F2 en F3 in Australië | Hadjar knokt terug met zege, goede punten voor Verschoor Formule 1
Formule 1

F2 en F3 in Australië | Hadjar knokt terug met zege, goede punten voor Verschoor

F2 en F3 in Australië | Hadjar knokt terug met zege, goede punten voor Verschoor

Naast de Formule 1 komen tijdens het Grand Prix-weekend in Australië ook de Formule 2 en Formule 3-coureurs weer in actie. Voor de Formule 3 is het een primeur dat de klasse ook Down Under in actie komt. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Albert Park Street Circuit.

F2: Hadjar knokt terug met zege, goede punten voor Verschoor

Isack Hadjar sluit het weekend in Australië af met een zege nadat hij op zaterdag nog een tijdstraf kreeg en zijn zege verloor. Paul Aron en Zane Maloney maakten het podium compleet. De winnaar van de race van zaterdag, Dennis Hauger, crashte in de elfde ronde en toen moest de safetycar op de baan komen. De rookie Andrea Kimi Antonelli finishte op P4. Richard Verschoor pakte goede punten door als zesde over de finish te komen. Oliver Bearman pakte ook een puntje mee, hij eindigde op P10.

F3: Ferrari-junior pakt eerste zege, Van Hoepen buiten de top tien

Dino Beganovic pakte op zondag in Australië zijn eerste zege in de chaotische hoofdrace. Leonardo Fornaroli en Grabiele Minì vulden het podium aan. Direct in de eerste ronde vonden er al wat incidenten plaats, met Tasanapol Inthraphuvasak die in een spin werd getikt en in de muur belandde vlak na de start. Vervolgens crashten home heroes Tommy Smith en Joseph Loake en moest de safetycar op de baan komen. Nadat het veld een beetje was gestabiliseerd wist Beganovic in de veertiende ronde de move voor de leiding te maken. De Zweed kwam als eerste over de streep. Laurens van Hoepen werd dertiende.

F2: Hadjar krijgt tijdstraf, raakt overwinning kwijt

Isack Hadjar is zijn overwinning in de sprintrace kwijtgeraakt. Het Red Bull-talent lag al onder een vergrootglas voor zijn aandeel in de startcrash waarbij Pepe Marti en Gabriel Bortoleto uitgeschakeld werden. De wedstrijdleiding kondigde tijdens de race al aan het incident na de wedstrijd te gaan bekijken. Na bestudering van de beelden hebben de stewards Hadjar een tijdstraf van tien seconden uitgedeeld. Door deze straf valt de Fransman terug naar P6. Roman Stanek, de Trident-teamgenoot van Richard Verschoor, krijgt hierdoor de sprintzege cadeau.

F2: Red Bull-talenten clashen, maar Hadjar domineert wel

De race begon incidentrijk: Red Bull-juniortalenten Isack Hadjar en Pepe Martí kwamen vanaf de tweede startrij veel beter weg dan Gabriel Bortoleto vanaf de tweede startplek. Hadjar week uit naar rechts om de aanval op polesitter Roman Staněk te openen, waardoor hij Martí raakte, die vervolgens samen met Bortoleto de muur inschoof, na nog geen honderd meter. Daardoor volgde al snel een langere Safety Car-periode, waarbij Hadjar leidde voor Staněk.

Na de Safety Car liep Red Bull-talent Hadjar hard uit op Staněk, die een heuse trein achter zich begon te vormen. De achtervolgers van Staněk probeerden allemaal tegelijkertijd toe te slaan, waarbij Mercedes-groeibriljant Andrea Kimi Antonelli spinde. Richard Verschoor spinde ook in een poging om de Italiaan te ontwijken, waardoor Paul Aron ook niet om Verschoor heen kon. De Nederlander werd net als Antonelli aan het lijstje uitvallers toegevoegd.

Na een nieuwe Safety Car-periode schoot Hadjar wederom uit de startblokken, waarbij hij geholpen werd door de fel verdedigende Staněk op de tweede plek. De Tsjech hield knap stand, waardoor hij als tweede eindige, op gepaste afstand van de dominante Hadjar. Dennis Hauger, die op zondag poleposition voor de hoofdrace heeft, eindigde knap als derde, terwijl Victor Martins en Oliver Bearman van de chaos profiteerden en als zevende en achtste eindigden na zwakke kwalificaties: Martins kwam zelfs vanaf P21.

F3: Stenshorne slaat aanval van 16-jarig Red Bull-talent af, podium voor Van Hoepen

Martinius Stenshorne heeft de overwinning in de Formule 3-sprintrace gegrepen in Australië. Red Bull-talent Arvid Lindblad, die in het openingsweekend in Bahrein de sprintrace ook al won, liep hard in op de 18-jarige Noor, maar net toen Lindblad de leider wilde inhalen, kwam er een Safety Car vanwege een crash die veroorzaakt werd door Tommy Smith. Na de onderbreking had Stenshorne zijn banden voldoende laten afkoelen en kon hij nog drie ronden standhouden.

Voor Stenshorne waren het de eerste punten in de Formule 3. Lindblad naderde met zijn nieuwe podiumplek kampioenschapsleider Luke Browning. Laurens van Hoepen mocht vanwege het omdraaien van de top twaalf uit de kwalificatie vanaf poleposition van start gaan. De coureur uit Wassenaar hield in de openingsfase knap snap, maar moest uiteindelijk twee rivalen voor laten gaan. Met de derde plek pakte hij wel zijn tweede podiumplek in twee weekenden tijd.

F2: Hauger pakt pole, goede optredens Antonelli en Verschoor

Dennis Hauger heeft tijdens de kwalificatie in de Formule 2, die twee keer onderbroken werd, de snelste tijd gereden en dat betekent dat de MP Motorsport-coureur de hoofdrace op zondag vanaf eerste plaats mag aanvangen. De Noor was een klap sneller dan Mercedes-junior Andrea Kimi Antonelli, die zijn beste prestatie tot dusver neerzette. Richard Verschoor, die in Saoedi-Arabië zijn zege in de sprintrace nog in moest leveren, kwam ook uitstekend voor de dag. De Trident-coureur trainde zich naar de derde tijd.

Voor Oliver Bearman, de F1-sensatie van twee weken geleden, was het een pechdag. De 18-jarige Brit moest tot twee keer toe van het gas in een snelle ronde. Eerst door een crash van Jak Crawford, die daarmee voor een rode vlag zorgde, en vervolgens in de slotfase door een crash van Enzo Fittipaldi. De Prema-coureur kwam daardoor niet verder dan P16.

F3: Italiaans titanenduel in kwalificatie, Van Hoepen op eerste rij in sprintrace

De kwalificatie bij de Formule 3 in Australië is uitgelopen op een titanenstrijd tussen Leonardo Fornaroli en Gabriele Minì. Beide 19-jarige Italianen staken met kop en schouders boven het veld uit, en ontliepen elkaar slechts twee honderdsten na de eerste pogingen in de kwalificatie. De sessie werd stilgelegd door een crash van Sami Meguetounif, die bij het opkomen van het rechte stuk crashte, op vergelijkbare wijze als Michael Schumacher in 2006.

Na de rode vlag gingen beide kemphanen op weg naar een snellere ronde, waarbij Fornaroli aan het langste eind trok. Hij was uiteindelijk 0,019 seconden sneller dan zijn landgenoot, terwijl de Zweed Dino Beganovich genoegen moest nemen met de derde plek, op drie tienden achterstand. Kampioenschapsleider Luke Browning zette de vijfde tijd neer, terwijl Nederlander Laurens van Hoepen de elfde tijd liet noteren. Van Hoepen mag daardoor als tweede starten in de sprintrace, vanwege het omdraaien van de top twaalf uit de kwalificatie. Red Bull-talent Arvid Lindblad, slechts zestien jaar oud en vijfde in het kampioenschap, reed de zevende tijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws