Lammers over mediastorm rondom Verstappen: 'Dat vind ik gewoon respectloos' Formule 1
Formule 1

Lammers over mediastorm rondom Verstappen: 'Dat vind ik gewoon respectloos'

Lammers over mediastorm rondom Verstappen: 'Dat vind ik gewoon respectloos'

Het 2024-seizoen is er een van contradicties. Waar Red Bull Racing aan het begin van het seizoen werd gezien als oppermachtige, heeft het inmiddels McLaren in haar nek hijgen. Regerend wereldkampioen Max Verstappen staat nog steeds bovenaan het kampioenschap, maar ondertussen heeft Lando Norris zichzelf naar de tweede plaats gereden. Het verloop houdt de gemoederen bezig en zorgt ook tussen analisten voor de nodige onenigheid. Zo ook in de NOS Formule 1-podcast.

De race in Oostenrijk begon niet al te bloedstollend. 'Laten we eerlijk zijn, het was een slaapverwekkende race. Het was doodsaai', zegt Jan Lammers. Tot ieders verbazing had het einde van de race nog heel wat in petto voor de kijker. In de strijd om de eerste plek, verspeelden Verstappen en Norris beiden hun kans op de overwinning. Door een incident tussen de Nederlander en de Brit was het uiteindelijk George Russell die met de overwinning naar huis ging.

Een ijskoude sfeer

In ronde 63 maakten Verstappen en Norris contact met elkaar. Daarbij liepen beide coureurs een lekke band op. Verstappen kon na een bezoek aan de pits zijn race vervolgen, Norris had minder geluk en zag zijn race in rook opgaan. Na de race was Norris ziedend op de Nederlander. Naar eigen zeggen had hij een groot deel van zijn respect voor Verstappen verloren. Volgens Louis Dekker was de spanning tussen de twee coureurs na afloop van de race om te snijden.

Dekker was aanwezig op het circuit in Spielberg en zag Norris en Verstappen na de race voorbijkomen. 'Je kan elkaar een hand geven, je kunt dingen tegen elkaar zeggen, je kunt elkaar ook helemaal kapot negeren. Dat laatste gebeurde. Er was een moment dat Norris en Verstappen een camera van elkaar verwijderd waren, misschien anderhalve meter. Het was stoïcijns, het was een vrieskist die ertussen stond. Ze hebben elkaar niet gesproken en zijn ook niet samen teruggevlogen', vertelt hij.

Door de FIA kreeg Verstappen een tijdstraf van tien seconden opgelegd naar aanleiding van het incident met Norris. Binnen de NOS-studio bestaat er echter geen consensus over of Verstappen ook daadwerkelijk schuld droeg. 'Waar het in dit geval om gaat is dat Verstappen eerst die beweging inzet om rechtuit aan te remmen. Hij zet eerst de beweging in van de binnenkant naar de buitenkant en gaat daarna remmen. Dat zal de data straks ook aantonen. Wanneer je van rechts naar links beweegt en je gaat daarna remmen, verander je tijdens je remweg niet van richting. Je remweg is dan van rechts naar links. Dat is een nuance die mij aan het denken zette', zegt Lammers.

Jeroen Bleekemolen denkt daar anders over. 'Ik ben van mening dat Verstappen wel dat tikje expres uitdeelde omdat hij gewoon geïrriteerd was.' Volgens de autocoureur was het wel logisch dat Verstappen geërgerd was. 'Ik vind de straf terecht, want hij gaat net iets te ver. Maar het komt bij Verstappen ook wel ergens vandaan. Hij wordt twee keer uitgedaagd op een manier die ook niet netjes is.'

Afgebrand in de media

Al worden de mannen het niet eens over de rol van Verstappen in het incident met Norris, commentaar op hoe de media omgaat met de regerend wereldkampioen hebben ze wel. Waar de Nederlandse media vrij mild omgaan met Verstappen en of hij wel of niet schuld draagt, zijn met name de Britten heel fel. In Engeland wordt de actie van Verstappen tijdens de race in Oostenrijk vergeleken met het duel dat zich in de laatste race van 2021 afspeelde tussen Verstappen en Lewis Hamilton op het circuit van Abu Dhabi. Die allesbepalende race leidde uiteindelijk tot de eerste wereldtitel voor de Nederlander.

'De Engelse media maakt hem vandaag af, wat ik heel flauw vindt. Dat hij dezelfde Verstappen is als in 2021 tegen Hamilton. Dat vind ik onzin', zegt Bleekemolen. 'Hij heeft iets neergezet dat ongelofelijk goed is de laatste jaren. Dat hij geïrriteerd is, is logisch.' Lammers is er ook niet van overtuigd dat het Verstappen koud laat dat zijn vriend Norris zonder punten Oostenrijk heeft verlaten. 'Ik denk dat Verstappen blij was dat hij alsnog vijfde werd, maar dat hij het als vriend heel jammer vond voor Norris dat hij nul punten had. Daar worstelt hij mee. Het is jammer dat hij nu wordt uitgemaakt voor waar hij voor uitgemaakt wordt', zegt hij.

In de Britse media vraagt men zich met name af of Verstappen door de jaren heen als coureur wel volwassen is geworden. In de F1 Nation-podcast vroeg Natalie Pinkham zich al af of de onvolwassenheden van Verstappen wel helemaal gladgestreken waren en ook het Britse autoblad Autosport uitte flink wat kritiek op de Nederlander. Bij Lammers schoot dat in het verkeerde keelgat. 'Bij Autosport was er een journalist die even aanhaalt dat Verstappen nog niets veranderd is en noem maar op. Dat vind ik gewoon respectloos. Dat is iemand die al vier jaar verslag doet van de Grands Prix. Dat getuigt ook niet van veel diepgang en objectiviteit. Het was gewoon een prima gevecht, ze zetten het iets te strak in, jammer dat het zo afloopt en door.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws