Buitenlandse media met cijfers en metafoor voor Verstappen: 'Het verhaal van de schorpioen en de kikker' Formule 1
Formule 1

Buitenlandse media met cijfers en metafoor voor Verstappen: 'Het verhaal van de schorpioen en de kikker'

Buitenlandse media met cijfers en metafoor voor Verstappen: 'Het verhaal van de schorpioen en de kikker'

Oostenrijk leverde Max Verstappen zijn tiende sprintzege op, maar de hoofdprijs ging naar George Russell. De buitenlandse media stonden voor de lastige taak om Verstappen te beoordelen op basis van zijn weekend, met een dominante kwalificatie, en contact in de Grand Prix zelf. De scores liepen dan ook flink uiteen, en het werd duidelijk welke media de schuld van het incident aan welke coureur gaven.

La Gazzetta dello Sport (Italië) - 6,0

Bij de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport krijgt Verstappen een magere voldoende. 'Het verhaal van de schorpioen en de kikker: het zit in zijn natuur', schrijven de Italianen om aan te geven dat het slechtste in Verstappen naar boven kwam in Oostenrijk. 'Als hij dit weet te veranderen, zou hij de meest geliefde coureur in de historie van de sport worden. Kan je een lager cijfer geven aan iemand die de sprintrace en twee kwalificaties domineert?' vraagt de Italiaanse krant ter rechtvaardiging van de voldoende voor Verstappen, ondanks de harde kritiek.'

Norris scoorde met een 7,0 wat hoger. 'Hij zorgde ervoor dat we allemaal plezier hadden. Het was geweldig, en daarom krijgt hij een goed cijfer, maar met zijn bandenvoordeel had hij de race in zijn hand. Dit was niet de bocht om in te halen, niet buitenom in ieder geval', luidt de kritiek op Norris. Landgenoot en winnaar George Russell kreeg met een 8,5 de hoogste score.

'Zijn tweede podium van het jaar zou al een geweldig resultaat geweest zijn. Toen deed zich de kans voor om te winnen, en hij greep die kans. In de bepalende finale had hij een bandennadeel tegenover Carlos Sainz, maar dat viel niemand op. Terwijl Mercedes voorsorteert op een rijdersduo met Verstappen en Andrea Kimi Antonelli, wint hij', zo wordt gespeculeerd over de toekomst van het team.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pirelli zondag oostenrijk 2024 george russell mercedes oscar piastri carlos sainz
Russell profiteerde van de crash vooraan.

The Race (Groot-Brittannië) - 9e plek

Journalist Edd Straw van The Race deelt geen cijfers uit aan de coureurs, maar rangschikt ze van goed naar slecht. De Britse journalist zette Verstappen op plekje negen, één plekje onder Norris, en een plekje hoger dan Lewis Hamilton. 'De ranking van Verstappen is lager uitgevallen vanwege de wijze waarop hij reageerde op de onverwachtse druk van Norris', legt Straw uit bij zijn item. 'Hoewel hij niet verantwoordelijk was voor de pitstopblunder waarmee hij bij Norris in de schoot viel, ging hij de grens over, en veroorzaakte hij een botsing die niet nodig was geweest.'

'Tot dat moment reed hij voorbeeldig, maar dat moment zorgde ervoor dat een zekere finish in de top twee een vijfde plek werd, in een weekend waarin hij verder voorbestemd leek om bovenaan te eindigen. Hij was te agressief in zijn verdediging', aldus Straw. De top vijf van de Britse journalist bestond uit racewinnaar Russell, podiumklanten Sainz en Oscar Piastri, en Haas-duo Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen. Pérez eindigde op P17. Straw noemde dat 'misschien wat streng', maar wordt er in de reacties op gewezen dat hij nog mild was.

Auto, Motor, und Sport (Duitsland) - 8,0

De beste waarderingen kreeg Verstappen in Duitsland, bij Auto, Motor, und Sport. De wereldkampioen kreeg hier een 8,0. 'Wat een Grand Prix! Ook Max Verstappen maakt fouten onder druk', roept Michael Schmidt uit. 'Norris lokte dit uit met een overijverige actie. Beide coureurs verliezen hiermee punten en de topcijfers gaan naar Oscar Piastri en Nico Hülkenberg. Sinds de Grand Prix van Miami hebben we al strijd tussen Verstappen en Norris. Tot de sprintrace in Oostenrijk verliep alles eerlijk, zonder contact', weet de Duitser te melden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen lando norris oostenrijk 2024 crash
Een lekke band bij Verstappen.

'In de Grand Prix crashten beide mannen. Beide coureurs maakten fouten, drukten elkaar naast de baan of maakten contact met hun auto's. Voor de toeschouwers was het een geweldige show, maar uiteindelijk straften ze zichzelf af. Iets voorzichtiger rijden zou verstandiger geweest zijn, maar de emoties hadden het toen al lang overgenomen. De overdreven inspanningen van de snelste coureurs van het veld zijn weergeven in hun cijfer. Ondanks een waanzinnige prestatie in de kwalificatie krijgt Verstappen maar een 8,0, en Norris slechts een 7,0', schrijft Schmidt. De Duitse journalist Gaf Russell, Piastri, en Hülkenberg een 9,0, terwijl Zhou Guanyu met 3,0 het slechtste scoorde.

Autosport (Groot-Brittannië) - 6,0

Bij Autosport kreeg Verstappen met een 6,0 een magere voldoende. De voornamelijk Britse lezers van de website waren met een gemiddelde van 4,19 veel strenger. 'In de sprintkwalificatie had hij net het voordeel op Norris, en hij was meedogenloos nadat hij werd ingehaald voor de leiding in de sprintrace', schrijft journalist Alex Kalinauckas, die een uitgebreide column schreef om de Limburger te bekritiseren. 'In Q2 en Q3 domineerde hij, toen anderen harder geraakt werden door de hoge temperaturen.'

'Hij had een geweldige start van de Grand Prix, en verdween in de eerste stint, maar hij had het lastiger op de harde banden, omdat de lagere temperaturen op zondag hogere bandendegradatie veroorzaakten. Hij gebruikte oude mediumbanden voor zijn laatste stint tegenover de nieuwe banden van Norris, na een mislukte pitstop, en verremde zich in bocht vier, voordat herhaaldelijke bewegingen bij het remmen een crash veroorzaakten, waar hij voor bestraft werd.'

Norris kreeg van Autosport een 8,0. De lezers gaven hem met 7,82 ook een hoog cijfer. Pérez kreeg slechts een 3,0, terwijl de lezers met 2,72 nog lager inzetten. De kritiek op Hamilton was in eigen land opvallend hard met een 4,0, terwijl teamgenoot en racewinnaar Russell de enige coureur was met een 9,0.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws