Dit vinden de teams na GP Monaco | 'Ze hoefden nou ook weer niet zo langzaam te rijden' Formule 1
Formule 1

Dit vinden de teams na GP Monaco | 'Ze hoefden nou ook weer niet zo langzaam te rijden'

Dit vinden de teams na GP Monaco | 'Ze hoefden nou ook weer niet zo langzaam te rijden'

In ‘Dit vinden de teams…’ werpt F1Maximaal een blik op de beleving van de kleinere teams in de Formule 1: Aston Martin, Williams, Alpine, Stake F1, Visa Cash App RB en Haas. Hieronder kun je lezen wat de coureurs van deze wat kleinere renstallen te melden hebben bij Formula1.com na de Grand Prix van Monaco.

Aston Martin (Alonso P11, Stroll P14)

Fernando Alonso kende geen geweldige kwalificatie met veel verkeer tijdens zijn laatste poging tot een snelle ronde. In de eindigde de Spanjaard net buiten de top tien. ‘Het was een lastige race. We begonnen op de harde band en wilden daar lang op rijden’, deelt Alonso de originele strategie van Aston Martin. ‘Door de rode vlag moesten we tot het einde van de race op de medium rijden, dat hadden we niet verwacht. Maar je leert veel van de moeilijkheden’, aldus de man uit Oviedo. ‘Het is niet ideaal’, zegt de Spanjaard over de tegenvallende AMR24. ‘We lijken terug te vallen naar het middenveld in plaats van dat we de auto’s vooraan bijhouden.’ Toch houdt de tweevoudig wereldkampioen de moed erin. ‘Het kan snel veranderen. We zien hoe snel iets kan veranderen met een goede upgrade’, geeft hij aan. ‘We hopen vijf of zes plekken te pakken met de volgende update. Daar gaan we hard voor werken’, sluit Alonso af.

Teamgenoot Lance Stroll lag lang op de elfde plek, waar zijn teamgenoot dus uiteindelijk eindigde. Alonso creëerde een groot gat zodat Stroll een gratis pitstop kon maken en het team nog een kans had om één puntje te pakken. ‘Ik denk dat het moeilijk was geworden om Gasly nog in te halen’, denkt Stroll zelf. ‘Maar het was erg jammer dat mijn race eigenlijk gedaan was toen ik een lekke band kreeg’, voegt hij eraan toe. ‘We zien er nu niet erg competitief uit’, zegt Stroll over de huidige staat van Aston Martin. ‘We moeten wat dingen uitzoeken en wat pace vinden’, concludeert de Canadees.

Williams (Albon P9, Sargeant P15)

Met een negende plek in Monaco heeft Alexander Albon de eerste punten van 2024 gescoord voor het team van Williams. ‘Het was een vrij saaie race. Ik had graag onze eerste punten gescoord in een leukere race’, lacht Albon. ‘Maar zo is het ook goed’, voegt hij eraan toe. ‘P9 zet ons op het scorebord ven het geeft ons momentum voor de komende races’, voorspelt de man die onder de Thaise vlag rijdt. ‘De pace was pijnlijk langzaam’, geeft Albon toe. ‘Ze spelen spelletje veel te voorzichtig. Je kunt wel iets sneller dan dit. We werden na twintig rondes al op een ronde gezet’, zegt de coureur, die er weer een beetje bij moet lachen. ‘Aan het einde werd het lastig, de banden waren niet geweldig meer, maar ze hoefden nou ook weer niet zo langzaam te rijden’, benadrukt Albon.

Logan Sargeant was niet helemaal tevreden met de strategie die Williams koos bij de herstart. ‘Ik hoor straks wel wat het team denkt, maar gezien Alex op de harde band reed, denk ik dat we voor verschillende strategieeen hadden moeten gaan’, meent de Amerikaan. ‘Ik zat vast achter Fernando en Daniel. Mijn banden begonnen het heel lastig te krijgen’, merkte Sargeant. ‘Over een enkele ronde gezien, zou ik ja zeggen’, antwoordt de Williams-coureur als hem vertelt wordt dat het een sterk weekend leek voor hem. ‘Het enige wat ik heb meegekregen was de worsteling vanuit de auto’, sluit hij af.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dit vinden de teams na GP Monaco | 'We zaten allemaal aan boord van de Alonso-trein'
Alexander Albon haalde de eerste punten voor Williams. (Foto: Pirelli)

Alpine (Ocon DNF, Gasly P10)

Hoewel de ogen vooral gericht waren op de zware crash van Sergio Pérez en de twee Haas-bolides, kreeg ook Esteban Ocon problemen toen hij in aanraking kwam met de wagen van teamgenoot Pierre Gasly. Dit betekende het einde van zijn race. ‘Ik werd hard gelanceerd en ik kwam ook weer hard neer’, zegt de Fransman over het moment dat zijn auto deels de lucht in ging. ‘Ik heb ergere dagen gehad’, relativeert hij het incident. ‘Het was jammer dat we al zo vroeg uit de race lagen. We probeerden de auto naar de garage te krijgen om een poging te doen de schade te repareren’, geeft Ocon aan. ‘De schade was jammer genoeg te groot.’

Gasly geeft een andere lezing van het voorval. ‘Ik ben nu vooral blij en opgelucht’, zegt Gasly over de race waarin hij zijn eerste punten van het seizoen pakte. ‘We wisten dat er iets mogelijk was in Monaco en we moesten na de goede kwalificatie punten pakken’, geeft hij aan. ‘Het was niet zo vredig als we hadden gepland’, bagatelliseert hij de situatie met Ocon. ‘Ik wil niet in detail treden, maar dit soort dingen horen niet te gebeuren’, stelt Gasly vast. ‘We gaan erover praten en we komen het vast wel te boven en vinden een oplossing’, concludeert Gasly.

Stake (Bottas P13, Zhou P16)

Stake kwam er niet aan te pas in Monaco en is na de top tien-finish van Albon nu het enige team dat nog puntloos blijft. ‘We hebben alles geprobeerd wat we konden, maar we zaten allemaal aan boord van de Alonso-trein’, lacht Valtteri Bottas, die er ook direct aan toevoegt dat het helemaal niet zo grappig was. ‘Het was behoorlijk langzaam, maar wat doe je er aan?’ Toch gaat de Fin nog niet helemaal bij de pakken neerzitten. ‘Monaco is een geval apart, dus dit vertelt nog niet het hele verhaal, maar we moeten zeker leren van dit weekend.

Zhou Guanyu is het helemal met zijn teamgenoot eens. ‘Het was een vrij saaie race, als ik eerlijk moet zijn. Er was geen mogelijkheid om in te halen, dus we probeerden het tot het einde vol te houden’, geeft hij aan. ‘Monaco draait om vertrouwen en dat heb ik dit weekend niet kunnen vinden’, geeft de Chinese coureur eerlijk toe. ‘We komen nog steeds pace tekort en daar moeten we aan werken’, sluit hij af.

Visa Cash App RB (Ricciardo P12, Tsunoda P8)

Ook Daniel Ricciardo was passagier aan boord van de Alonso-trein. ‘Het is een typische Monaco-race. Als je niet in de punten kwalificeert, dan gaat dat tijdens de race ook heel moeilijk worden’, geeft de Australiër aan. ‘De eerste start was vrij goed, maar ik kwam in een positie waar ik niet wilde zitten. Ik moest inhouden en daardoor kreeg Stroll momentum’, aldus de RB-coureur. ‘Ik heb eigenlijk de hele race naar de Astons gekeken, maar dat was geen verrassing’, moet hij toegeven. ‘Het was niet het Monaco dat ik had gewild.’

Teamgenoot Yuki Tsunoda eindigde op de achtste plek en wist daarmee wederom punten te halen voor het team. ‘We verdienen deze punten’, is hij van mening. ‘Ik probeer zo kalm mogelijk te blijven, zegt de Japanner, die aangeeft dat hij eigenlijk het liefst had willen pushen. ‘De laatste paar rondes waren leuk en ik ben blij met mijn eerste punten in Monaco‘, geeft Tsunoda aan. ‘Door het team voel ik me op mijn gemak en gefocust op wat ik moet doen. We zijn elke race heel constant en we blijven gewoon pushen zoals we nu doen’, sluit Tsunoda af.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

visa cash app rb monaco zondag yuki tsunoda 7
Tsunoda haalde weer punten en heeft nu Alonso in het vizier. (Foto: ed Bull Content Pool Getty Images)

Haas (Hülkenberg DNF, Magnussen DNF)

De race was voor Haas al voor het einde van de eerste ronde afgelopen, nadat de twee coureurs samen met Pérez crashten. ‘Ik ben teleurgesteld. Het is niet ideaal om er na de eerste 500 meter al uit te liggen’, geeft Hülkenberg aan. ‘Ik werd uitgeschakeld door een incident waar ik niet direct bij betrokken was. Het is jammer’, stelt hij vast. ‘Het was een race-incident’, is de Duitser van mening. ‘Het lijkt misschien wat optimistisch van Kevin, maar misschien had Checo hem ook kunnen zien en wat ruimte voor hem kunnen overlaten’, neemt hij zijn teamgenoot enigszins in bescherming. ‘Mijn auto had weinig schade. Die van Kevin heb ik niet echt gezien, maar de Red Bull kan afgeschreven worden’, weet hij zeker.

‘Ik zat met mijn voorkant naast de achterkant van Pérez. Hij ging een stukje richting de muur’, geeft Magnussen aan. ‘Ik kon nergens heen. Ik weet niet of hij me niet zag maar iik kan niet zomaar verdwijnen’, verdedigt hij zichzelf. ‘Het is altijd frustrerend en het kost het team veel’, weet Magnussen maar al te goed. ‘Het is heel veel werk voor de jongens en het is gewoon niet goed’, is de Deen nog enigszins schuldbewust naar zijn team toe.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws