Haas heeft plaaggeesten verdreven: 'Auto heeft niet dezelfde gebreken als vorig jaar' Formule 1
Formule 1

Haas heeft plaaggeesten verdreven: 'Auto heeft niet dezelfde gebreken als vorig jaar'

Haas heeft plaaggeesten verdreven: 'Auto heeft niet dezelfde gebreken als vorig jaar'

Nadat Haas-coureurs Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg positief terugkeken op de testdagen, bevestigt ook teambaas Ayao Komatsu dat positieve gevoel. Het team heeft vooruitgang geboekt op het gebied van bandenslijtage en denkt dat de Haas-bolide van 2024 veel minder lastig zal zijn dan in 2023. Haas streeft al jaren naar een verbetering, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen.

Het Amerikaanse team eindigde onderaan het constructeurskampioenschap in 2023 nadat Magnussen en Hülkenberg zichzelf zagen worstelen met de pace als gevolg van problemen met de bandenslijtage. De focus van Haas lag tijdens de testdagen dan ook op de racesimulaties om te proberen de kern van het probleem te achterhalen. 'De auto was vorig jaar behoorlijk inconsistent, en dat was zeer vervelend', zegt Komatsu in gesprek met Motorsport.com. 'Afhankelijk van de omstandigheden, dus de banden, de wind of baantemperatuur, gedroeg de auto zich echt niet voorspelbaar.'

De drie dagen in Bahrein lieten echter positieve dingen zien. De auto gedroeg zich voorspelbaarder en wat consistenter. 'We hebben nog steeds een gebrek aan downforce, maar ik denk niet dat de auto dezelfde gebreken zal hebben als vorig jaar', gaat de teambaas verder. Komatsu gelooft dat hun inspanningen vruchten hebben afgeworpen door wat hij beschouwt als een 'acceptabele' basis te leveren om het seizoen mee te beginnen. Daarnaast heeft Haas ook de mentaliteit ontwikkeld om de auto af te stellen voor de race pace, in plaats van een goede startpositie.

Haas gaat zaterdagen opofferen

In 2023 gebeurde het regelmatig dat de zaterdagen van Haas beter waren dan de zondagen. De Amerikaanse renstal zag het liever andersom, aangezien de punten op zondag worden uitgedeeld. 'Er is geen punt om te kwalificeren op P7 en op zondag plekken in te leveren. Ik zou liever P14 kwalificeren en een auto hebben waarmee we kunnen racen en naar de top tien kunnen komen. Dat is ons doel', benadrukt Komatsu. Hoewel deze aanpak betekent dat Haas misschien niet zo veel plezierige zaterdagen zal hebben in 2024, denkt hij dat het uiteindelijk een beter platform voor het team zal opleveren.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement met korting af bij Viaplay, of bekijk hier alle opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws