Button uit kritiek op strategie Mercedes en Hamilton: 'Dat is precies wat je niet wil' Formule 1
Formule 1

Button uit kritiek op strategie Mercedes en Hamilton: 'Dat is precies wat je niet wil'

Button uit kritiek op strategie Mercedes en Hamilton: 'Dat is precies wat je niet wil'

Jenson Button denkt dat Mercedes strategisch precies tussen twee goede strategieën in heeft gezeten. In de slotfase moest de Duitse renstal nog voor een bandenwissel gaan met Lewis Hamilton, wat hem twee posities gekost heeft. Mercedes wilde geen risico nemen, maar heeft daarmee wel toegestaan dat Max Verstappen een groter gat kon trekken naar zijn titelrivaal.

'Ze hebben hem door het proces gepraat, en hij maakte de pitstop precies op het moment dat het niet moest', analyseert de enkelvoudig wereldkampioen in dienst van Sky Sports F1. 'Als hij eerder was gestopt, was dat een prima call geweest. Stopte hij helemaal niet dan was dat ook prima.' Ze gingen uiteindelijk te laat voor een pitstop, waardoor Hamilton veel tijd verloor.

De verse natweerbanden moeten namelijk eerst door een opwarmproces heen, wat een ronde of vijf kost. Wanneer die intermediates daar eenmaal doorheen zijn, schieten de rondetijden van de rijder naar beneden. Vormt dit proces een relatief groot deel van de stint dan verliest een coureur logischerwijs relatief veel tijd. 'Ze stopten precies in het midden van die twee strategieën en dat is dus exact wat je niet wil', weet Button.

'Hamilton had het tot het einde gered'

De primaire reden dat Mercedes voor een late pitstop ging, is omdat ze vermoedelijk vreesden dat de bandenslijtage bij Hamilton te hevig was. Was de zevenvoudig wereldkampioen uitgevallen dan was dat waarschijnlijk het einde van zijn titelstrijd. De Britse F1-analist stelt dat zijn landgenoot het einde van de wedstrijd wel had gered op die ene set: 'De auto heeft heel veel downforce en in die Mercedes is bandenmanagement prima te doen.'

Lof voor Bottas

Waar Hamilton zijn middag in mineur afsloot, werd het voor Valtteri Bottas feest. De Fin won zijn eerste Grand Prix van 2021 en hield bovendien Max Verstappen van de overwinning. 'Hij heeft niets verkeerd gedaan', geeft Button vol waardering aan. 'Het was een briljante race, gezien het niet rechtdoorzee was dat hij deze zou winnen. Hij leidde de race niet alleen maar in een snellere auto, maar las de baanomstandigheden elke ronde goed.'Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws