Buitenlandse media niet unaniem: 'Zonder slipstream, een mazzeltje, had achteloze Verstappen het niet gered' Formule 1
Formule 1

Buitenlandse media niet unaniem: 'Zonder slipstream, een mazzeltje, had achteloze Verstappen het niet gered'

Buitenlandse media niet unaniem: 'Zonder slipstream, een mazzeltje, had achteloze Verstappen het niet gered'

Op vrijdag in Italië leken Ferrari en McLaren een gouden kans te krijgen om toe te slaan bij een zwak weekend van Red Bull Racing, maar Max Verstappen herstelde zich in de RB20 en ging er alsnog met de hoofdprijs vandoor. De buitenlandse media deelden cijfers uit voor het weekendoptreden van Verstappen, waarbij de meningen duidelijk verschilden.

La Gazzetta dello Sport (Italië) - 10

Max Verstappen en Italië: jarenlang leek er een vloek te heersen op die combinatie, met drie uitvalbeurten in 2020. Inmiddels heeft Verstappen vijf Grand Prix-zeges op zak in het Zuid-Europese land, waar Verstappen getrakteerd werd op een waterval aan complimenten. 'De coureur maakt nog steeds het verschil in de Formule 1. Verstappen is daar het bewijs van', schrijft La Gazzetta dello Sport, ter motivatie van de 10 die Verstappen toebedeeld werd.

De Limburger pakte, na de in het water gevallen editie van 2023, alsnog een hattrick in Imola. 'Heel veel van eer van de derde Red Bull-overwinning op rij in Imola komt toe aan de man achter het stuur. Hij pakte poleposition nadat hij extreem op de proef gesteld werd', zo wordt verwezen naar de loodzware vrijdag. 'Hij hield stand, terwijl hij in elke bocht aan het glijden was. IJskoud, snel, meedogenloos. De nummer 1', sluit de Italiaanse krant af.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen win red bull racing imola 2024 juich 2 podium duim
Verstappen houdt van Italië en Italië houdt van Verstappen.

La Gazetta dello Sport gaf Lando Norris een 9, terwijl Charles Leclerc op een 7,5 mocht rekenen. Verder zijn er weinig hoge cijfers. Ferrari krijgt een zesje en Carlos Sainz blijft op een 5,5 steken. Verder waren er harde woorden voor Sergio Pérez, die een 5 kreeg. 'Pérez kreeg les van Verstappen. Terwijl Super Max wonderen verricht, doet hij het rampzalig met hetzelfde materiaal. Hij start elfde op een circuit waar hij ook niet op kan inhalen. Hoelang zal mentor Christian Horner nog op hem vertrouwen?' vraagt men zich af.

The Race (Groot-Brittannië) - 1e plek

Journalist Edd Straw van The Race deelt geen cijfers uit aan de coureurs, maar rangschikt ze van goed naar slecht. De Britse journalist kon niet om een eerste plek voor Max Verstappen heen. 'Red Bull was te verslaan in zowel de kwalificatie als de race, maar de vasthoudendheid en snelheid van Verstappen, zelfs als hij zich niet op zijn gemak voelt in de auto, zorgden ervoor dat dit op papier opnieuw een dominant weekend werd.'

Straw merkte ook aan de reactie van Verstappen dat deze overwinning van heel ver moest komen. 'Verstappens vreugde bij de poleposition en eveneens na het grijpen van de overwinning op harde banden die te koud waren geworden geeft aan dat dit niet zomaar de volgende Verstappen-zege was. Hij maakte het verschil voor Red Bull', weet Straw, die Charles Leclerc op de tweede plek zet, voor Lando Norris en Oscar Piastri. Nico Hülkenberg (vijfde) en Yuki Tsunoda (zesde) doen het ook goed, terwijl Pérez op de zeventiende plek wordt gezet.

Autosport (Groot-Brittannië) - 8

Het Britse Autosport deelt maar zeer zelden een 10 uit, maar ook een 9 was Verstappen aan de andere kant van de plas niet gegund. 'Zonder slipstream, die hij met mazzel pakte achter Nico Hülkenberg, zou hij achter beide McLarens gekwalificeerd hebben', luidt de rechtvaardiging voor de 8 van Verstappen, waarmee de Engelsen de strategie achter het slipstreamspel tussen Verstappen en Hülkenberg afdoen als een toevalstreffer.

Ook over de race van Verstappen was men kritisch. 'Hij deed het bij de start goed, en had Norris in de eerste stint onder controle, maar hij kreeg een track limits-waarschuwing vanwege fouten bij de Rivazza-bochten en de Villeneuve-chicance, die hij weet aan onderstuur, maar veroorzaakt werden door achteloosheid. Hij verloor de prestaties van zijn banden naarmate deze afkoelden en versleten, en werd bijna ingehaald door Norris', zo laat men het overkomen alsof de Limburger er een potje van maakte. De conclusie is wel positief: 'Hij deed het goed door de aanval van zijn rivaal foutloos af te slaan.' Norris kreeg wél een 9, net als Yuki Tsunoda, terwijl George Russell net als Verstappen een 8 kreeg.

Auto, Motor, und Sport (Duitsland) - 10

'Fijn als je een Max Verstappen achter de hand hebt', kopt het Duitse Auto, Motor, und Sport boven haar cijferartikel, waarbij Verstappen de enige 10 ontving. Journalist Michael Schmidt wist het weekend van de Nederlander in een wat ander perspectief te plaatsen dan het Britse Autosport. 'Verstappen maakte dit weekend meer fouten dan in het hele 2023-seizoen, maar op de cruciale momenten liet hij zijn klasse zien. Dat is waarom hij toch het topcijfer krijgt', legt Schmidt uit.

Verstappen had een zwaar weekend in Italië, ondanks de uitslag. 'De concurrenten van Red Bull komen dichterbij. Dat lokt fouten uit, bij het team en bij de coureurs. Op vrijdag maakte Red Bull een grote fout met de afstelling. Verstappen was een vaste klant in het gras en de grindbak, ook omdat hij toch een goede rondetijd wilde rijden. Red Bull deed haar huiswerk voor de zaterdag', zo wordt de ommekeer in het weekend aangekaart.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Buitenlandse media niet unaniem: 'Zonder slipstream, een mazzeltje, had achteloze Verstappen het niet gered'
Verstappen slaat de aanval van Norris bij de start af.

'De RB20 was nog niet perfect, maar het was goed genoeg voor Verstappen om poleposition te kunnen pakken. Maar alleen Verstappen kon dit, want Pérez werd in Q2 al uitgeschakeld, dat is het verschil. Geluk speelde ook wel een rol, maar Verstappen grijpt de kansen aan die hem geboden worden. Hülkenberg gaf onvrijwillig een slipstream, die anderhalve tiende waard was; het verschil tussen de eerste en de derde plek.' In werkelijkheid gaf Hülkenberg Verstappen ook na start-finish bewust nog een slipstream mee.

Schmidt verschuift de aandacht vervolgens naar de race. 'In de race liet. Verstappen weer zien wat hij waard is als de omstandigheden zwaar worden. Tot ronde 40 leek alles volgens plan te verlopen. De wereldkampioen liep 7,5 seconden uit, maar opeens werkte niks meer. De temperatuur in de voorbanden kelderde, en zelfs Verstappen kon niet meer veel doen. Hij verloor een halve seconde per ronde op Norris, en de auto gleed alsof hij op ijs reed.'

Verstappen hield toch stand. 'De afstraffing hing al in de lucht, maar Verstappen hield de zenuwen onder controle. Toen Norris eventjes zijn banden moest laten afkoelen, hield de wereldkampioen het gat twee ronden lang constant. Dat was de sleutel tot de overwinning, maar hier is ook het buitengewone talent van Verstappen voor nodig. Verstappen levert als het er echt toe doet', weet de Duitser, die verder drie coureurs een 9 gaf: Norris, Leclerc, en Russell.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws