellende kwalificatiesessie als zestiende aan de race moest beginnen. Kampioenschapsleider Frederik Vesti leek lange tijd op weg naar de winst, nadat hij bij de start al de leiding overnam van Victor Martins, maar na de safetycarperiode moest Vesti de plekken aan Verschoor en Iwasa prijsgeven. De Deen hield wel knap de tweede plek vast.

F3: O'Sullivan wint spannende race, eerste punten voor Flörsch

Williams-juniortalent Zak O'Sullivan heeft de spannende en incidentrijke Formule 3-race in Oostenrijk gewonnen. In de slotronde vocht een kopgroep van vijf coureurs nog om de plekken op het podium, waarbij O'Sullivan dus aan het langste eind trok, en Sebastián Montoya aan het kortste eind. De Colombiaan eindigde in de grindbak en viel zo terug tot de tiende plek. Kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto deed goede zaken met een tweede plek en zag naaste achtervolgers Josep María Martí, Gabriele Minì, en Paul Aron niet tot scoren komen. Sophia Flörsch reed een sterke race, en zo wist de Duitse haar eerste punten te pakken in de Formule 3 met een negende plek.

F2: Red Bull-junior Crawford laat Star-Spangled Banner klinken in Oostenrijk

Jak Crawford pakte zijn eerste overwinning op de Red Bull Ring op zaterdagmiddag. De baan was aan het opdrogen, maar het asfalt bleek toch nog nat genoeg te zijn om sommige coureurs voor de regenbanden te laten kiezen. Crawford, tevens polesitter, koos voor de slicks. De Amerikaan behield de leiding maar ervoer wel wat druk van Arthur Leclerc. De race verliep vervolgens wat chaotisch nadat Jehan Daruvala en Richard Verschoor zichzelf hadden geëlimineerd. In het middenveld was het dringen geblazen, waardoor Enzo Fittipaldi over het gras moest en uiteindelijk uit de race spinde. Crawford reed comfortabel aan kop en wist de zege binnen te slepen.

F3: Aron pakt P1 in de laatste rondes van bloedstollende F3-race

Paul Aron pakt zijn eerste zege van het seizoen en dat deed hij door Pepe Marti in de zeventiende ronde van de race in Oostenrijk in te halen. De baan was kletsnat nadat het in de afgelopen nacht veel had geregend, dus dat beloofde sowieso al spektakel. Aron zat al de hele race op de staart van de Italiaan en wist hem pas laat in de race voorbij te steken. Het regende inhaalacties tijdens de Formule 3-race op de Red Bull Ring en dat leverde schitterende gevechten op de baan op.

F2: Martins pakt poleposition in chaotische kwalificatie, Verschoor op P11

Alpine-talent Victor Martins heeft poleposition gepakt in de Formule 2-kwalificatie. De regerend Formule 3-kampioen hield Frederik Vesti achter zich, terwijl ART-teamgenoot Théo Pourchaire de derde tijd reed. Richard Verschoor eindigde als elfde en loopt zo nipt poleposition bij de sprintrace mis, waar de top tien van de kwalificatie wordt omgedraaid. Isack Hajdar, Ayumu Iwasa, en Oliver Bearman verloren hun snelste rondetijden en moeten beide races vanuit de achterhoede beginnen.

F3: Zes coureurs binnen een tiende van een seconde, Saucy pakt pole

Grégoire Saucy heeft op de Red Bull Ring poleposition gepakt voor de Formule 3-hoofdrace op zondag. In eerste instantie was het Mercedes-talent Paul Aron met veruit de snelste tijd, maar de 19-jarige uit Estland verloor zijn snelste rondetijd en viel daardoor terug tot de vijfde plek. Aron was niet de enige die zijn snelste tijd kwijtraakte: na het vallen van de vlag werd de ene na de andere rondetijd geschrapt vanwege het overschrijden van de track limits. Nadat de administratie was bijgewerkt, hield Saucy een voorsprong van vier duizendsten over op Dino Beganovic, terwijl kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto de derde tijd neerzette. Ook Bedrin, Aron en Collet kwamen minder dan een tiende tekort op Saucy. Josep María Martí (elfde) en Gabriele Minì (dertiende) stelden teleur in een spannende sessie met veertien coureurs binnen vier tienden van een seconde.

F2: Pourchaire in het grind en een P12 voor Verschoor na rode vlag

Net als in de Formule 3 op vrijdagochtend werd de vrije training van de Formule 2 verstoord door meerdere rode vlaggen. Alfa Romeo-junior Théo Pourchaire spinde het grind in en daarmee veroorzaakte de Fransman de eerste rode vlag, en dat is vanzelfsprekend geen goed begin van zijn weekend. Red Bull-junior Enzo Fittipaldi pakte de snelste tijd voordat de late rode vlag, veroorzaakt door de Belg Amaury Cordeel, de training stillegde. De training werd niet meer hervat, en daardoor kwam Richard Verschoor niet verder dan P12.

F3: WK-leider Bortoleto raast naar P1 in F3-training

Grabriel Bortoleto leek gedurende de vrije training van de Formule 3 in Oostenrijk ongenaakbaar te zijn. De leider in het kampioenschap topte de sessie en was niet van zijn stuk te brengen door de rode vlag van Sebastian Montoya die het grind inging. Met nog zo'n twaalf minuten te gaan stond de Braziliaan nog steeds bovenaan de tijdentabel. Het was nog even druk op de baan in de laatste paar minuten, maar Bortoleto was goed op stoom gekomen en stampte de ene perfecte ronde na de andere eruit. Grabiele Mini, de nummer twee in het F3-kampioenschap, kon op vrijdagochtend niet tippen aan de snelheid van de Trident-coureur.

Verstappen zet concurrentie op grote afstand bij de bookmakers. Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws