Magnussens 'onsportieve gedrag' reden tot verbazing bij RB: 'Lastig te begrijpen' Formule 1
Formule 1

Magnussens 'onsportieve gedrag' reden tot verbazing bij RB: 'Lastig te begrijpen'

Magnussens 'onsportieve gedrag' reden tot verbazing bij RB: 'Lastig te begrijpen'

Alan Permane, de racing director van Visa Cash App RB, wil op korte termijn in gesprek met de FIA over het mogelijke ‘onsportieve gedrag’ van Kevin Magnussen. De RB-coureurs kwamen de Deen in Bahrein al tegen, en ook in Saoedi-Arabië paste de Haas-coureur een wel heel bijzondere strategie toe om punten te bemachtigen voor zijn team. Volgens Permane kon vooral dat laatste echt niet door de beugel.

De race van Magnussen was eigenlijk net zo snel klaar als dat deze begonnen was, want hij kreeg vlak na de start al een tijdstraf van tien seconden aan zijn broek nadat hij in aanraking kwam met Alexander Albon. Dat soort straffen betekenen in de meeste gevallen meteen ook het einde van iemands race, al hadden de strategen bij Haas nog wel een ander klusje voor hem in gedachten.

Omdat zijn eigen race dus eigenlijk al voorbij was en een goede klassering niet meer tot het lijstje doelstellingen behoorden, kreeg Magnussen de taak om vóór teamgenoot Nico Hülkenberg uit te komen en daardoor als een soort buffer te dienen. Hierdoor kon de Duitse coureur juist wegrijden én een gratis pitstop maken omdat Magnussen, als één van de sterkere verdedigers van de grid, de concurrentie op aparte wijze achter zich hield.

Permane met handen in het haar na 'onsportief gedrag' van Magnussen

Uiteindelijk bleek de tactiek te werken, want Hülkenberg eindigde de race als tiende en sleepte daarmee een punt binnen voor Haas. Bij RB bekeken ze de zaak echter vanuit een ander perspectief, want zonder het ‘onsportieve gedrag’ van Magnussen had dat punt mogelijk bij hen op de teller gestaan. Zo haalde Magnussen RB-coureur Yuki Tsunoda bijvoorbeeld opzettelijk buitenom in, en dat viel bij RB niet in goede aarde.

‘We besloten om Yuki op de medium band te laten starten,’ legde Permane uit tegenover Motorsport.com, ‘en toen de Safety Car naar buiten kwam wisselde hij tijdens zijn pitstop naar de harde band.’ Dat plan verliep dus zoals verwacht, alleen ging het daarna dus mis voor RB. ‘Het is lastig te begrijpen wat er daarna precies gebeurde, want Magnussen reed opzettelijk buiten de baan om Yuki in te halen.’

Het kwartje viel niet veel later alsnog bij de racing director van RB, al beviel de uiteindelijke conclusie hem totaal niet. ‘Magnussen vertraagde Yuki expres, uiteindelijk zelfs met twee seconden per ronde, om Hülkenberg de kans te geven een voorsprong te pakken. Dat lijkt mij echter totaal niet correct, en dat zou ik zelfs definiëren als onsportief gedrag.’ Permane gaf al aan dat RB bij de FIA aan zal kloppen om het incident tot in de details te bespreken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws