Dit is waarom Alfa Romeo dit seizoen beter presteert dan vorig jaar Formule 1
Formule 1

Dit is waarom Alfa Romeo dit seizoen beter presteert dan vorig jaar

Dit is waarom Alfa Romeo dit seizoen beter presteert dan vorig jaar

Alfa Romeo is in 2022 een stuk beter dan dat het vorig seizoen was. Het team ligt op koers voor de vierde plaats. Formule 1-correspondent Lawrence Barretto ging zitten met teambaas Fredéric Vasseur om erachter te komen hoe het kan dat Alfa Romeo dit seizoen een stuk beter is gaan presteren.

De Grand Prix van Abu Dhabi vatte Alfa Romeo's pijnlijke 2021-campagne samen, met mechanische storingen die een vroegtijdig einde maakten aan de respectievelijke races van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi. Ze behaalden slechts dertien punten in 22 races en eindigden als negende in het constructeurskampioenschap, het slechtste volledige seizoen dat Vasseur had meegemaakt sinds hij medio 2017 toetrad.

Het resultaat was echter niet onverwacht schrijft Barretto bij Formula 1. 'Voor Vasseur, met de volledige steun van de Zweedse miljardair-eigenaar Finn Rausing, was dit een noodzakelijke pijn. Er werd besloten dat er voor het hele seizoen 2021 geen ontwikkeling zou zijn. De auto die Räikkönen en Giovinazzi hadden tijdens race één zou dezelfde zijn als die in Abu Dhabi. Ze accepteerden dat de prestaties zouden afnemen naarmate het jaar vorderde, terwijl rivalen doorgingen met upgrades en meer tempo vonden.'

Gok van Alfa Romeo betaalt zich uit

Hij vervolgt: 'In plaats daarvan kreeg het technische team, onder leiding van Jan Monchaux, al dat geld om te besteden aan de 2022-auto, die was ontworpen voor de nieuwe reglementen en zo de Zwitserse ploeg een kans gaf om dit seizoen een grote stap voorwaarts te maken.' De gok betaalt zich uit. Na negen races hebben ze 51 punten, bijna vier keer zoveel als vorig jaar. De auto is in staat om in elke race punten te scoren, met Q2 als minimum resultaat in de kwalificatie. Het is een enorme stap voorwaarts voor het team.

Maar hun ommekeer is veel meer dan die ene beslissing om alles op 2022 te richten. De Ferrari-krachtbron die ze runnen, dankzij een sterke relatie die teruggaat tot 2010, heeft volgens Vasseur een goede stap voorwaarts gemaakt. En ze profiteren van een indrukwekkende aanwerving van coureurs. Valtteri Bottas voegde zich bij het team na zijn vertrek bij Mercedes. Hij geniet van de kans om het team te leiden en uit de schaduw van Lewis Hamilton te stappen. Van de 51 gescoorde punten is Bottas verantwoordelijk voor 48 daarvan. Ook Guanyu Zhou maakt indruk in zijn eerste jaar in de Formule 1.

'Het heeft geen zin dit jaar P5 te zijn als je volgend jaar weer achteraan moet vechten'

Vasseur zegt dat het nu de uitdaging is om het schip stabiel te houden, en te blijven versterken. De focus zal liggen op verstandig en efficiënt geld uitgeven, jaar na jaar stappen maken. Hij hoopt dat hun ervaring met het werken met een kleiner budget de komende jaren vruchten zal afwerpen.

'Het heeft geen zin om P5 te zijn als je volgend jaar weer achteraan moet vechten. De nieuwe regelgeving en het kostenplafond was een ultieme kans voor ons. Technologie is een groot voordeel voor de topteams; ze hebben technologieën ontwikkeld vóór de kostenplafond. Er is vandaag nog steeds een voordeel en dat zullen ze waarschijnlijk de komende twee of drie seizoenen hebben. Maar wij zijn meer gewend om met dit soort kleinere begroting om te gaan, dus op middellange termijn kunnen we optimistisch zijn.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws