Andretti: 'Politiek moet wegblijven uit de Formule 1' Formule 1
Formule 1

Andretti: 'Politiek moet wegblijven uit de Formule 1'

Andretti: 'Politiek moet wegblijven uit de Formule 1'

Lewis Hamilton moet zich minder bezig houden met politieke zaken, vindt Mario Andretti. De Amerikaanse Formule 1-legende is van mening dat politiek niet in de sport hoort. De Amerikaan geeft aan enorm veel respect te hebben voor de Britse wereldkampioen, maar over zijn sociale inzet heeft hij een ongezouten mening. Wat Andretti betreft moet Hamilton daar mee stoppen.

'Ik hou er niet van als politieke onderwerpen hun weg vinden naar de sport', vertelt Andretti volgens Formel1.de. 'Neem bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Daar komen delegaties van over de hele wereld bij elkaar om te strijden tegen elkaar. Iedereen is daar hetzelfde en iedereen heeft hetzelfde doel. Het maakt niet uit of je wint, ongeacht je achtergrond', vertelt Andretti.

Wat hem betreft is dat dus het ideaalbeeld van de sport. Hij ziet dan ook dat de Olympische Spelen in die zin veel lijken op de Formule 1, de oud-coureur hoopt dan ook dat de autosport hier een voorbeeld aan neemt en zich niet laat afleiden door politieke kwesties. Het moet volgens hem niet gaan om de politieke boodschap van atleten.

Politiek in de sport zorgt voor verdeling

'Politiek binnen laten in de sport, zorgt ervoor dat mensen verdeeld raken. Dat zien we bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Als je iets zegt dat een beetje twijfelachtig is, begint de discussie direct. Ik vind het ook niet leuk als we sport en politiek door elkaar gaan halen. De Formule 1 moet gewoon pure sport blijven', legt Andretti uit. '

'Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen normen en waarden. Maar we moeten niet onze eigen agenda op de kaart willen zetten met de sport. Ik denk dat de politiek daar al zijn eigen kanalen voor heeft. Ik zou het vooral leuk vinden als dit soort onderwerpen vooral ver weg blijven van de sport', legt Andretti tot slot uit.

Sinds afgelopen seizoen maakte de Formule 1 een antiracisme-statement met de campagne 'We Race As One', in navolging op onder anderen de moord op George Floyd en de 'Black-lives-Matter'-beweging. Voorafgaand aan de race is daar een kleine stilteceremonie voor ingebouwd. Op dit moment maakt de sport nog steeds een gelijkheidsstatement, maar het is nu meer veralgemeniseerd naar een gelijkheidsstatement.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws