Alfa Romeo trekt James Key aan als technisch directeur: 'Bergen werk te verzetten' Formule 1
Formule 1

Alfa Romeo trekt James Key aan als technisch directeur: 'Bergen werk te verzetten'

Alfa Romeo trekt James Key aan als technisch directeur: 'Bergen werk te verzetten'

James Key sluit vanaf september als technisch directeur aan bij Alfa Romeo, zo meldt het team zelf. Hij neemt dan de taken van Jan Monchaux over. Hij wordt bij Alfa Romeo gezien als sleutelfiguur voor de toekomst, als het team overgaat in Audi. De nu 51-jarige Brit is al 25 jaar actief in de koningsklasse van de autosport.

Key begon in 1998 als data-ingenieur bij Jordan Grand Prix, en werd in 2002 bij het debuut van Takuma Sato gepromoveerd tot race-ingenieur van de Japanner. Key bleef zijn weg omhoog vinden binnen het Britse team, waarna hij in 2005 op slechts 33-jarige leeftijd al technisch directeur werd van het team, dat inmiddels was overgegaan op MF1 Racing, beter bekend als Midland. Key bleef bij het team toen het van eigenaar wisselde en naar Spyker en later Force India als naam luisterde.

Key werkte samen met een jonge Verstappen

Na een tweejarige periode bij Sauber, waar hij verantwoordelijk was voor de sterke 2012-bolide, kwam hij bij Toro Rosso als technisch directeur terecht. Bij het opleidingsteam van Red Bull Racing werkte Key in 2015 en 2016 samen met een toen erg jonge Max Verstappen, die in dienst van Toro Rosso onder andere twee vierde plekken pakte in zijn debuutseizoen, in Hongarije en de Verenigde Staten. Key zag Verstappen in 2016 overstappen naar het hoofdteam, maar kwam zelf dus nooit in aanmerking voor een soortgelijke stap.

In 2019 maakte Key de overstap naar McLaren, waar hij onder Andreas Seidl werkte. Seidl maakte afgelopen winter echter de overstap naar Alfa Romeo, en blijkbaar was de 47-jarige Duitser wel gecharmeerd van Key, aangezien het duo bij Alfa Romeo later dit jaar herenigd zal worden. Key is sinds eind maart al niet meer actief bij McLaren. Bij zijn nieuwe werkgever zal Key hopen om met Audi de stap te kunnen zetten naar de top, iets wat bij McLaren niet gelukt is.

Key geeft aan blij te zijn met deze nieuwe kans: 'Ik kijk ernaar uit om het technische team te leiden op een van de meest cruciale momenten in de historie van het team. Er zijn bergen werk om te verzetten, maar ik heb vertrouwen in iedereen in Hinwil, en geloof dat ze de toewijding en honger hebben om ons naar de top te brengen.' Ook Seidl is in zijn nopjes met het nieuws: 'James zal de toekomst van het team vormen en ons helpen om te groeien. Hij zal het proces van transformatie leiden aan de technische kant van Sauber en ons voorzien van de juiste middelen in de toekomst.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws