Prijskaartje van crash Pérez kan Red Bull en Verstappen later pijn doen: 'Mogelijk chassis vervangen' Formule 1
Formule 1

Prijskaartje van crash Pérez kan Red Bull en Verstappen later pijn doen: 'Mogelijk chassis vervangen'

Prijskaartje van crash Pérez kan Red Bull en Verstappen later pijn doen: 'Mogelijk chassis vervangen'

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vreest dat de schade aan de RB19 van Sergio Pérez niet meevalt, en vreest ervoor dat het team mogelijk het chassis moet vervangen bij de Mexicaan. In ieder geval loopt het flink in de papieren, waarmee Red Bull als team ook getroffen wordt. Horner denkt ook dat de mogelijkheden op een resultaat voor Pérez op de zondag beperkt zijn.

Net als in Australië ging het voor Pérez al in Q1 fout, zag ook Horner. 'Helaas maakte Checo (Pérez, red.) al vroeg in de kwalificatie een fout. De enige oorzaak die ik kan bedenken, is dat hij werd afgeleid door de Alpine, die de pitstraat verliet', vertelt Horner aan Sky Sports F1. 'Hij schatte de bocht duidelijk verkeerd in. Het circuit werd alsmaar sneller en sneller, dus vermoedelijk kan hij zichzelf wel voor zijn hoofd slaan. Ik denk dat hij te snel de bocht inging. Hij was misschien afgeleid door verkeer, maar hij had een moment van overstuur bij het ingaan van de bocht.'

Opsomming van slechte nieuwtjes voor Pérez

Pérez raakte de baanomheining hard en zijwaarts, dus is mogelijk de versnellingsbak, de motor, en het chassis beschadigd. 'Ik denk dat we uit voorzorg het chassis moeten vervangen, maar we hebben de auto pas net teruggekregen, dus die beslissing valt later', aldus Horner. Hoe dan ook levert de crash een flink prijskaartje op voor het team, wat in combinatie met het budgetplafond nogal pijnlijk is. Teamgenoot Max Verstappen liet voor de sprintrace in Bakoe nog optekenen dat hij liever een puntje minder pakt dan dat hij schade riskeert waardoor Red Bull zich een upgrade minder kan veroorloven. Het is dus goed mogelijk dat Verstappen later in het seizoen ook de dupe wordt van de crash van Pérez en dat dit het team ontwikkelingsmogelijkheden zal kosten.

Horner richt zich voor nu op de korte termijn: de race. 'We verwachten dat we er ons nu op moeten richten om nog in de punten te eindigen', vreest de teambaas van Verstappen en Pérez. Verstappen zelf moest ook al tweemaal een race van achteraf beginnen, herinnert Horner zich. 'Max startte een paar jaar geleden ook ongeveer van die positie en wist het maar net tot de top tien te schoppen', wijst hij op de negende positie van Verstappen in 2018, in een race met wisselende weersomstandigheden nog wel.

Qua strategie zijn de mogelijkheden ook beperkt, vreest Horner. 'De verwachting is dat de race morgen een éénstopper gaat zijn. Het circuit speelt ons niet in de kaart als het aankomt op de sterktes van de auto.' Iedereen zal in ieder geval de zachte band willen gebruiken, waardoor Pérez moet hopen dat hij rond de pitstops kort gebruik kan maken van vrije lucht. Inhaalacties zijn mogelijk, maar wel riskant, en het laatste dat Red Bull kan gebruiken is dat de race nog meer schade oplevert.

Verstappen ruim favoriet voor zege bij de bookmakers! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws