De Vries gebruikte cruciale tijd na Monza: 'Ik dacht: is dit het nou?' Formule 1
Formule 1

De Vries gebruikte cruciale tijd na Monza: 'Ik dacht: is dit het nou?'

De Vries gebruikte cruciale tijd na Monza: 'Ik dacht: is dit het nou?'

Nyck de Vries had bijna niet geracet in Monza, zo gaf hij aan in Durf te Dromen, zijn eigen documentaire op Viaplay. De Nederlander was openhartig over het moment en de racedag, en ook over de belangrijke en minder belangrijke berichten die hij ontving na zijn eerste Formule 1-race in Italië. De Formule 1-droom kwam op dat moment heel erg dichtbij. Van alles omtrent de nasleep van zijn knappe prestatie moest hij gebruikmaken om in de Formule 1 terecht te komen. En dat lukte.

Het heldenverhaal van De Vries, die plotseling bij Mercedes weggeplukt werd om in te vallen bij Williams op de zaterdag van het raceweekend op Monza, is inmiddels natuurlijk al bekend. De 28-jarige verving Alexander Albon, de Williams-coureur, die naar het ziekenhuis moest vanwege een blindedarmontsteking. De Nederlander werd opgebeld en moest direct naar Williams toe, want er stond iets groots op hem te wachten. 'Het weekend van Monza clashte met een WEC-race (World Endurance Champhionship, red.) in Fuji. Ik had toestemming gevraagd of ik daaraan mee mocht doen', trapt De Vries af. 'Dat kon in eerste instantie al niet vanwege de vrije training met Aston Martin.' Op de vrijdag van dat raceweekend reed de Fries namelijk de eerste vrije training met de Britse renstal, in de auto van Sebastian Vettel.

'Ik was bijna teleurgesteld dat ik niet kon racen in Fuji', lacht de 28-jarige. 'Ik ging zaterdagochtend naar het circuit en werd gebeld door Mercedes. Ik moest zo snel mogelijk naar Williams gaan, want Alex (Albon, red.) lag in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking.' En zo kwam De Vries op de zaterdagmiddag al in de blauwe bolide van de andere Britse renstal terecht. Hij moest met heel weinig voorbereiding direct de kwalificatie gaan rijden. De zondag was echter nog specialer, de race mocht De Vries ook gaan rijden. De Nederlander had zich op P13 gekwalificeerd, maar kon profiteren van wat gridstraffen van andere rijders. 'Ik had absoluut geluk met de gridpenalties', bevestigt De Vries. 'Maar ik zat in de auto en alles kwam dat weekend samen. De auto was goed, de Williams was efficiënt op lange stukken. Na afloop kon ik mijn armen niet meer bewegen!'

'Ik heb uit een papieren bakje pasta zitten eten en dacht: is dit het nou?'

Toen De Vries uit de auto moest klimmen na de race, ging dat zo makkelijk nog niet. Gelukkig werd de 28-jarige door de monteurs uit zijn auto getild. Met adrenaline van de race nog vers in zijn bloed, vertrok De Vries weer naar Monaco. 'Die avond was ik terug in Monaco en stond ik te tanken, helemaal in mijn eigen wereld, en toen stond Daniel Ricciardo achter me', vertelt de AlphaTauri-rijder. 'Toen zijn we samen naar huis toe geracet', grinnikt de Nederlander als hij terugdenkt aan het moment. 'En toen heb ik uit een papieren bakje pasta zitten eten en dacht: is dit het nou? Ik kreeg daarna heel veel berichten, belangrijke en niet belangrijke. Het is natuurlijk allemaal heel leuk, maar van dit moment moeten we gebruik maken.'

Actie: Pak 20 procent korting op F1TV Pro. Klik hier voor de aanbieding of bekijk onze Formule 1-live-kijken-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws