Hinchcliffe plaatst 'foutloze' Verstappen bovenaan: 'Dapper in uiteenlopende situaties' Formule 1
Formule 1

Hinchcliffe plaatst 'foutloze' Verstappen bovenaan: 'Dapper in uiteenlopende situaties'

Hinchcliffe plaatst 'foutloze' Verstappen bovenaan: 'Dapper in uiteenlopende situaties'

Het gaat het team van Red Bull de afgelopen tijd niet gemakkelijk af. Regerend wereldkampioen Max Verstappen klaagt de laatste tijd regelmatig over hoe zijn auto over de kerbs gaat en heeft aangegeven dat de RB20 nogal hobbelt. Voor de start van de race in Canada was het dan ook nog geen uitgemaakte zaak dat Verstappen zou gaan winnen. Toch was het zo en dat bezorgt de Nederlander ook een eerste plaats in de top vijf van IndyCar-ster James Hinchcliffe.

Het raceweekend in Canada was spraakmakend. Een groot deel van het weekend viel letterlijk in het water door enorme regen- en hagelbuien die het circuit teisterden. Daarnaast was het George Russell die in een geüpdatete Mercedes polepositie wist te behalen. Tijdens de Grand Prix lukte het de Brit alleen niet om dominant te blijven waardoor Verstappen er met de overwinning vandoor kon gaan.

Verstappen was 'foutloos'

'Weer liet Verstappen zijn dapperheid zien in de uiteenlopende omstandigheden die zich tijdens de Grand Prix voordeden', begint Hinchcliffe zijn column op de Formule 1-website. 'Hij kwam als overwinnaar naar voren in een van de spannendste races van het jaar.' Even leek het erop dat Verstappen de overwinning aan zijn neus voorbij zou zien gaan toen het Lando Norris lukte om George Russell en de Nederlander voorbij te gaan. Het team van McLaren maakte helaas een inschattingsfout en liet Norris te lang doorrijden nadat de Safety Car al op de baan was gekomen vanwege een crash van Williams-coureur Logan Sargeant. Verstappen pitte wel op tijd en kon daardoor zijn eerste plaats weer opeisen. Norris zakte naar een derde plaats.

'Vanaf dat moment was hij foutloos', schrijft Hinchcliffe. 'Hij bleef consistent rijden in alsmaar veranderende omstandigheden om het gat richting Norris steeds maar groter te kunnen maken tijdens de laatste rondes en om zijn gewoonte om races te winnen voort te kunnen zetten.' Norris werd uiteindelijk tweede in de MCL38. Ook in de column van Hinchcliffe belandt Norris op een tweede plaats. Met name over het bandenmanagement van de Brit is de voormalig IndyCar-coureur erg te spreken. 'Of het nu een bewuste inspanning was, of simpelweg de aard van de afstelling van de McLaren, hij zorgde zo goed voor zijn intermediates dat, naarmate de baan opdroogde, zijn snelheidsvoordeel op het veld enorm was', schrijft hij.

Voordat de eerste Safety Car naar buiten kwam, wist Norris op een gegeven moment maar liefst elf seconden voor te lopen op de Mercedes van George Russell die op dat moment op de tweede plaats reed. Door de bovengenoemde late pitstop werd er echter roet in het eten van Norris gegooid. 'Omdat hij er niet in slaagde de pitstraat in te gaan toen de Safety Car naar buiten kwam, werd zijn voordeel op de baan tenietgedaan. En eenmaal op de droge baan leek het erop dat de Red Bull een voordeel had', schrijft hij. Toch mag de mislukte racestrategie volgens Hinchcliffe absoluut niet afdoen aan het optreden van Norris in Canada. 'Het was opnieuw een indrukwekkend vertoon van rauwe snelheid en racevaardigheid van de jonge Brit', concludeert hij.

Russell en Stroll

Ook Russell ontbreekt niet in het lijstje van Hinchcliffe. De Mercedes-coureur wist het tot een derde plaats in het lijstje te schoppen. In de race eindigde Russell ook op de derde plaats terwijl hij vanaf polepositie was gestart. 'Dat is zelden reden voor een feestje, maar toch was er veel wat Russell op zondag deed waar ik van houd. Ten eerste was de manier waarop hij de polepositie bemachtigde, zonder marge, heel erg indrukwekkend.' Russell en Verstappen reden in de kwalificatie identieke tijden (een 1:12,000), maar omdat Russell de tijd als eerste had neergezet mocht hij vanaf pole starten. 'Zowel hij als Lewis Hamilton leken oprecht gesteund door het tempo van de geüpdatete Mercedes, maar niet veel mensen hadden pole voor Russell op hun bingokaart in Montreal.'

Wel zag Hinchcliffe de race van Russell iets slordiger worden vanaf het moment dat hij werd gepasseerd door Norris. 'Hij raakte meerdere keren buiten de baan, werd ingehaald, en vervolgens weer ingehaald. Desondanks kwam het echt over als een pittige rit van iemand die het vertrouwen in zijn raceauto hervonden heeft.' Volgens Hinchcliffe heeft Russell dan ook alles uit de auto gehaald wat erin zat. 'Zijn eerste trofee van het seizoen is dan ook dik verdiend.'

Lance Stroll reed in Canada in zijn thuisland. In de race werd hij zevende, maar Hinchcliffe zet hem op een vierde plaats. 'Snel zijn in de training, het tot Q3 schoppen, en punten behalen tijdens je thuisrace duiden allemaal op een succesvol weekend. Stroll is de afgelopen tijd sterk (behalve in Monaco) en zette dat in Montreal voort.' Volgens de voormalig IndyCar-coureur komen thuisraces met extra druk voor de coureur. 'Er ligt altijd zoveel druk op een coureur als hij deelneemt aan een thuis-Grand Prix, dat het een aanzienlijke uitdaging is om gefocust te blijven. Je voelt altijd de extra druk om te willen presteren voor een thuispubliek dat je aanmoedigt, en dit kan vaak tot fouten leiden.' Daar lijkt bij Stroll geen sprake van te zijn geweest.

Een uitvaller op de lijst

Op de vijfde en laatste plaats van het lijstje staat Williams-coureur Alexander Albon. Een opvallende keuze, want Albon wist de race niet uit te rijden. De Britse Thai werd geraakt door Carlos Sainz toen de Madrileen spinde. Albon kon in feite helemaal niets doen aan zijn uitvalbeurt. 'Albon presteerde zondag wederom boven verwachting. Tot nu toe heeft Williams dit seizoen niet genoten van het de facto snelheidsvoordeel op rechte stukken waarvan we gewend zijn dat het goed aansluit bij een circuit als dat van Montreal. Hoe dan ook, het natte weer maakt deze kracht grotendeels teniet.'

Hinchcliffe twijfelt er niet over dat Albon een geweldig resultaat had kunnen neerzetten voor het team als hij niet door toedoen van Sainz uit de race was geraakt. 'Albon reed prachtig', schrijft Hinchcliffe. 'Hij zette de mooiste inhaalactie van de race (of het seizoen?) neer toen hij twee vliegen in een klap sloeg in de laatste chicane. Hij reed op een positie die hem punten had opgeleverd als Sainz hem niet had geëlimineerd', sluit hij af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws