Marko wijst Monaco-favoriet aan en bedankt Verstappen: 'Zege puur aan hem te danken' Formule 1
Formule 1

Marko wijst Monaco-favoriet aan en bedankt Verstappen: 'Zege puur aan hem te danken'

Marko wijst Monaco-favoriet aan en bedankt Verstappen: 'Zege puur aan hem te danken'

Na zeven raceweekenden staat de teller bij Red Bull Racing op vijf overwinningen. Een prima score, maar toch ziet Helmut Marko Red Bull niet als de favoriet voor de stratenrace in Monaco. Ook in Imola had de constructeurskampioen het al zwaar. De teamadviseur van de Oostenrijkers denkt dat de overwinning dan ook puur op het conto van Max Verstappen staat.

Het grootste deel van de Grand Prix van Emilia-Romagna was niet erg spannend of spectaculair, maar in de slotfase moest men bij Red Bull toch nog even peentjes zweten. 'Ik ga me alleen maar ouder voelen als er nog meer van dit soort races komen', reageert Marko bij De Telegraaf. De 81-jarige kreeg het nog even Spaans, of liever gezegd Italiaans, benauwd, maar kon uiteindelijk weer opgelucht ademhalen. 'Op die band zagen we al na een paar rondjes dat de temperatuur daalde en dat we de snelheid niet hadden. Ik was zeker bezorgd. Gelukkig had Lando een paar momentjes, waardoor hij in de laatste ronden geen gebruik kon maken van DRS.'

Verstappen sleept hem uit het vuur

Marko zag een groot contrast tussen zijn beide coureurs: P8 voor Sergio Pérez, en de winst voor Verstappen. Dat contrast toont dan ook aan hoe knap de prestatie van Verstappen was. 'Het is heel indrukwekkend om te zien. Max maakt niet eens een klein foutje, ondanks zoveel druk van achteren. De zege is puur aan hem te danken, en doordat hij zaterdag poleposition wist te grijpen. Als we hier bijvoorbeeld derde hadden gestaan op de startopstelling, dan hadden we de zege kunnen vergeten', beseft Marko.

Verstappen noemde het weekend na afloop de beste ommekeer die hij zich uit de laatste vijf of zes jaar kon herinneren, en daar sluit Marko zich bij aan. 'We hebben de boel wel vaker kunnen omdraaien tijdens een weekend, maar zo slecht als nu is het al lang niet meer geweest. Zowel over één ronde als tijdens de long runs konden we de balans niet makkelijk vinden. Normaal is het ofwel het één, ofwel het ander, maar niet allebei. 'We moeten de uitdaging met McLaren zeker aangaan.'

De prins van Monaco

Red Bull heeft enkele zwakke punten: op hobbelige circuits, waarbij kerbstones belangrijk zijn, gaat het slechter, en ook op gladder asfalt met zachtere banden. Al deze ingrediënten zijn in Monaco aanwezig, en Marko vreest dan ook het ergste. 'We gaan nu ook naar Monaco, waar alles om de kwalificatie draait. Dat wordt voor ons de lastigste race tot nu toe, denk ik, ook vanwege de hobbels en de kerbstones. Ik verwacht daar veel van Ferrari, en dan met name van Charles Leclerc', zo wijst de Oostenrijker de thuisheld als favoriet aan. De Ferrari-coureur boekte nog geen successen op zijn thuiscircuit, maar is daar wel nagenoeg altijd snel.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws