Analisten zien donkere wolken boven Verstappen: 'Twee jaar sinds we hem zo negatief hoorden' Formule 1
Formule 1

Analisten zien donkere wolken boven Verstappen: 'Twee jaar sinds we hem zo negatief hoorden'

Analisten zien donkere wolken boven Verstappen: 'Twee jaar sinds we hem zo negatief hoorden'

Analisten Jolyon Palmer en Davide Valsecchi concluderen na de openingsdag in Italië dat Max Verstappen en Red Bull Racing achter de feiten aanlopen. De Nederlander kwam er zowel in de kwalificatiesimulatie als de racesimulatie niet aan te pas, terwijl de concurrentie grote stappen blijft zetten. Verstappen riskeert zo voor het tweede weekend op rij naast de winst te grijpen.

De krachtsverhoudingen variëren dit jaar van weekend tot weekend. Zo zagen we Verstappen al regelmatig domineren, maar in Australië en Miami had de wereldkampioen het lastiger, en Imola leverde de Limburger misschien wel de zwaarste vrijdag van het jaar op. 'We hebben ontzettend veel actie gezien', oordeelt Palmer bij F1TV na de vrije trainingen, waarbij veel coureurs door het gras of de grindbak gingen. 'Alles ligt nog open, en we hebben een aantal verrassingen gezien, onder andere met de snelle Yuki Tsunoda', zegt Palmer over de Japanner, die de dag als derde afsloot. 'Hij zal niet meedingen voor poleposition, maar hij zit niet heel ver weg. Dat is leuk.'

Oude tijden herleven

'Ferrari, McLaren, en Red Bull. Het ligt helemaal open tussen deze teams, en de kwalificatie wordt erg belangrijk', vervolgt de voormalige Formule 1-coureur. Daarmee heeft het seizoen steeds meer weg van seizoenen als 2010, toen deze drie teams ook de top drie vormden, voor Mercedes. 'De kwalificatie wordt voor Verstappen belangrijker dan bij andere races, mede omdat er maar één DRS-zone is. Charles Leclerc kan doen wat hij graag wilde doen, namelijk poleposition pakken voor Ferrari. Hij heeft een serieuze kans.' De Monegask zette in beide vrije trainingen de snelste tijd neer.

Ook voormalig GP2 Series-kampioen (voorloper op de huidige Formule 2, red.) Davide Valsecchi heeft genoten van de eerste dag van het raceweekend. 'Sommige auto's hebben echt een hele goede balans, bijvoorbeeld Leclerc met de Ferrari. Hij gebruikte al het beschikbare asfalt, en Ferrari was echt indrukwekkend. Een ander team dat indruk maakte, was McLaren. Oscar Piastri zette een hele goede tijd neer (de tweede tijd, red.), maar Lando Norris maakte een foutje. Het lijkt wel het verhaal van het weekend te worden: McLaren tegen Ferrari', zo lijkt de Italiaan minder rekening te houden met Red Bull.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

china 2024 sergio perez charles leclerc lando norris red bull racing ferrari mclaren
Ferrari, McLaren, en Red Bull: er is volop strijd vooraan.

Valsecchi stond ook stil bij de prestatie van Leclerc, die tweemaal de snelste tijd van de sessie neerzette. 'Met de upgrades, krijgen de coureurs ook een beter gevoel, en daarmee wordt de beste versie van Leclerc teruggebracht. Hij rijdt goed, en maakt geen fouten. Hij levert steeds weer de rondetijden op de zachte banden, en zijn racesimulatie was een van de beste long runs, samen met die van Piastri. De auto is dus goed, en Leclerc rijdt erg goed. Je ziet dit weekend ook het verschil met Carlos Sainz. Dit is waarschijnlijk de beste versie van Leclerc die we dit jaar gezien hebben.'

Verstappen in moeilijkheden

Waar tevredenheid overheerste bij Ferrari, McLaren, én Mercedes, was het contrast met Red Bull levensgroot. 'Het is waarschijnlijk twee jaar geleden sinds we Verstappen zo negatief gehoord hebben', meent Valsecchi. 'Ze zitten in de problemen, en ze weten de juiste afstelling niet te vinden. Hun rivalen zijn nu sterker: Ferrari, McLaren, en waarschijnlijk ook Mercedes met George Russell. Hij zal er echt een stapje bij moeten doen om een plekje op de eerste twee startrijen te pakken.'

Ook een goede startplek is voor Verstappen geen zekerheid voor succes, vreest de analist en voormalige coureur. 'Ook de racesimulatie, aan het einde van de training, was niet erg goed van Verstappen. Hij zal zich moeten verbeteren', aldus Valsecchi. 'Je hoort het ook in het interview: hij is pissig. Hij wil meer, hij wil meer', zegt de Italiaan.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws