Hill kent de weg die Norris moest bewandelen: 'Verwacht dat het ook zo voor Norris zal lopen' Formule 1
Formule 1

Hill kent de weg die Norris moest bewandelen: 'Verwacht dat het ook zo voor Norris zal lopen'

Hill kent de weg die Norris moest bewandelen: 'Verwacht dat het ook zo voor Norris zal lopen'

In Miami was het eindelijk zo ver voor McLaren-coureur Lando Norris: hij sleepte zijn eerste Grand Prix-overwinning binnen. De 24-jarige Brit was al honderdnegen keer gestart en had al vijftien keer op het podium gestaan. In de F1 Nation-podcast vertelt voormalig Formule 1-wereldkampioen Damon Hill dat hij de weg kent die Norris heeft moeten afleggen richting zijn eerste overwinning.

Na afloop van de race in Miami lieten McLaren-teambaas Andrea Stella en McLaren-CEO Zak Brown onmiddellijk weten altijd al een racewinnaar in Norris te hebben gezien. Volgens hen was het aan het team om Norris een auto te geven waarmee hij races kon gaan winnen. 'Er werd heel veel over Lando gesproken. Ik hoorde pas onlangs dat sommige mensen suggereerden dat hij een choker zou zijn, maar ik heb nooit zo over hem nagedacht', vertelt Hill.

Geduld is een schone zaak

De overwinning in Miami was voor Norris en voor het team van McLaren een pleister op de wond die de Grand Prix van Rusland in 2021 had achtergelaten. Tijdens die Grand Prix leek het er lange tijd op dat de Brit zijn eerste overwinning zou gaan binnenhalen, maar door een verkeerd ingeschatte racestrategie mocht dat niet het geval zijn. De uiteindelijke overwinning ging toen naar Lewis Hamilton.

'Hij heeft altijd laten zien dat hij het potentieel had om een Grand Prix-winnaar te worden, of zelfs een potentiële wereldkampioen', vertelt Hill. De oud-coureur was er in Rusland bij toen de nachtmerrie bij het team van McLaren zich voltrok. 'Ik moest denken aan de keer dat het mij gebeurde. 'Het duurde bij mij ook even voordat het [winnen van een GP] eindelijk lukte. Dat hoort bij deze sport. Je komt soms heel dichtbij, waarna er iets gebeurt waarbij je struikelt. Het brengt je aan het twijfelen hoe en of het ooit gaat gebeuren.'

In 1993 won Hill zijn eerste Grand Prix in Hongarije. Dat seizoen had hij al vijf keer op het podium gestaan en was hij vier keer als tweede geëindigd. Hill weet dus als geen ander hoe het is om keer op keer de overwinning aan je neus voorbij te zien gaan. 'Het enige wat je in zo'n situatie moet doen, is doen waar je mee bezig bent en aan blijven doorzetten', vertelt hij. 'Dan gaat de deur vanzelf een keer open en win je een keer.' Uiteindelijk won Hill 22 races gedurende zijn carrière in de Formule 1. 'Ik verwacht dat het voor Norris ook zo zal lopen', sluit hij af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws