FIA verlaagt de leeftijd voor een superlicentie, kan Antonelli nu al in de F1 rijden? Formule 1
Formule 1

FIA verlaagt de leeftijd voor een superlicentie, kan Antonelli nu al in de F1 rijden?

FIA verlaagt de leeftijd voor een superlicentie, kan Antonelli nu al in de F1 rijden?

De FIA heeft de leeftijd voor een superlicentie verlaagd. Dat maakte het bestuursorgaan op vrijdag bekend. Onder hele specifieke omstandigheden kunnen jonge coureurs daarom vanaf nu voor hun achttiende al in de Formule 1 terechtkomen. De regelwijziging zou hebben plaatsgevonden naar aanleiding van Mercedes' verzoek om Formule 2-coureur Andrea Kimi Antonelli al voor zijn achttiende verjaardag een kans te geven om de koningsklasse te bereiken.

Op vrijdag maakte de FIA bekend dat het Appendix L van de International Sporting Code is geüpdatet, en dat er een clausule is toegevoegd die de deur voor Mercedes-junior Antonelli naar de Formule 1 open zet. Volgens Autosport staat in de nieuwe clausule dat hoewel de minimumleeftijd voor een superlicentie voor de koningsklasse 18 jaar blijft, er speciale uitzonderingen kunnen worden gemaakt zodat sommige coureurs al met 17 jaar in de Formule 1 mogen rijden. De clausule is ook van toepassing op de superlicentie die jonge coureurs in staat stelt om alleen tijdens een vrije training te rijden. In theorie zou Antonelli daarom al voor zijn 18de verjaardag op 25 augustus zijn Formule 1-debuut kunnen maken.

De nieuwe clausule, Artikel 13.1.2 van Appendix L, van het reglement luidt als volgt: 'Uitsluitend na goedkeuring van de FIA kan aan een coureur van wie wordt geoordeeld dat hij recentelijk en op consistente wijze blijk heeft gegeven van uitmuntende bekwaamheid en rijpheid in formulewagencompetities met éénzitters, een superlicentie worden verleend op de leeftijd van 17 jaar.' De laatste coureur die op 17-jarige leeftijd zijn F1-debuut maakte, was Max Verstappen. De regel dat een coureur achttien jaar moet zijn om in de Formule 1 te debuteren, werd na Verstappens entree ingevoerd, en stond daardoor ook bekend als de 'Verstappen-regel'.

Kans voor Antonelli?

Antonelli rijdt op dit moment in de Formule 2 voor het team van PREMA Racing, en is sinds 2019 lid van het Mercedes-opleidingsprogramma. De jonge Italiaan wordt al een tijdje beschouwd als de opvolger van Lewis Hamilton bij Mercedes, wanneer de zevenvoudig wereldkampioen volgend jaar naar Ferrari overstapt. Antonelli pakte eerder al titels in de Italiaanse Formule 4 en de Formula Regional European Championships. Eerder in het jaar werd er al een verzoek ingediend bij de FIA om Antonelli voor zijn achttiende een superlicentie te verlenen, en de FIA lijkt daar met deze nieuwe regelwijziging gehoor aan te geven. De jonge Italiaan moet nog wel goedgekeurd worden door de FIA, voordat hij in aanmerking komt voor de superlicentie onder deze nieuwe regel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws