Gaat Verstappen het succes van Vettel en Red Bull uit 2010 achterna? Formule 1
Formule 1

Gaat Verstappen het succes van Vettel en Red Bull uit 2010 achterna?

Gaat Verstappen het succes van Vettel en Red Bull uit 2010 achterna?

Max Verstappen is zijn 2021-seizoen op een redelijk succesvolle wijze begonnen. Hij pakte met bijna vier tienden voorsprong de poleposition voor de Grand Prix van Bahrein, maar wist vervolgens niet de race te winnen. Op een soortgelijke manier begon Sebastian Vettel in 2010 aan zijn kampioensjaar, maar dat is allesbehalve de enige overeenkomst met dat jaar. In 2010 deden zich enkele unieke situaties in de Formule 1 voor, welke we allemaal dit jaar ook terugzien. F1Maximaal is daarom terug de tijd in gegaan en zet alle overeenkomsten tussen 2010 en 2021 op een rijtje.

Zo beginnen de overeenkomsten al in de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In 2010 en 2021 allebei niet al te grote, maar toch ingrijpende reglementswijzigingen. In 2010, bijvoorbeeld, werd brandstof tanken tijdens de pitstops verboden en werden de auto's tussen de twintig en tweeëntwintig centimeter langer dan hun voorgangers. In 2021 werd er ook in de technische reglementen een wijziging doorgevoerd. Zo moest er een stuk afgesneden worden van de vloer van de auto's aan beide kanten. Ook werd er in de trainingstijd gesneden van de coureurs. De twee vrije trainingen op de vrijdag duren nu nog 'maar' een uur in tegenstelling tot tweemaal een anderhalf uur.

De reglementswijzigingen zijn doorgevoerd en daarmee is het tijd voor de eerste race van het jaar. Ook hier is er een overeenkomst te vinden: de seizoenopeners van 2010 en 2021 vonden allebei plaats in Bahrein. In principe geen bijzonder gegeven, ware het niet dat alle jaren ertussen de seizoenopener in Australië georganiseerd werd. Dat is trouwens niet de enige overeenkomst in de kalender. Aan het eind van 2010 vond de laatste Grand Prix van het jaar plaats in Abu Dhabi. In 2021 zal dat wederom het geval zijn. Waarin de twee jaren ook niet verschillen qua races op de agenda, is de komst van een geheel nieuw evenement. Elf jaar geleden vond de Grand Prix van Zuid-Korea voor het eerst plaats. Dit jaar zal, als de coronapandemie het toelaat, voor het eerst een race worden verreden in Saoedi-Arabië. Zowel Zuid-Korea als Saoedi-Arabië kregen een plekje in de tweede helft van hun eerste jaren op de kalender.

Overeenkomsten tussen Verstappen en Vettel 

Terug naar Verstappen en Vettel dan, want hun eerste races van het jaar verliepen op redelijk gelijke wijze. Laatstgenoemde, toen actief voor Red Bull Racing, pakte in 2010 poleposition in de seizoenopener in Bahrein, voor twee auto's van eenzelfde team. Het was toen Ferrari dat plekken twee en drie pakte. Dit jaar pakte Verstappen, net als Vettel in een Red Bull, poleposition voor twee auto's van eenzelfde team. Dat was deze keer Mercedes dus.

Tijdens de race zouden beide heren voor een tijdje de leiding vasthouden, maar daarna ook kwijtraken. Voor Vettel kwam dat door een versnellingsbakprobleem, voor Verstappen door een afwijkende strategie en een 'mislukte' inhaalpoging voor de eerste plaats. Toch is er hier wederom een overeenkomst te vinden. De Nederlander had namelijk ook een probleem met zijn auto, net als Vettel. Het was weliswaar niet de versnellingsbak, maar het differentieel dat (mogelijk) ertoe leidde dat de Limburger een niet nog betere seizoenstart mocht meemaken.

Gaat Verstappen het succes van Vettel en Red Bull uit 2010 achterna?

Sebastian Vettel werd in 2010 voor het eerst wereldkampioen met Red Bull Racing. Zal Max Verstappen in 2021 hetzelfde lukken? (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Tussen Red Bull en Mercedes zien we ook een overeenkomst. De renstal van Christian Horner was het tweede team in zowel 2009 en 2020 en kwamen vervolgens het jaar daarna met een flink verbeterde auto. In 2009 was Brawn de dichtstbijzijnde concurrent voor Red Bull, in 2020 Mercedes. Laat Brawn nou juist de toenmalige naamgever zijn van het team dat nu bekend staat als Mercedes. Ook werden de titels in 2009 en 2020, het jaar voorafgaand aan het succesjaar van Vettel en 2021 dus, beiden gewonnen door een Engelsman.

In 2010 en 2021 kwam de regerend kampioen minder sterk terug na de winterstop dan het jaar daarvoor. Red Bull werd daarom in beide jaren verkozen als favoriet voor de titel. Een mogelijk kampioenschap in 2021 is nog te vroeg om over te speculeren, maar in 2010 bleek het uiteindelijk terecht dat het Oostenrijke team als favoriet werd bestempeld. Vettel won samen met Red Bull de eerste titels voor het team en de Duitser werd zo de jongste wereldkampioen aller tijden. Dat deed hij toen op 23-jarige leeftijd en Verstappen is momenteel ook zo oud. Wel zal hij het seizoen afsluiten als 24-jarige.

Meer overeenkomsten tussen 2010 en 2021

Los van de overeenkomsten tussen Vettel en Verstappen zijn er nog wel een paar te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Ferrari. In 2009 had het team een rampenjaar en kon het slechts één overwinning op haar naam schrijven. In 2020 vond er wederom een zeer slecht jaar plaats voor Ferrari. Een jaar later in 2010 keerde de illustere Italiaanse renstal sterk terug en vocht het tot aan de laatste race voor de titel. Hoewel dat laatste dit jaar onwaarschijnlijker lijkt, zijn er wel degelijk tekenen dat Ferrari wederom sterk terugkeert na een slecht jaar. Charles Leclerc en Carlos Sainz begonnen namelijk met een dubbele puntenfinish aan 2021. Het feit dat Sainz bij het team zit, is de volgende overeenkomst. In 2010 en 2021 kwamen namelijk allebei een Spaanse coureur bij Ferrari die een ervaren wereldkampioen zou vervangen. Elf jaar geleden was dat Fernando Alonso die Kimi Räikkönen verving, dit jaar is het Sainz die de plek van Vettel overnam.

Er zijn nog meer overeenkomsten als het gaat om rijdersbezettingen en teams. In 2010 en 2021 debuteerden er in beide jaren een Russische coureur en een Japanse coureur. Toen waren dat Vitaly Petrov en Kamui Kobayashi, dit jaar zijn dat Nikita Mazepin en Yuki Tsunoda. Neem ook het team van Mercedes in 2010. Dat was voor het eerst in decennia dat een voormalig Formule 1-team haar heil weer zocht in de sport. Dit jaar is die rol weggelegd voor Aston Martin, dat ook voor het eerst in lange tijd weer terugkeerde. Beide teams namen daarnaast een Duitse meervoudig wereldkampioen aan om de terugkeer te bevorderen.

Gaat Verstappen het succes van Vettel en Red Bull uit 2010 achterna?

Michael Schumacher keerde in 2010 terug in de Formule 1 bij het eveneens terugkerende Mercedes. Zijn comeback verliep niet volgens plan. (Foto: Mark McArdle).

In 2010 was het Michael Schumacher die bij Mercedes terugkeerde, dit jaar is het Vettel bij Aston Martin. De terugkeer van de zevenvoudig wereldkampioen bij Mercedes verliep alleen zonder succes. Tussen 2010 en 2012 werd er maar één podium behaald. De Grand Prix in Bahrein verliep voor Vettel, net als in 2010, niet goed. Dat is wellicht een teken dat de komst van een Duitse kampioen bij een terugkerend team wederom niet met succes zal verlopen.

De laatste, maar zeker niet de minste overeenkomst is het aantal kampioenen die onderdeel uitmaken van het startveld. Zowel in 2010 als in 2021 waren en zijn er vier kampioenen actief. In het eerstgenoemde jaar waren dat Hamilton, Jenson Button, Alonso en uiteindelijk ook Vettel. In 2021 zijn er wederom vier kampioenen te zien, maar is het Räikkönen in plaats van Button die op diezelfde lijst staat.

Maar het is nog veel te vroeg om nu al te gaan juichen. Al deze statistieken en overeenkomsten tussen de twee jaren zijn leuk, maar op geen enkele manier hebben ze een voorspellende gave. Het is alleen wel toevallig en mooi dat er zoveel vergelijkingen zijn te trekken uit 2010 en 2021. Kortom, als al deze overeenkomsten tussen de twee jaren een teken zijn, dan zal Verstappen in 2021 mogelijk het succes achternagaan van Vettel en Red Bull uit 2010. Het is alleen nog te vroeg om je conclusie te trekken aan de hand van enkele simpele overeenkomsten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws