Details over nieuwe Concorde Agreement lekken uit, Ferrari mag rekenen op wel 60 miljoen extra Formule 1
Formule 1

Details over nieuwe Concorde Agreement lekken uit, Ferrari mag rekenen op wel 60 miljoen extra

Details over nieuwe Concorde Agreement lekken uit, Ferrari mag rekenen op wel 60 miljoen extra

Het lijkt er sterk op dat Ferrari ook onder het nieuwe Concorde Agreement bepaalde bonussen blijft ontvangen, die de andere teams niet krijgen. Dat weet Motorsport.com te melden. Het zou een belangrijke slag zijn voor het Italiaanse team, al zal er wel een beperking komen aan de hoeveelheid extra geld die Ferrari jaarlijks kan opstrijken.

Het Concorde Agreement is een contract tussen de FIA, de Formule 1-teams, en de Formula One Group, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd waaronder de teams aan races meedoen en hoe de televisie-inkomsten en het prijzengeld worden verdeeld. Er zijn acht versies van de Concorde Agreement geweest, waarvan de voorwaarden allemaal strikt geheim werden gehouden: de eerste werd ondertekend in 1981, terwijl nieuwere overeenkomsten werden ondertekend in 1987, 1992, 1997, 1998, 2009, 2013; de huidige overeenkomst werd in 2021 ondertekend.

Het huidige Concorde Agreement loopt tot en met 2025, en dus moet er voor 2026 een nieuwe overeenkomst gesloten worden. Dit is altijd een bepalend moment in de Formule 1, omdat het voor de teams een kans is om gunstige financiële voorwaarden te onderhandelen. Eerder werd al duidelijk dat de tien teams erop aansturen dat er vanaf 2026 maar tien teams mogen deelnemen aan de koningsklasse van de autosport. Dit zou de deur voor Andretti definitief sluiten, tenzij ze dus een van de bestaande teams kunnen overnemen.

Bonus voor Ferrari

Een eerste versie van dit belangrijke document, dat vanaf 2026 tot en met 2030 geldig zal zijn, werd recentelijk naar de teams doorgestuurd, en Motorsport.com zag het document in. Het medium meldt dat Ferrari de bonusbetalingen zal houden, maar wel op een lager niveau. De bonusbetalingen aan Ferrari hebben te maken met de historische waarde van het merk en het team voor de Formule 1. In de tijd dat teams niet noodzakelijk winst maakten, was dit nodig om ervoor te zorgen dat Ferrari niet zou vertrekken. Inmiddels zijn de meeste teams winstgevend onder het budgetplafond, en is een dergelijke betaling minder noodzakelijk om Ferrari een reden te geven om in de sport actief te blijven.

Momenteel ontvangen de teams gezamenlijk 45 procent van de inkomsten van de Formule 1. De bonus van Ferrari staat los van de prestaties op het circuit. Onder het huidige Concorde Agreement ontvangt Ferrari minimaal vijf procent van het prijzengeld als bonus, maar die bonus kan oplopen tot tien procent als het prijzengeld als geheel stijgt. Onder het nieuwe Concorde Agreement zou deze bonus maximaal vijf procent worden, onafhankelijk van de totale prijzenpot. Ter referentie, over 2023 bedroeg de prijzenpot 1,157 miljard dollar. Dat betekent dat Ferrari alsnog op een bonus tot zo'n zestig miljoen dollar zou mogen rekenen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws