Plooij stelt zijn mening bij: 'Leek alsof Verstappen een extra beweging maakte' Formule 1
Formule 1

Plooij stelt zijn mening bij: 'Leek alsof Verstappen een extra beweging maakte'

Plooij stelt zijn mening bij: 'Leek alsof Verstappen een extra beweging maakte'

Jack Plooij was op zondagavond nog kritisch aan de tafel van het Ziggo Sport Race Café. Inmiddels heeft Plooij de Grand Prix van Oostenrijk nog eens rustig terug kunnen kijken, en is hij van mening dat hij in zijn initiële oordeel te negatief was over Max Verstappen. Plooij stipt daarnaast een punt aan waarop Lando Norris duidelijk de fout inging.

Plooij verscheen in de ochtendshow van Radio 538 om terug te blikken op de race op de Red Bull Ring, waarbij Verstappen en Norris het stevig met elkaar aan de stok kregen. 'Ik denk dat je bijna nu wel kunt zeggen dat het twee ex-vrienden zijn inmiddels', reageert Plooij op de opmerking dat beide coureurs met elkaar bevriend zijn. 'Lando Norris zei ook meteen na de race: als Max niet nu naar me toekomt, en zegt dat hij een fout heeft gemaakt, dan is de vriendschap wel over. Norris legde de bal wel op de stip.'

Het is nog de vraag hoe Norris vanuit Oostenrijk weer terug naar Monaco is gegaan. 'Het is nog een beetje onduidelijk, maar normaal vliegt Norris samen met Max terug, maar ik denk dat hij nu een taxi genomen heeft', lacht Plooij. Helmut Marko bevestigde eerder al dat Norris inderdaad niet met Verstappen teruggevlogen was, al is het onduidelijk of dit vooral al zo gepland was.

De tekst gaat verder onder de video.

Verstappen onterecht veroordeeld

'Er gebeurde eigenlijk best wel veel', zegt Plooij over de race. 'Max leek op een overwinning af te koersen, maar toen kwam er een laatste pitstop, en die ging fout bij Verstappen. Het gebeurt zelden, maar de band linksachter ging er niet goed af. Daarmee verloor Max tijd. Op dat moment kwam Norris ook de pitstraat in, waardoor Max moest wachten tot Norris langs was gereden, dus dat kost ook nog extra tijd. In plaats van dat Max lekker rustig een seconde of vijf of zes voor Norris reed - en je weet dat hij dan niet in de DRS komt - zat Norris heel dicht achter Max.'

Vervolgens begon het harde gevecht. 'Dan kan je erop wachten dat Norris aanvalletjes gaat doen. Max is een keiharde verdediger, dus dat ging mis. Norris wilde Max inhalen, maar hij raakte met zijn rechtervoorwiel de linkerachterband van Max. Die gingen allebei meteen lek, en daardoor leek het alsof Max nog een extra stuurbeweging naar links maakte', zo legt Plooij uit waarom hij zondagavond nog zo kritisch op de kampioen was. 'Daardoor zeiden wij allemaal: dat is niet goed. Wij hebben met zijn allen Max daar een beetje de schuld van gegeven', zo toont Plooij zich schuldbewust. De pitreporter van Ziggo Sport heeft inmiddels zijn mening dus bijgesteld.

'Ook de stewards gaven hem de schuld, want zij gaven hem tien seconden straf', gaat Plooij verder. 'Als iedereen maar denkt en zegt dat Max schuldig is... Max kreeg ook verkeerde informatie van Red Bull, want Christian Horner zei dat hij helemaal niks fout had gedaan en dat het Lando was. Als je dat soort informatie aan je rijder geeft, stapt hij uit en denkt hij: wat is er nu aan de hand?' Ook race engineer Gianpiero Lambiase sprak zijn steun uit aan Verstappen.

Uitvalbeurt Norris

Verstappen wist nog als vijfde te finishen, ondanks de straf, en zo tien belangrijke punten te pakken, terwijl Norris uitviel. Een fout van Norris zelf, luidt het oordeel van Plooij. 'Dat heeft hij zelf veroorzaakt. Ze hadden allebei een lekke band en schade. Max brengt zijn auto keurig netjes naar de pitstraat terug, en Lando rijdt alles kapot, omdat hij te woest is. Hij reed alles kapot', merkt de analist op. 'Dat is denk ik ook het verschil in ervaring, want Lando is nog wat jonger en minder ervaren. Dat had hij niet moeten doen. Die hele auto is kapot.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

crash max verstappen lando norris oostenrijk 2024 2
Verstappen met kapotte band.

'Het is heel erg spannend, maar dit had niet gehoeven', zo vindt Plooij het jammer dat het gevecht in trainen eindigde. 'Max is natuurlijk een agressieve rijder, dat klopt. Hij denkt niet: ik zet de deur even lekker over, kom maar lekker langs, Lando. Hij heeft ook nog twee strafpunten op zijn licentie gekregen. Hij heeft er twee, en je mag er twaalf hebben, dus dat is nog niet zo'n groot probleem. Het belangrijkste is dat die twee jongens even samen gaan zitten en het even met zijn tweetjes bespreken, en dan met zijn tweeën naar buiten komen en zeggen dat ze het besproken hebben en weer doorgaan met racen.'

Tot slot blikte Plooij nog vooruit op de Grand Prix in Engeland, waarbij Verstappen niet op veel steun hoeft te rekenen. 'Die Engelse pers, want het is een Engels spelletje, is natuurlijk alles aan het oppompen voor komende week. Het is wel spektakel, maar zo wil je het eigenlijk niet', sluit Plooij af. De Britse media geven massaal af op Verstappen, terwijl de rol van Norris in het duel niet veel besproken wordt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws