Lammers haalt zijn gram bij Zandvoort-criticasters: 'Nou, en hier dan?' Opinie
Opinie

Lammers haalt zijn gram bij Zandvoort-criticasters: 'Nou, en hier dan?'

Lammers haalt zijn gram bij Zandvoort-criticasters: 'Nou, en hier dan?'

Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers vond de Grand Prix van Emilia-Romagna lange tijd niet al te boeiend, tot de race in de slotfase tot leven kwam met een strijd tussen Red Bull Racing en McLaren voor de overwinning. De grote afwezige in dat duel was Ferrari, en Lammers denkt wel te weten waar dat mee te maken heeft.

In de Formule 1-podcast van de NOS blikte Lammers terug op de eerste Europese race van het seizoen. In de slotfase dichtte Lando Norris nog het gat naar Max Verstappen, en Lammers ziet dan ook een overeenkomst met zijn zege in Miami. 'In Miami had McLaren al laten zien hoe goed ze met de harde band zijn. De race had het wel ook nodig, want in 85 tot 90 procent van de race moest je echt jezelf wakker houden', zo kaart de analist aan dat het tot die tijd niet bepaald een spectaculaire race was.

Daarbij speelde onder meer het gebrek aan inhaalacties een rol. 'Ik moest ook terugdenken over die discussies dat je in Zandvoort niet kunt inhalen, en ik dacht: nou, en hier dan?' aldus de Zandvoorter, die toevoegt dat het in de Formule 2 niet anders was. 'Toen kwam Lando Norris opeens naar voren snellen. Dat was leuk, dat had de race nodig', weet Lammers. Zandvoort kreeg bij de herintrede op de kalender veelvuldig te horen dat inhalen nagenoeg onmogelijk is, maar dat geldt duidelijk ook voor andere circuits. Sterker nog, Zandvoort leverde juist verschillende boeiende races af, met een inhaalrecord in de 2023-race als hoogtepunt.

Zwakte van Ferrari

Het valt Lammers wel op dat Ferrari ondanks de upgrade niet mee kon dingen voor de overwinning. 'Er was een moment waarop Charles Leclerc druk uitoefende op Norris, die uiteindelijk druk uitoefende op Max. Leclerc moest al eerder afhaken, maar hij maakte toch weer een fout, dat hij rechtdoor ging bij de chicane. Dat hangt toch wel aan Leclerc vast, toch weer dat ene foutje', luidt de kritiek van de Nederlander. 'Dat doet je afvragen hoeveel beter Leclerc nog kan worden, of hoeveel beter de Ferrari kan zijn, als hij aan het begin Norris toch nog uit kon dagen.'

Waar Leclerc juist aan het begin van zijn stint sterker was, gold het omgekeerde voor zijn teamgenoot. 'Wat ik ook heel vreemd vond: Carlos Sainz reed kleurloos mee, en reed zijn snelste ronde in de laatste ronde. Ik dacht: ben je daar niet een beetje laat mee?' reageert Lammers. 'Dan vraag je je toch af hoeveel meer er in die auto's zit. Ferrari heeft het dan over Adrian Newey, maar met die auto is toch niet zo heel veel mis? Het is niet zo dat ze een grote verlosser nodig hebben als Newey. Wat ze nu al hebben, is ook al heel erg goed.' Lammers duidt dus aan dat juist de coureurs nu het zwakke punt van het team vormen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws