Andretti was dichtbij overname Alfa Romeo: 'We moesten alleen nog tekenen, het was verschrikkelijk' Formule 1
Formule 1

Andretti was dichtbij overname Alfa Romeo: 'We moesten alleen nog tekenen, het was verschrikkelijk'

Andretti was dichtbij overname Alfa Romeo: 'We moesten alleen nog tekenen, het was verschrikkelijk'

Andretti Autosport maakt er geen geheim van dat het een intrede wil doen in de Formule 1. Naast dat het al raceteams heeft in de Formule E, IndyCar Series, Extreme E en Australische Supercars, wil het een eigen Formule 1-team creëren. Maar dat was niet altijd het idee. Michael Andretti wilde eerst een poging doen tot het overnemen van het bestaande Alfa Romeo Racing. Die onderhandelingen liepen vast, en daar is de heer Andretti niet blij mee.

Het Amerikaanse raceteam heeft het doel om in 2024 haar intrede te doen in de Formule 1, onderdeel van dat project zou Amerikaans toptalent Colton Herta (nu actief in de IndyCar Series voor Andretti) zijn. Naast coureurs heeft een team ook een motorleverancier nodig, daarvoor schijnen Renault en Ferrari in beeld te zijn. Andretti heeft al een officieel verzoek om in te treden ingediend bij de FIA, daar wil het team binnen een maand reactie op om ook daadwerkelijk te kunnen werken aan een deal met een motorleverancier.

Deal was al zo goed als rond: 'Twee dagen voor het tekenen veranderden de voorwaarden'

De plannen waren niet altijd om een eigen team te creëren, eerst wilde Andretti graag het team van Alfa Romeo Racing overnemen. Die onderhandelingen liepen spaak. 'Hoe dat gegaan is, is eigenlijk een grap', zegt Michael Andretti in een exclusief interview met Motorsport.com. 'Eigenlijk waren we er al. De onderhandelingen waren afgerond en we hadden ook al een dag geprikt om te tekenen. Maar twee dagen voor die datum veranderden ze de voorwaarden ineens.'

Volgens de enkelvoudig Formule 1-podiumfinisher wilde Alfa Romeo na de verkoop controle blijven houden. 'Ik zei 'nee, dat gaat natuurlijk niet. Jullie kunnen geen controle houden na de verkoop.' Het kwam er op neer dat ze vetorechten en dergelijke wilden hebben. Het was verschrikkelijk', vervolgt hij. De Amerikaan noemt de onderhandelingen achteraf tijdverspilling. 'Al met al hebben veel tijd verspild. Als dat niet was gebeurd, hadden we al veel verder kunnen zijn met onze eigen plannen.'

Mogelijk toch overname van bestaand team: Haas is een optie

Hoewel de deal met Alfa Romeo is afgeketst, en er plannen worden gemaakt voor een eigen team, zou de Amerikaanse formatie nog altijd een bestaand Formule 1-team kunnen overnemen. Andretti zou het kunnen proberen bij Haas, dat immers een groot geldschieter verliest in (voormalig) hoofdsponsor Uralkali. Echter geeft Andretti aan dat Gene Haas het team niet wil verkopen. 'Ik heb al wel vijf of zes keer gevraagd', zegt hij. Dit was echter wel vóórdat de familie Mazepin van de hand gedaan werd. Dus wie weet zit er nog potentie in die deal.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws