Marko denkt dat Mercedes-vleugel wordt onderzocht door FIA: ‘Er is zeker wat aan de hand’ Formule 1
Formule 1

Marko denkt dat Mercedes-vleugel wordt onderzocht door FIA: ‘Er is zeker wat aan de hand’

Marko denkt dat Mercedes-vleugel wordt onderzocht door FIA: ‘Er is zeker wat aan de hand’

Volgens Helmut Marko gaat de FIA de achtervleugel van Mercedes onderzoeken in Qatar. Een deel van de vleugel schijnt namelijk flexibel te zijn, wat de auto een hogere topsnelheid geeft. Dat is mogelijk illegaal. In het uiterste geval dient Red Bull Racing zelfs een protest in tegen de vleugel, zegt de Oostenrijker.

In Brazilië had de Mercedes een aanzienlijk hogere topsnelheid dan de auto van Red Bull Racing. Sindsdien zijn er in de paddock veel vragen over waar deze snelheid vandaan komt. Een veelgehoorde uitleg is dat de nieuwe motor van Lewis Hamilton veel vermogen heeft, omdat deze vers gewisseld werd in Brazilië. Anderen, waaronder Jos Verstappen, denken dat er iets illegaals in het spel is. Helmut Marko denkt dat er iets met de achtervleugel van Mercedes aan de hand is. Tegen Sky Deutschland vertelt hij: ‘De motor van Hamilton is natuurlijk een raket, maar het gedoe met de achtervleugel is nog niet voorbij.’

De vleugel van de Mercedes staat ter discussie, omdat het onderste deel ervan naar beneden schijnt te buigen bij hoge snelheden. Dat geeft een auto meer topsnelheid. Er zijn regels over hoe groot het gat tussen de twee delen van de vleugel mag zijn; een flexibele vleugel zou die bij hoge snelheden kunnen overtreden. Echter, de tests worden alleen bij stilstand uitgevoerd, en er is nog geen manier om dit onderdeel op flexibiliteit te testen. Een foto van schaafplekken op de vleugel van Mercedes lijkt echter aan te geven dat de vleugel wel degelijk flexibel is.

‘Een protest is het allerlaatste middel’

Helmut Marko denkt dat de FIA zich in Qatar hierover gaat uitspreken. ’We hopen natuurlijk dat de FIA zich over de achtervleugel zal buigen. Dat schijnt ook het geval te zijn’, aldus Marko. Het lijkt er dus op dat een onderzoek al gaande is. Er is nog geen formeel protest ingediend door Red Bull, maar mocht er geen actie komen, dan is de Oostenrijker ook daartoe bereid. ‘Een protest is het allerlaatste middel.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws