Lawson weet nog goed dat hij Verstappen uit Q3 duwde in Singapore: 'Ik had het eerst niet eens door!' Formule 1
Formule 1

Lawson weet nog goed dat hij Verstappen uit Q3 duwde in Singapore: 'Ik had het eerst niet eens door!'

Lawson weet nog goed dat hij Verstappen uit Q3 duwde in Singapore: 'Ik had het eerst niet eens door!'

Liam Lawson blikt terug op het moment tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore 2023 waarin hij Max Verstappen uit Q3 duwde. De Nieuw-Zeelander wist helemaal niet dat hij dat voor elkaar had gekregen, totdat hij terugkwam in de garage. De 22-jarige heeft goede herinneringen aan de races waarin hij in mocht vallen voor Daniel Ricciardo.

Lawson mocht in 2023 vijf races deelnemen achter het stuur van de bolide van Ricciardo bij AlphaTauri, nu Visa Cash App RB. De Nieuw-Zeelander verving de Australiër die in Zandvoort zijn middenhandsbeentje gebroken had. Met amper tijd om zich voor te bereiden moest Lawson kwalificeren en racen op een natte baan, maar hij hield zich knap staande. In de race erna wist hij te imponeren, zoals in Singapore, waar hij punten pakte en in Q3 kwalificeerde. Dat weekend was een 'slechter' weekend voor Red Bull Racing, aangezien het team het niet voor elkaar kreeg met de bolide. Sergio Pérez kwalificeerde op P13, Verstappen kwam niet verder dan P11. Lawson was de Nederlander te snel af.

'Ik had echt geen idee', lacht de 22-jarige als hem in The Red Flags-podcast wordt gevraagd naar het moment. 'Het is niet alsof je engineer dan gaat: je zit in Q3 en je hebt Verstappen eruit geduwd', zegt hij. 'Hij gaf aan dat ik tiende was en in Q3 kwam. Ik dacht natuurlijk dat dat top was, maar ik was niet helemaal tevreden want ik weet nog dat we wat dingen moesten verbeteren voor Q3.' Met dat in zijn hoofd reed Lawson terug naar de garage, en toen had hij nog geen idee dat hij sneller was dan de Nederlander. 'Ik was niet helemaal blij en ik had geen idee dat ik Max uit Q3 had geduwd', zegt Lawson. 'Ik kwam terug in de garage en het scherm werd voor me gezet, en toen scrolde ik door de tijden en ik zag het opeens. Het verschil was heel klein, maar alsnog. Ik dacht: sorry, dude!'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lawson weet nog goed dat hij Verstappen uit Q3 duwde in Singapore: 'Ik dacht: sorry, dude!'
Lawson kreeg het voor elkaar om in Q3 te komen in Singapore. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Leclerc en Verstappen heel aardig tijdens Lawsons debuut

Het duurde slechts een paar sessies tot Lawson zich comfortabel voelde achter het stuur van een Formule 1-bolide. Het hielp ook dat iedereen heel aardig tegen hem was. 'Iedereen kwam naar me toe, vooral Charles, hij zei dat ik ervan moest genieten. Max ook', zegt Lawson. 'Tijdens de Europese races zitten onze kamers in het Energy Station naast elkaar, dus hij kwam mijn kamer binnenlopen en zei dat ik ervan moest genieten en mezelf niet te veel onder druk moest zetten', herinnert Lawson zich. 'Dat was echt heel cool.'

Het moment waarop Lawson voor het eerst de garage uitreed, voelde dan ook erg speciaal. 'Het was echt alsof mijn achtjarige ik F1 2010 aan het spelen was', lacht Lawson. 'Je zit in de garage, het scherm gaat naar beneden en dan staan de fotografen er. Zo ging het precies in het echt. Het was net alsof het uit de game kwam. Het was ongelooflijk', zegt de Nieuw-Zeelander. Lawson staat inmiddels al weer een tijdje langs de zijlijn, en het is onduidelijk of hij binnenkort een zitje kan krijgen. De 22-jarige blijft hopen dat het gaat gebeuren.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws