Horner ziet 'die zeven miljoen graag geïnvesteerd worden in raceklassen die het nodig hebben' Formule 1
Formule 1

Horner ziet 'die zeven miljoen graag geïnvesteerd worden in raceklassen die het nodig hebben'

Horner ziet 'die zeven miljoen graag geïnvesteerd worden in raceklassen die het nodig hebben'

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner hoopt dat de FIA die zeven miljoen dollar die het team moet betalen vanwege het overschrijden van de budgetcap goed gaat investeren. Bij voorkeur in raceklassen die het geld kunnen gebruiken, zoals de W Series. Red Bull kan helaas niet bepalen wat de FIA met dit geld gaat doen, maar Horner hoopt het met het bekendmaken van zijn voorkeuren in ieder geval enigszins te kunnen sturen.

Op 28 oktober maakte de FIA bekend dat de Oostenrijkse renstal een geldboete kreeg van 7 miljoen dollar en een sportieve straf van tien procent minder aerodynamische testtijd vanwege het overschrijden van het budgetplafond. Die geldboete is een behoorlijk bedrag, en dat vindt Horner ook. 'Het is enorm veel geld en het is natuurlijk aan de FIA wat ze gaan doen met dat geld', vertelt Horner aan de internationale media. 'We hopen dat het naar een goed doel gaat', gaat de teambaas verder.

'We zien nu kampioenschappen die het financieel moeilijk hebben, dus hopelijk kunnen ze iets goeds doen', zegt de Brit. Een voorbeeld is de W Series, het kampioenschap voor vrouwen. De W series moest de laatste twee races noodgedwongen annuleren omdat de financiële middelen op waren. Momenteel is het nog niet zeker of de W Series terug kan keren, dus kunnen ze een bedrag van zeven miljoen dollar zeker wel gebruiken.

Horner belicht tekortkomingen van de budgetcapregels

Bij de persconferentie van Red Bull op 28 oktober besprak Horner al dat ze vinden dat de regels niet helemaal duidelijk zijn, waardoor er misinterpretaties plaatsvonden. Daar gaat hij verder op in. 'Het bedrag van Liberty (Media, red.) dat we dit jaar ontvangen gaat over de budgetlimiet heen', vertelt de 48-jarige. 'Dus de Formule 1 is niet helemaal gezond, het inkomen van sponsoren is sterk en dan heb je ook nog de commerciële omzet. En dat is waarom de budgetcap opnieuw moet worden ingezien, want het prijzengeld voor de eerste drie of vier teams is hoger dan de budgetcap.'

Horner vindt dat de verhoudingen hierdoor scheef worden. 'Zelfs de teams achteraan op de grid zullen 70 of 80 procent van hun uitgaven kunnen dekken met het prijzengeld', vervolgt de Brit. Hoe dan ook was 2021 het eerste jaar dat de Formule 1-teams met een budgetcap zaten. De FIA hoopt dus dat de teams in de toekomst van de zaak met Red Bull zullen leren, en dat ze zich beter kunnen vinden in de regels van het budgetplafond.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws