Boordradio's kwalificatie | Verstappen gaf alles: 'Ik heb de muur best hard geraakt' Formule 1
Formule 1

Boordradio's kwalificatie | Verstappen gaf alles: 'Ik heb de muur best hard geraakt'

Boordradio's kwalificatie | Verstappen gaf alles: 'Ik heb de muur best hard geraakt'

De kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco was een van de spannendste kwalificatiesessies van de afgelopen jaren, met uiteindelijk toch 'gewoon' Max Verstappen als snelste man.

De dag begon nog met de laatste vrije training, waarbij er ook al verschillende coureurs waren die in aanraking kwamen met de baanomheiningen in Monaco, waaronder thuisrijder Charles Leclerc. 'Kun je me laten weten of ik de muur heb geraakt in bocht veertien?' Dat bleek inderdaad het geval te zijn, maar zoals zijn race-ingenieur liet weten, had het incident geen schade opgeleverd. Later was de Monegask nog steeds niet tevreden: 'Ik denk dat we als een idioot aan het bottomen zijn. We moeten de auto aanpassen. Ik moet van mijn gas af in het snelle gedeelte van de zwembadchicane, omdat ik geen controle over mijn auto heb!' Ook Mercedes-coureur George Russell tikte de muur aan bij het ingaan van Rascasse: 'Ik heb de muur flink geraakt bij de entry van de voorlaatste bocht. Ik denk dat alles in orde is', meldt de Brit aan zijn team.

Behalve coureurs die de muren kusten waren er ook verschillende coureurs met technische problemen. Een van die coureurs was Esteban Ocon, die zijn auto in de tunnel moest stilzetten, alvorens hij langzaam terug kon rijden naar de pitstraat. 'Mijn auto heeft geen vermogen meer, jongens', laat de Fransman weten. Hetzelfde overkomt Kevin Magnussen later in de sessie, al kan hij niet niet meer van zijn plek wegkomen. 'Ik heb geen power', aldus Magnussen. De Haas-coureur krijgt als antwoord van het team dat hij de auto moet stilzetten.

Q1 en Q2: Beide Red Bulls raken de muur

Als het er in de kwalificatiesessie vervolgens echt om draait, is het al snel Sergio Pérez die zijn auto afschrijft in Sainte Devote. 'Fuck, ik ben gecrasht, ik ben gecrasht', deelt de Mexicaan het slechte nieuws met zijn werkgever. Nadat de sessie herstart wordt, raakt ook Verstappen de muur, maar hij doet dat minder hardhandig en kan zijn weg vervolgen: 'Ik tikte de muur lichtjes aan in de laatste bocht, maar ik geloof dat alles in orde is', zegt de Limburger.

Lewis Hamilton heeft het zowel in Q1 als in Q2 lastig en heeft de slotminuten nodig om zichzelf in veiligheid te brengen. In Q1 rijdt hij pas een tijd die goed is voor een plek bij de snelste vijftien als de klok al op nul staat. 'Ben ik door?' vraagt hij in spanning, waarop hij bevestigend antwoord van het team ontvangt. In Q2 komt een klaagzang op gang vanuit Hamilton. 'Er is iets mis met mijn ophanging aan de rechterachterkant', luidt de eerste klacht. Na een zwakke sessie moet Hamilton weer in de laatste minuut een snelle rondetijd neerzetten, wat lastiger wordt gemaakt door filevorming in de laatste sector. 'Mijn banden zijn er niet klaar voor', vreest de Brit. Mercedes vertelt Hamilton dat hij geen keuze heeft en dat deze ronde zijn laatste kans is. Hamilton benut die kans, maar oordeelt: 'Deze auto is heel lastig om te besturen.'

Q3: Alonso en Verstappen blinken uit

In het laatste kwalificatiedeel zijn het Alonso en Verstappen die het snelste zijn aan het einde van een spannende kwalificatie. Beide coureurs zijn van mening dat ze het maximale uit de zaterdag hebben weten te halen. Alonso rijdt in de slotfase de snelste tijd, en krijgt van het team te horen dat hij op P1 staat, en enkel nog op Verstappen moet wachten. 'Houd me op de hoogte. Ik kan echt niet harder pushen dan dit. Op welke positie we ook eindigen, dit is het maximale. Ik heb als een beest gepusht', geeft Alonso aan dat hij alles gegeven heeft. 'Dit is magisch'

Verstappen verslaat de Spanjaard uiteindelijk, en zo pakt hij na een aantal gemiste kansen en pech in Monaco eindelijk zijn eerste poleposition. Teambaas Christian Horner is uiteraard erg blij met het resultaat: 'Geweldig gedaan, je eerste poleposition (in Monaco, red.)! Dat was machtig! Die laatste sector was ongelofelijk. Super gedaan! Je hebt eindelijk je tweede Q3-ronde kunnen rijden', refereert Horner naar de rode vlaggen in 2021 en 2022.

De Nederlander zelf is natuurlijk ook erg blij dat het uiteindelijk toch gelukt is in Monaco. 'Oh mijn God! Deze moesten we pakken, maar dit is simply lovely. Ik heb de muur best hard geraakt bij het opkomen van het rechte stuk', omschrijft Verstappen zijn ultieme poging. De Nederlander gaat ook nog in op de opmerking van Horner dat hij nu eindelijk een tweede Q3-ronde heeft kunnen rijden. 'Het heeft een aantal jaar geduurd ja, maar nu heb ik het toch eindelijk gedaan!'

Verstappen ruim favoriet voor zege bij de bookmakers! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws