Famin geeft hoop niet op: 'Renault werd in de jaren 70 ook door iedereen uitgelachen' Formule 1
Formule 1

Famin geeft hoop niet op: 'Renault werd in de jaren 70 ook door iedereen uitgelachen'

Famin geeft hoop niet op: 'Renault werd in de jaren 70 ook door iedereen uitgelachen'

Alpine haalde nog geen enkel punt, ze wisten maar twee keer op het nippertje Q2 te halen en hebben een vijftiende plek als beste prestatie in de race. Toch heeft de Franse renstal nog hoop dat het beter wordt. ‘We hebben een echt project bij Alpine’, geeft teambaas Bruno Famin aan in gesprek met Lawrence Barretto van Formula1.com.

‘Het project is om het merk Alpine verder te verspreiden in de motorsport en vooral in de Formule 1’, geeft de Fransman aan. ‘We hebben de volledige steun van het management aan de top en het team staat zeker niet te koop. We blijven pushen om onze doelen te behalen’, zegt Famin, die vorig jaar de leiding van het team overnam nadat meerdere kopstukken vertrokken, waaronder CEO Laurent Rossi en teambaas Otmar Szafnauer.

Technisch directeur Matt Harman en hoofd aerodynamica Dirk de Beer verlieten de renstal ook aan het begin van het 2024-seizoen. ‘Het is geen leuke periode’, geeft Famin aan. ‘We zijn niet waar we willen zijn op het gebied van performance. We zijn niet bezig met dit project om vijftiende of zestiende te worden’, benadrukt hij. Hoewel dat op dit moment het hoogst haalbare lijkt voor Alpine, houdt de Fransman hoop op meer. ‘We willen de performance van de bolide beter ontwikkelen en zo snel mogelijk voor podiums en zeges vechten.’

Alpine is vaker slecht begonnen en goed teruggekomen

Famin weet zeker dat Alpine kan herstellen van de desastreuze seizoenstart. Hij weet dat dit niet in de komende races zal zijn, maar gelooft dat het project kan slagen als het wat tijd krijgt. ‘Iedereen begrijpt dat het geen makkelijke uitdaging is’, zegt de teambaas. ‘Het is heel lastig. We hebben veel respect voor onze tegenstanders. Om vooraan te vechten moeten we de lat hoog leggen, ons niveau omhoog tillen en onszelf verbeteren’, aldus de Fransman.

Alpine kende in het allereerste begin ook problemen. ‘Ons team, toen heette het nog Renault, werd in de jaren 70 ook door iedereen uitgelachen. Op die momenten waren we sterk’, meent Famin. ‘We willen deze moeilijke momenten gebruiken.’ De teambaas geeft aan dat alle teams wel eens ups en downs hebben. ‘Wij zitten dit moment in een down, maar we zullen elke mogelijkheid aangrijpen om sterker te worden en we zullen zorgen voor de juiste veranderingen binnen het team die nodig zijn om dit doel te bereiken’, benadrukt hij nog maar eens.

Alpine komt met upgrades in Miami maar kijkt ook naar 2026

Dat de huidige bolide van Alpine slecht is, komt volgens Famin door het vorige management. ‘Maar het is belangrijk wat we nu doen. De weg is nog erg lang en we hebben nog veel te verbeteren’, meent de voormalig engineer. ‘Na zo’n slechte start zou je de handdoek in de ring kunnen gooien voor de rest van het jaar en op volgend jaar kunnen focussen, maar we zitten in een ongewone cyclus’, vertelt Famin.

‘Teams nemen hun bolide van dit jaar mee naar volgend jaar, met relatief weinig aanpassingen. De meeste focus zal liggen op de auto’s van 2026’, verwijst de teambaas naar de nieuwe regels die in 2026 ingaan. Alpine zal dit jaar meerdere upgrades brengen in de hoop het seizoen nog enigszins te redden. Het eerstvolgende upgradespakket wordt verwacht in Miami.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws