Horner zinspeelt op rijderswissel: 'Pérez weet dat dit onhoudbaar is' Formule 1
Formule 1

Horner zinspeelt op rijderswissel: 'Pérez weet dat dit onhoudbaar is'

Horner zinspeelt op rijderswissel: 'Pérez weet dat dit onhoudbaar is'

Na opnieuw een belabberd weekend van Sergio Pérez lijkt het geduld van Red Bull Racing-teambaas Christian Horner definitief op te zijn. De Brit waarschuwde zijn coureur al voor het weekend, en een nieuwe nulscore heeft de zaak geen goed gedaan. Sergio Pérez lijkt de dupe te kunnen worden van clausules in zijn nieuwe contract.

Verschillende bronnen wisten afgelopen weekend te melden dat er bepaalde prestatieclausules in het contract van de 34-jarige coureur staan. Motorsport.com deelt ook dat Pérez maximaal honderd punten achter Max Verstappen mag staan op sleutelmomenten. Die twee sleutelmomenten zouden de zomerstop en het einde van het seizoen zijn. Na vijf weekenden in 2024 leek er nog weinig aan de hand te zijn, aangezien Verstappen, mede dankzij een uitvalbeurt in Australië, slechts 25 punten voor Pérez stond.

In de afgelopen zes weekenden is het echter compleet uit de hand gelopen met het vormpeil van Pérez, die in deze weekenden maar vijftien punten verzamelde, terwijl Verstappen in diezelfde periode 119 punten pakte. Het onderlinge verschil is opgelopen tot 137 punten, en Pérez staat inmiddels zesde in het kampioenschap, zeven en acht punten voor de beide Mercedes-coureurs, die Pérez mogelijk nog voor de zomerstop terug kunnen verwijzen naar de achtste stek. Het contrast met Verstappen is dan ook groot, aangezien de Nederlander nu al weet dat hij over drie weekenden, na zijn thuisrace, nog steeds het kampioenschap aanvoert.

Situatie onhoudbaar

Voor het weekend in Silverstone was Horner kritischer op zijn coureur dan in de afgelopen weekenden, en gaf hij aan dat Pérez moet zorgen dat Red Bull ook met twee coureurs vooraan meedoet. Dat lukte dus niet: Pérez viel in Q1 weg na een spin, en eindigde zeventiende op twee ronden achterstand van zijn teamgenoot. Met nog twee races te gaan tot de zomerstop dringt de tijd. 'Pérez weet dat het onhoudbaar is dat hij geen punten scoort', laat Horner optekenen.

'Hij moet punten scoren in die auto, en dat weet hij ook. Hij kent zijn rol en zijn doelen, dus niemand wil zijn vorm liever hervinden dan Checo (Pérez, red.)', vervolgt de Brit. Voor Pérez is het echter al een nagenoeg onhaalbare missie om in de zomerstop binnen honderd punten van Verstappen te staan. Met nog 52 punten te verdelen moet hij er dus minimaal 38 inlopen. Dat betekent niet alleen dat hij tweemaal goed moet scoren, maar ook dat Verstappen bijna geen punten meer kan pakken.

Wie vervangt Pérez?

Dat betekent dat Red Bull de keuze heeft om na de zomerstop met een andere tweede coureur te rijden. Komende donderdag komt Liam Lawson in de RB20 in actie in Silverstone bij een filmdag. In 2023 organiseerde Red Bull een soortgelijke test voor Daniel Ricciardo, die op basis van die test als vervanger van Nyck de Vries aangekondigd werd. Toch beweert Horner dat er niet te veel achter de test gezocht moet worden. 'De aerodynamische test van Liam staat al een paar maanden gepland.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

liam lawson miami 2024
Krijgt Liam Lawson eindelijk een echte kans?

'Het is duidelijk dat Checo onder druk staat. Dat is normaal in de Formule 1', aldus Horner, die niet meer onder stoelen of banken schuift dat de druk op zijn coureur oploopt. 'Als je niet goed presteert, wordt die druk alleen maar hoger. Dat weet Checo, en dit weekend ging helemaal niks goed.' Pérez zal dus in België en Hongarije zeer goed moeten presteren om de teamleiding te overtuigen van een langer verblijf. Bij een rijderswissel is het nog niet duidelijk wie de vervanger wordt. Ricciardo wordt in verband gebracht met dat stoeltje, en geldt Lawson gezien de test ook als kanshebber, met Yuki Tsunoda als derde optie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws