Column | Britse media als irritante klikspaan nadat Verstappen Norris een lesje leerde Column
Column

Column | Britse media als irritante klikspaan nadat Verstappen Norris een lesje leerde

Column | Britse media als irritante klikspaan nadat Verstappen Norris een lesje leerde

De Grand Prix van Oostenrijk leek een makkelijke prooi te zijn voor Max Verstappen, totdat Red Bull Racing het verwisselen van een achterband ineens moeilijker vond dan normaal. Daardoor rook Lando Norris bloed en kon hij zijn Formule 1-boezemvriend gaan aanvallen. De afgelopen weken kwam de McLaren-coureur in de laatste ronden van de race niet in de buurt van Verstappen, maar op de Red Bull Ring had hij meerdere kansen om de Nederlander in te halen. Het eindigde in tranen voor beide coureurs en zorgde voor PTSS-symptomen bij de Britse media.

Toen de achterband van Verstappen er niet zo snel af gehaald werd, ging ik rechtop zitten op de achterbank van de auto waar ik op dat moment in zat. Verstappen verdiende natuurlijk de overwinning, maar je gaat toch even goed zitten voor een mooi gevecht. Zeker nadat we als Formule 1-fans het voorgerecht al kregen tijdens de sprintrace. Vanaf de eerste minuut werd het al duidelijk: het gevecht kon alleen maar in tranen eindigen. Niet veel later was dat ook het geval.

Wie is dan de schuldige in dit incident? Dat is veel complexer dan het misschien lijkt. Zonder enige context en puur kijkend naar de lettertjes in het regelboek van de FIA was Verstappen de hoofschuldige in dit incident. Daardoor kreeg hij ook een straf van tien seconden. Deed de Red Bull-coureur nou echt zoveel fout? Nee, want in het verleden is gebleken dat een coureur aan de buitenkant nog altijd voldoende ruimte heeft om alsnog een inhaalactie te voltooien. Norris had vooral slimmer kunnen rijden, maar de McLaren-rijder moet echt nog een beetje opgroeien.

Verstappen speelde met withete Norris

In het gevecht met Norris liet Verstappen zien dat hij de ervaring heeft om voor overwinningen en kampioenschappen te racen. Dat gebeurde dus al op de zaterdag. Norris zag zijn kans schoon om de drievoudig wereldkampioen even te laten zien dat hij op dit moment de snelste coureur is. De McLaren-coureur vergat even dat een dive-bomb absoluut niet de snelste manier is om een bocht te nemen. Ondanks dat Norris nog DRS had richting bocht 4 was Verstappen slim en agressief genoeg om de positie terug te winnen.

Ook Oscar Piastri wist zijn teamgenoot nog in te halen, dus je zou zeggen dat Norris zijn inhaalactie even zou analyseren. Op de zondag liet hij echter zien dat hij niet in de spiegel had gekeken. Dive-bomb na dive-bomb volgde, wat alleen maar aantoonde dat Norris veel te ongeduldig was in het gevecht met Verstappen. Dat ongeduld bleef zich maar opstapelen, aangezien hij de regerend kampioen niet kon inhalen. Norris reed met een waas voor zijn ogen en dat resulteerde ook in de crash.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen lando norris oostenrijk 2024 3
Lando Norris was zichzelf aan het opvreten in gevecht met Max Verstappen. 

Norris had wel degelijk wat anders kunnen doen en had Verstappen als voorbeeld moeten nemen. In een gevecht met Carlos Sainz liet de Red Bull-coureur, die minder ruimte kreeg dan hij aan Norris gaf, een klassieke switch back-manoeuvre zien. Norris wilde als een torpedo langs Verstappen, in plaats van dat hij de actie gewoon slim opzette. Gedurende het weekend werd het al duidelijk dat inhalen in bocht 3 lastig was, maar Norris had nog honderd pogingen nodig om dat in te zien. Laten we het groeipijntjes noemen van een coureur die pas net weet hoe een overwinning in de Formule 1 voelt.

Verstappen had ook wel door dat Norris gefrustreerd was. De Red Bull-rijder gebruikte dan ook wat slimmigheidjes om Norris achter zich te houden, wetende dat de McLaren-coureur niet de rust had om een drag race richting bocht 4 af te wachten. Een oordeel over de legaliteit van deze slimmigheidjes laat ik lekker over aan de wedstrijdleiding. Ik weet niet of dat zo verstandig is, want zelfs met alle hulpmiddelen in de wereld konden ze niet snel tot een beslissing komen over track limits.

Winnaarsmentaliteit Verstappen haast beangstigend 

Na afloop van de race mochten de coureurs natuurlijk hun zegje doen bij de media. Laten we op een positieve noot beginnen en naar de uitspraken van Verstappen kijken. De meervoudig racewinnaar sprak rustig over het incident. Verstappen wilde niet met vingers wijzen, iets wat zijn vader het hele weekend wel deed, en gaf aan dat hij de crash nog een keer wilde bekijken voordat hij een oordeel zou vellen. Toch moest hij wel wat klassieke Verstappen-uitspraken uit de kast halen na enkele onnozele vragen vanuit de media.

De Franse journalisten deden wat de Fransen als beste kunnen: het bloed onder je nagels vandaan halen. 'Je had Norris ook langs kunnen laten. Je staat heel ver voor in het kampioenschap', stelde een Franse interviewer. Bij Verstappen ben je dan aan het verkeerde adres. 'Moet ik dan thuisblijven? Ik ben hier om te winnen, niet om tweede te eindigen', was de meer dan terechte counter van Verstappen. Wat ik wel mooi vond aan de Franse media: ze zeiden het in het gezicht van Verstappen. Zulke ballen tonen de Britten in ieder geval niet.

Verstappen heeft dezelfde avond van de race nog gekeken naar de beelden. De drievoudig wereldkampioen kwam ook tot de conclusie dat hij Norris voldoende ruimte gaf en dat het contact vooral 'onhandig' was. 'Ik ga toch niet twee autobreedtes ruimte geven?! Dan weet ik dat hij me bij het uitkomen van de bocht pakt. Voor een overwinning race je hard, en volgens mij hoort het ook zo te zijn', zei de coureur in een social media-bericht van Red Bull. Verstappen heeft zo zijn eigenaardigheden en is vroeger zeker wel eens te ver gegaan, maar als je wilt winnen, moet je het randje ook wel eens opzoeken. Verstappen laat tenminste zien slimmer te zijn geworden.

Norris is na zege grip op realiteit beetje kwijt

Ik vind Norris oprecht een goede coureur, laat ik dat even vooropstellen. Na zijn zege in Miami is hij echter een beetje veranderd in een opgefokte tiener. De meeste tieners denken namelijk een hoop te weten en daardoor ook recht te hebben op een hoop, maar zo werkt de wereld niet. Dat geldt ook voor Norris, die na de Grand Prix van Oostenrijk even zijn kinderachtige kant liet zien. Hij verkondigde tegenover de media dat hij 'al zijn respect zou verliezen voor Verstappen als hij niet zou toegeven dat hij hun race heeft verpest'. Een soort van 'Mama, ik haat je', nadat je als kind je zin niet krijgt.

Norris moet kunnen accepteren dat een generatiegenoot hem een lesje leerde. Verstappen danste op het randje, maar hij ging absoluut niet ver over de schreef, als hij dat überhaupt al deed. Als je dat niet kan hebben, geef dat dan gelijk toe. Norris staat bekend als een coureur die zichzelf een tik op de vingers geeft als hij wat fout doet, maar als hij een fout maakt in een één-op-één gevechten doet hij dat absoluut niet. Na een incident met Leclerc in 2022 durfde hij zijn eigen fout ook niet toe te geven. Toen gebruikte hij ook een klassieke Verstappen-uitspraak: 'Als zij dat zeggen, dan moeten ze maar zelf in de auto stappen.'

Tekst gaat verder onder tweet.

Het verschil in mentaliteit met Verstappen wordt ook snel duidelijk door de uitspraken van Norris. De McLaren-coureur hoopte namelijk dat de Nederlander gewoon de baan af zou rijden om ervoor te zorgen dat hij hem kon passeren. 'Hij hoeft niet zo te zijn, hij heeft genoeg overwinningen behaald, maar het lijkt alsof hij wanhopig was om te voorkomen dat ik hem zou passeren'. Lewis Hamilton mag niet teleurgesteld zijn dat hij het gevecht met Verstappen verloor in 2021, want hij heeft toch al genoeg wereldtitels. De redenatie van Norris slaat als een tang op een varken.

Britse media moeten 2021 eens laten waar het hoort: het verleden

Een crash van Verstappen betekent vaak één ding: de Britse media duiken erop als aasgieren. Zeker nu een Engelse coureur in gevecht was met de Nederlander. Het oude zeer over alle oorlogen met Nederland komt dan naar boven in Groot-Brittannië. De ergste en meest bloederige oorlog wordt dan vaak aangehaald: het Formule 1-wereldkampioenschap van 2021. Op een doodnormale dag in Engeland verdiende Verstappen de titel, maar komt de Red Bull-coureur in een incident met een Brit dan pleegde Verstappen in 2021 ook ineens weer oorlogsmisdaden.

Jolyon Palmer leidde zondag de Britse troepen. Verstappen was na afloop van de race niet te spreken over de dive-bombs van Norris en Palmer dook daar bovenop met zijn versie van gotcha journalism (wachten tot een partij iets zegt wat hen in diskrediet kan brengen). 'Iedere Max-fan die vindt dat Lando gewoon aan het dive-bomben was, moet misschien eens terugkijken naar hoe Max aan het rijden is sinds hij in de Formule 1 zit. Dit zijn Verstappen-acties. Denk vooral maar eens aan 2021.' De FIA zou zijn lesje niet hebben geleerd in 2021. Ga dan lekker klikken daar in Frankrijk, misschien luisteren ze naar je.

Niet veel later geeft Palmer nog aan dat hij uitremacties heel erg mooi vindt, maar niet als Verstappen het doet natuurlijk. Ook was het niet zo heel erg dat Hamilton in 2021 zijn positie behield in Abu Dhabi door de baan af te gaan, maar Verstappen moest natuurlijk binnen een milliseconde de plek aan Norris geven. Is je naam niet Hamilton, Norris of George Russell, maak je borst dan maar nat als je een incident hebt met één van de deze rijders.

Verstappen zal nooit tot de grote kampioenen horen

Het 2021-seizoen hangt als een soort posttraumatisch stresssyndroom boven het Britse Formule 1-mediagilde. Bij Ted Kravitz is dat vaak het meest duidelijk, die Verstappen absoluut nooit als kampioen zal zien. Er hangt een soort vloek rond de naam van Verstappen, zeker als je in Engeland aankomt. In de gehele Formule 1-wereld worden de prestaties van de Limburger gerespecteerd, maar in Groot-Brittannië lijkt de Nederlander een sterretje achter zijn naam te hebben vanwege zijn agressieve rijstijl.

Kravitz vergeleek de drievoudig wereldkampioen dan ook met Michael Schumacher en Ayrton Senna, de coureurs die na Hamilton toch het meest bewierookt worden bij onze Noordzeeburen. Senna was zelf absoluut niet vies van een crash en hij is ook nog eens de favoriete coureur van Hamilton. Als je tegen een Fransman strijdt om de titel, in dit geval Alain Prost, dan is het niet erg om hem van de baan te rammen in stressvolle situaties. Probeer echter geen agressieve tactieken bij Hamilton, want dan zijn de rapen gaar.

Verstappen zal in het bakermat van de Formule 1 dan ook nooit gerespecteerd worden als groot kampioen, door slechts één seizoen of misschien zelfs maar één Grand Prix. Het is lachwekkend dat één coureur zoveel effect kan hebben op een hele groep mensen. Ergens doe je dan wat goed. Gelukkig blijft Verstappen ook Verstappen. De andere coureurs geen ruimte gunnen, zoals het hoort. Ter afsluiting een tweet van Jeremy Clarkson, een lichtpuntje in het Britse medialandschap, om alles even duidelijk op een rijtje te zetten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws