F1-testdag 2 ochtendsessie | Sainz sluit ochtendsessie af als snelste, Sargeant verrast Formule 1
Formule 1

F1-testdag 2 ochtendsessie | Sainz sluit ochtendsessie af als snelste, Sargeant verrast

F1-testdag 2 ochtendsessie | Sainz sluit ochtendsessie af als snelste, Sargeant verrast

Carlos Sainz heeft op de vrijdagochtend de snelste tijd voor zijn rekening genomen. Waar de Spanjaard op de donderdag Max Verstappen nog voor zich moest dulden, pakte de Spanjaard op de tweede dag wel de snelste tijd. Hij werd verrassend gevolgd door Logan Sargeant, die net als zijn teamgenoot gisteren deed nog even een snelle tijd op het bord liet zetten. Ook Fernando Alonso liet zich wederom zien met een derde tijd.

De ochtendsessie begon met veel coureurs die met een aero-rack op de auto het asfalt betraden. Zo was het onder meer de teamgenoot van Nyck de Vries, Yuki Tsunoda, die met grote hekwerken aan de zijkant van zijn bolide rondreed en ook bij Lando Norris en Lewis Hamilton waren de rekken te zien. Na ongeveer een halfuur rijden werd de eerste redelijke tijd genoteerd, waarbij het Kevin Magnussen was die met een 1.33,710 de beste tijd van de dag tot dan toe rijdt, en de snelste tijd van de testdagen voor Haas.

Die tijd bleef ook tijdens het tweede halfuur staan, al kwam Pérez dichtbij. De Mexicaan, die tijdens dit gedeelte van de sessie vooral met flow-vis op de auto rondreed, kende een paarse eerste en tweede sector, maar in het laatste gedeelte van het rondje ging hij wat wijd bij het uitkomen van de laatste bocht, waarmee hij toch nog 41 duizendsten moest toegeven op de tijd van de Deen. Verder blijven de tijden nog verder weg, want op plek drie stond op dat moment Esteban Ocon, op 1,6 seconden van de snelste tijd.

Veel langer dat tweede halfuur bleef de tijd van Magnussen niet op het bord staan, want bij het ingaan van het tweede uur was het Sainz die de snelste tijd van de testdagen tot dan toe wist te noteren. De Spanjaard was maar liefst een seconde sneller dan de Haas-coureur en zette daarmee een nieuwe stip op de horizon. Kort na het zetten van de tijd was het Logan Sargeant die zijn eerste tijd op het bord zet. De Amerikaan kwam nog niet verder dan P9, maar met het zetten van zijn tijd heeft iedereen een geklokt rondje gereden.

Red Bull en Mercedes niet op zoek naar snelle tijd

Nadat er twee uur verstreken waren, zijn het alleen Fernando Alonso en Guanyu Zhou geweest die tot binnen een seconde van Sainz wisten te komen, waarbij laatstgenoemde zich ook nog met een kleine twee tienden wist te verbeteren. Verder zijn veel coureurs, waaronder ook Pérez, vooral bezig met het aftikken van de ronden, zonder daarbij echt snelle tijden neer te zetten. De Mexicaan staat op 1,2 seconden van Sainz op plek zes, terwijl Hamilton op plek zeven twee seconden achter de Ferrari-coureur staat. Ondertussen is Tsunoda duidelijk bezig met langere runs, want de Japanner heeft ruim tien ronden meer gereden dan de rest van het veld en staat na twee uur op 43 ronden.

In het derde uur gebeuren er weinig bijzondere dingen. Alonso klom over Zhou heen naar plek twee, maar de achterstand naar Sainz is aanzienlijk met bijna een halve seconde. Ook Magnussen kon binnen een seconde komen, maar met ruim negen tienden staat ook de Deen ver weg. Opvallend is vooral de plek waar McLaren terug te vinden is. Op de donderdag zag het team er al niet sterk uit, en ook op de vrijdag kan Norris nog geen potten breken. Alleen Tsunoda, die alleen maar met longruns bezig is geweest, is langzamer richting de laatste anderhalf uur.

Sargeant in de schijnwerpers

Met nog iets meer dan een uur op de klok is er weer een verschuiving in het klassement, want het is Sargeant die zichzelf naar de vierde tijd weet te rijden. De Amerikaan weet binnen een seconde van Sainz te komen en komt tussen Zhou en Magnussen terecht. Niet alleen rondetijd is belangrijk, ook het aantal ronden dat afgelegd wordt om data te vergaren is van belang. Wat dat betreft spant de Red Bull-familie de kroon, want met nog 40 minuten op de klok hebben zowel Pérez als Tsunoda 76 ronden op de teller. Beide mannen zijn dan ook vooral bezig geweest met langere runs, waardoor de snelste rondetijd van beiden niet geweldig is.

Een halfuur voor het eind van de ochtendsessie laat Sargeant nog maar eens van zich zien. De Amerikaan is duidelijk van zins zichzelf nog even te laten zien, want hij verbetert zichzelf eerst al naar de tweede tijd op vier tienden van Sainz, om daarna nog een tandje sneller te gaan en binnen twee tienden te komen van de Spanjaard. Ook dat was niet genoeg voor de Williams-coureur, want na nog een verbetering was het gat nog maar 63 duizendsten. Ondertussen is het Hamilton die regelmatig aan het zoeken was naar de grip, waarbij hij meerdere keren driftend over de baan ging.

In het laatste kwartier was er, net als bij de vorige sessies, weer een Virtual Safety Car. Vervolgens werd deze omgezet in een rode vlag, om de teams en coureurs zo aan de verschillende procedures te laten wennen. Niet alleen een rode vlag-situatie werd gesimuleerd, ook proefstarts konden worden gemaakt nadat de rode vlag werd opgeheven. Niet iedereen maakte hier gebruik van, want Alonso, Pérez en Tsunoda bleven binnen staan. In de vijf minuten die er nog over waren werd er nog een proefstart gedaan, waarbij het nog bijna fout ging voor Norris en Sainz die elkaar bijna aanraakten. Vervolgens werd de rode vlag weer gezwaaid, waardoor het Sainz is die de ochtendsessie als snelste afsluit, gevolgd door Sargeant en Alonso.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws