Dekker met harde kritiek op Red Bull: 'Niet goed voorbereid, maar Verstappen kan toveren' Formule 1
Formule 1

Dekker met harde kritiek op Red Bull: 'Niet goed voorbereid, maar Verstappen kan toveren'

Dekker met harde kritiek op Red Bull: 'Niet goed voorbereid, maar Verstappen kan toveren'

Louis Dekker vindt dat de slechte start van het weekend in Imola door Red Bull Racing te wijten is aan een slechte voorbereiding van de constructeurskampioen. Uiteindelijk werd de situatie gered door het harde werk in de simulator en door een magistraal optreden van Max Verstappen op het Italiaanse circuit.

Dekker pakte na de Grand Prix van Emilia-Romagna La Gazzetta dello Sport erbij, en moet lachen om het feit dat de overwinning van Verstappen in de Italiaanse krant, nota bene na het weekend in Italië, pas op pagina 50 benoemd wordt. 'Ze koppen: Max kruipt door het oog van de naald. Hij wordt ook een magiër genoemd, of een tovenaar', deelt Dekker in de Formule 1-podcast van de NOS.

'Er staat ook in de kleine lettertjes dat Ferrari is ingehaald door McLaren. Ferrari heeft volgens La Gazzetta een uitdaging voor de rest van het jaar. Ik denk dat dit een waarheid als een koe is.' De journalist van de NOS voegt vervolgens toe dat er op pagina 52 wel nog een grote afbeelding staat van Yuki Tsunoda op een koffer. 'Hij past er ook in, hè', voegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers lachend toe.

Verstappen tovert

'Ze waren niet goed voorbereid', is de conclusie van Dekker na de slechte start van het weekend van Red Bull. 'Er is iets fout gegaan in de simulator op de fabriek. Ze wisten de auto niet goed neer te zetten, en ze hebben het ook niet voor elkaar gekregen om dat recht te zetten. Ze hebben van alles geprobeerd. Zoals Verstappen zei, kwam het erop neer dat het alleen maar slechter werd bij elke aanpassing', zo verwijst Dekker naar opmerkingen van de wereldkampioen na afloop van de tweede vrije training. 'Zo zijn ze de vrijdag geëindigd met een kater.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen pole position imola 2024 4 bandje
Max Verstappen greep in Imola toch nog de poleposition.

Uiteindelijk kwam toch nog alles goed, althans voor Verstappen. 'Je weet dat er overwerk aankomt, op het circuit en in de simulator, om te redden wat er te redden valt, want dat was de toon bij het team. Het was niet zo dat ze nog een paar tienden zochten. Nee, die auto ging voor geen meter. Je denkt dan dat het een act is, want ze winnen toch altijd? Als je naar Sergio Pérez kijkt, weet je dat er iets niet op rolletjes liep, alleen Verstappen weet daaromheen te rijden, en kan op het moment suprême toch nog even toveren als de magiër', zegt de Nederlandse journalist over de poleposition van Verstappen.

Wat Dekker betreft is de ommekeer aan twee mannen te wijten: Verstappen en Sébastien Buemi. 'Er is overgewerkt in Milton Keynes. Je weet dat, maar Christian Horner benoemt op zondag bij naam wie daar in de simulator gezeten hebben. Dan weet je dat het met name een overwinning is van de coureur, en van degene die in de simulator de puntjes op de i gezet heeft. Daarbij werd onder meer Sébastien Buemi genoemd. Dat zijn de tovenaars op afstand, en die hebben ze hard nodig gehad bij Red Bull. Je merkt dat het niet meer vanzelf gaat daar. Dat hebben we nu twee races op rij gezien.'

'We zijn een beetje bedorven'

Na de vrijdag leek er eigenlijk geen kans meer te zijn op een topresultaat van Verstappen, maar na de afgelopen jaren durft niemand de Limburger nog af te schrijven, en dat bleek terecht te zijn. 'We zijn natuurlijk een beetje bedorven, zou ik bijna zeggen. Je weet dat Verstappen zelfs in een moeilijk weekend altijd weer boven iedereen uittorent, en op zijn minst in de buurt komt van een podium of nog meer. Ik ging er ook in mee, en zei: Charles Leclerc kan heel goed kwalificeren, en als hij poleposition pakt, wint hij ook de race. Dat dachten wij allemaal.'

'Toen kwam die slipstream van Nico Hülkenberg, waardoor Verstappen alsnog naar P1 ging. Er ging een hele grote zucht door de perskamer, want toen wist iedereen al hoe laat het was, vooral met de Ferrari's, die het lieten afweten. Ik dacht wel nog dat Norris zou gaan winnen, maar dan eerder in de eerste bocht dan in de laatste bocht', sluit Dekker af, die Lando Norris bij de start nog kansen toedichtte.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws