Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1 Formule 1
Formule 1

Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1

Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1

Lance Strulovitch, in de wereld van de Formule 1 beter bekend als Lance Stroll, blaast vandaag 23 kaarsjes uit. De coureur is momenteel onderdeel van het deels door zijn vader geleide team van Aston Martin. Dit jaar viert de Canadees zijn vijfde seizoen in de sport. In deze vijf jaar heeft Stroll een twijfelachtige reputatie op weten te bouwen. Mensen zijn van mening dat Stroll alleen een stoeltje heeft, omdat zijn vader dit stoeltje voor hem heeft bewaard. Als mensen het hebben over de meest talentvolle coureurs dan komt de naam van Stroll nooit voor in het gesprek. Toch heeft de Canadees in zijn carrière laten zien wel degelijk over talent te beschikken. Omdat Stroll jarig is zal dit stuk zijn reputatie aan het licht brengen.

Dat Stroll momenteel een stoeltje heeft in de Formule 1 komt zeker voor een deel door het geld van zijn vader, Lawrence Stroll. Stroll senior nam in 2018 het toenmalige Force India over en doopte het om tot Racing Point. Na twee seizoenen werd het team veranderd in Aston Martin. Na twee jaar naast Sergio Perez te hebben gereden is Sebastian Vettel nu de teamgenoot van Stroll Junior. Momenteel kan het team van Aston Martin nog geen potten breken in de Formule 1. Het team staat met 62 punten teleurstellend zevende in het kampioenschap. Hierin scoorde Stroll met 26 punten slechter dan teamgenoot Vettel.

Dat Stroll een carrière in de motorsport zou krijgen, zou voor veel mensen die dichtbij de Canadees staan niet als een verrassing komen. Stroll senior staat bekend als een groot motorsport-liefhebber. Hij is dan ook de eigenaar van een eclatante collectie vintage Ferrari's. Daarnaast is Stroll senior ook de eigenaar van zijn eigen Ferrari-dealerschap en van het Circuit Mont-Tremblant. Dat deze rijkdom Stroll junior hielp op zijn weg naar de Formule 1 staat buiten kijf, maar nadat hij op zijn achtste begon met karten behaalde hij in 2008 en 2010 de titel van het nationale kartkampioenschap van Canada. Stroll viel op en werd in 2010 onderdeel van de academie van Ferrari.

Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1
Stroll junior en Stroll senior.

Formule 4: Twee uit twee kampioenschappen

Stroll maakte indruk bij de academie van Ferrari. Voormalig race-engineer Luca Baldisserri sprak lovende woorden over de jonge Canadees. 'Hij is nog heel jong, maar hij bezit een exceptioneel talent. We gaan hem op de voet volgen de komende jaren.' Toch raakte de resultaten van Stroll, die trots met het paard van Ferrari op de borst mocht rijden, in het slop. Tijdens zijn kartcarrière in Europa kon de jonge Stroll geen potten breken. De Canadees eindigde achteraan het middenveld en reed consequent langzamer dan zijn teamgenoten. Ferrari verloor het vertrouwen in Stroll, maar in 2014 kwamen de resultaten.

Toen Stroll van karten overstapte naar de Formule 4, deed hij mee aan het kampioenschap in Italië. Deze wist de Canadees meteen te winnen, ondanks dat hij door een blessure niet mee kon doen aan de laatste race. Dat seizoen behaalde hij dertien podiums, waarvan hij zeven keer op de eerste plek stond, en startte hij vijf keer op poleposition. Een jaar later deed Stroll mee aan de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland. Opnieuw wist de Canadees het kampioenschap te pakken. Ditmaal won hij vier races en stond hij tien keer op het podium. Dit betekende twee titels uit twee kampioenschappen voor de piepjonge Stroll.

Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1
Stroll in zijn Aston Martin

Formule 3: Stroll blijft opvallen

In hetzelfde jaar, 2015, kwam Stroll uit voor Prema Powerteam en kwam hij een aantal bekende namen tegen; Charles Leclerc, George Russell, Antonio Giovinazzi en Alexander Albon deden mee aan dit kampioenschap. Met Giovinazzi kwam Stroll in aanraking op het circuit van Monza; de twee toucheerde elkaar waardoor de Canadees enkele keren over de kop ging. Toch kende Stroll een aardig seizoen, waarbij hij één overwinning wist te boeken op de Hockenheimring. Dit resultaat zorgde er mede voor dat Stroll op de vijfde plek eindigde dat seizoen, boven bijvoorbeeld Russell en Albon. Als rookie was het resultaat prima, maar hij eindigde wel achter beide teamgenoten. Aan het einde van het jaar verliet Stroll de academie van Ferrari en begon hij aan de uitdaging als testrijder voor het team van Williams.

Deze nieuwe rol bracht wat hernieuwde zelfvertrouwen bij de jonge coureur. Dit vertaalde zich zeker ook naar zijn resultaten. In 2016 won Stroll met Prema Powerteam het kampioenschap. In dit seizoen behaalde Stroll in totaal veertien overwinningen, waarvan vijf achtereenvolgend in de laatste vijf races. Deze overwinningen waren meer om het zelfvertrouwen hoog te houden; Stroll had immers vier races voor het einde van het seizoen de titel al in de wacht gesleept. Met deze resultaten was een overstap naar de Formule 2 de meest logische stap, maar Stroll verkoos het pad dat Max Verstappen ook nam.

Formule 1: Stroll vooral wisselvallig

In 2017 werd Stroll naast Felipe Massa in het team van Williams geplaatst. Wat ook mee zal hebben geholpen, naast het Formule 3-kampioenschap, is het geld dat zijn vader overmaakte naar het team (ongeveer tachtig miljoen euro, red.). Dit geld kon er echter niet voor zorgen dat de bolide van de Canadees de races uit konden rijden; Stroll kon in de eerste drie races niet finishen door motorproblemen. Hierna kwam er wat meer geluk voor de rookie. Tijdens zijn thuisrace in Canada scoorde hij zijn eerste punten in de Formule 1 en een race later in Baku stond hij voor het eerst op het podium. Een tweede plek leek haalbaar, maar meters voor de finishlijn haalde Valtteri Bottas hem in. Ondanks deze podiumplek eindigde Stroll achter Massa in het klassement.

Een jaar later was de auto die Williams had gebouwd zo teleurstellend dat Stroll slechts zes punten wist te scoren. Hiermee eindigde hij wel boven teamgenoot Sergei Sirotkin in het kampioenschap. Ook in de twee jaar bij Racing Point kon Stroll voor het grootste deel geen potten breken, ondanks dat de auto in 2020 een illegale kopie was van de Mercedes van het jaar daarvoor. Wel behaalde de Canadees zijn eerste poleposition in Turkije vorig jaar en stond hij datzelfde jaar tweemaal op het podium (Monza en Sakhir, red.). Perez, toen teamgenoot van Stroll, stond dat jaar ook twee keer op het podium, waarvan hij de Grand Prix van Sakhir wist te winnen. In beide jaren wist Perez boven Stroll te eindigen in het klassement.

Er zit wel talent in Stroll, het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1
Stroll op het podium in Monza.

Op basis van de junior carrière van Stroll is het te kort door de bocht om te zeggen dat hij in de Formule 1 zit puur door het geld van zijn vader. Drie kampioenschappen winnen in drie jaar is een puike prestatie. Desondanks is Stroll in de Formule 1 te inconsistent. Slecht één keer wist de Canadees zijn teamgenoot te verslaan over een geheel seizoen. Ook nu staat Stroll dus achter teamgenoot Vettel. Desalniettemin is Stroll vandaag pas 23 geworden, waardoor hij nog genoeg tijd heeft om te verbeteren. Zijn statistieken in de lagere klassen liegen er immers niet om; er zit wel talent in Stroll. Het moet er alleen nog wat constanter uitkomen in de Formule 1.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws